Κάθε τέτοια μέρα, τα καλντερίμια της Σαντορίνης μυρίζουν γλυκάνισο από τα απαλούδια. Ψωμάκια με γλυκάνισο και σουσάμι σφραγισμένα από πάνω, που μοιράζουν σε όλα τα πανηγύρια.
Η γιορτή είναι μεγάλη και κάθε τόπος έχει τις δικές του συνήθειες. Με ό,τι δίνει πάντα η γη. Έτσι και στον Καρτεράδο της Σαντορίνης. Αυτός που έχει κάνει το τάμα από την προηγούμενη χρονιά αναλαμβάνει τα έξοδα του πανηγυριού και στήνονται μεγάλα καζάνια με σαντορινιά φάβα, κρεμμύδια γιαχνί και απαλούδια. Αφράτα ψωμάκια με γλυκάνισο και σουσάμι που σφραγίζουν από πάνω με μικρή σφραγίδα, και προσφέρουν στους πιστούς.
Στα πανηγύρια, οι ποσότητες είναι μεγάλες πολλές φορές πάνω από εξήντα κιλά αλεύρι, συνήθως, σταρένιο και κριθαρένιο για οικονομία. Η προσαρμοσμένη, όμως, συνταγή απαιτεί 1 κιλό αλεύρι σταρένιο, 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή, 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι, 2 κουταλιές γεμάτες γλυκάνισο και 3 κουταλιές σουσάμι. Σιγοβράζετε μια κουταλιά γλυκάνισο με ένα ποτήρι νερό για να βγάλει το άρωμα του και το αφήνετε σκεπασμένο με ένα πιατάκι μέχρι να χλιαρύνει. Διαλύετε 1/3 από το αλεύρι και τη μαγιά σε χλιαρό νερό να γίνει ένας χυλός, και την αφήνετε αρκετές ώρες να δουλέψει.
Παίρνετε το προζύμι και προσθέτετε σιγά-σιγά, το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ζουμί του γλυκάνισου αφού το έχετε σουρώσει.
Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική αλλά αρκετή σφιχτή. Πλάθετε μικρά μπαλάκια και πασπαλίζετε από πάνω με τον υπόλοιπο γλυκάνισο και το σουσάμι. Τα αφήνετε να φουσκώσουν και ψήνετε σε 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν και να είναι ελαφριά όταν τα πιάνετε.Διατηρούνται αρκετές μέρες και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι.
Και για παραλλαγή, μπορείτε να δοκιμάσετε και εξαιρετικά ψωμάκια με μαστίχα και γλυκάνισο του Ηλία Μαμαλάκη. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
Διαβάστε επίσης:
Σουτζούκος, ο κυπριακός
Λαχανοντολμάδες: 10 τρόποι να τους μαγειρέψετε κλασικά και αλλιώς
Σιρτζίρτζουλα: Oι «μεθυσμένοι» λουκουμάδες της Κεφαλονιάς