Δείγμα γευστικής κληρονομιάς, που περνάει από γενιά σε γενιά και καθρεφτίζει το κανάκεμα της πρώτης ύλης, την αγάπη για τη μαγειρική και την ζεστασιά της κυκλαδίτικης φιλοξενίας. Τα πασχαλινά γλυκά τηνιακά τυροπιτάκια είναι μικρά γευστικά κοσμήματα που δίνουν χρώμα, άρωμα και γεύση στις Άγιες Ημέρες του Πάσχα. Το τηνιακό «πέτρωμα», φρέσκο αγελαδινό τυρί, είναι το βασικό συστατικό και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη γεύση, ωστόσο η μαεστρία στο δίπλωμα της πιέτας κλέβει τα φώτα της παράστασης.
Πολιτιστική κληρονομιά
Για τη διάσωση αυτής της κληρονομιάς φροντίζουν κάθε χρόνο με περισσή αγάπη οι νοικοκυρές του νησιού. Γιαγιάδες, θείες, εγγονές, μαμάδες, φίλες, κάθε χρόνο την Μεγάλη Τρίτη μαζεύονται ανά ομάδες, ανοίγουν τις κουζίνες τους, ζυμώνουν, πλάθουν, φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ακατάπαυστα και ακούραστα. Είναι χρέος τους να τα φτιάξουν. Μια άτυπη «υποχρέωση» που τις οργανώνει για το καλό των ημερών, για την οικογενειακή θαλπωρή.
Υλικά
Για τη γέμιση
1 κιλό τυρί «πέτρωμα»
1/2 κιλό ζάχαρη
5 αυγά περίπου
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
χυμό από 1 πορτοκάλι
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό
2 κουτ. σούπας ε. π. ελαιόλαδο
1 κούπα νερό περίπου
Διαδικασία
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να γίνει το ζυμάρι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Χωρίζουμε σε μπαλάκια, σε μέγεθος πορτοκαλιού. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα. Τρίβουμε το τυρί «πέτρωμα» σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται. Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουτ. γλυκού γέμιση. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς μέχρι να κοκκινίσουν.
*Η συνταγή είναι της τηνιακής μαγείρισσας, Νικολέτας Δελατόλα- Φωσκόλου.