Ο,τι και να γίνει, όσα χρήματα και αν έχουμε, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τρώμε. Το φαγητό, πέρα από ανάγκη, άλλωστε, είναι και απόλαυση, από τις λίγες που μπορεί να έχουν μείνει σε πολύ κόσμο… Και επειδή εμείς θέλουμε να μάθουμε τι τρώνε οι Έλληνες, απευθυνθήκαμε σε διαφορετικούς ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις διατροφικές τους συνήθειες και τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους για το φαγητό.

Πέρα από τις συνήθειές τους, τους ζητήσαμε να μας δώσουν τη λίστα για τα ψώνια τους για ένα δεκαπενθήμερο. Εμείς βρήκαμε τα προïόντα, τα φωτογραφήσαμε και σας τα παραθέτουμε παρακάτω:

Γεωργία, φοιτήτρια 18 ετών, Πάτρα (150 €/μήνα)

Η Γεωργία σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στην Πάτρα, μετακόμισε από την Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι η πρώτη φορά που μένει μόνη της εκτός σπιτιού. Το budget που της έχει δοθεί από τους γονείς της είναι 800 ευρώ, από τα οποία τα 500 ευρώ πηγαίνουν σε ενοίκιο και λογαριασμούς. Της μένουν 300 ευρώ για το φαγητό και τις εξόδους της. Απ’ ό,τι υπολογίζει, στα ψώνια για φαγητό χαλάει περίπου τα μισά από αυτά. Μαγειρεύει δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, κάτι γρήγορο και εύκολο, και δεν έχει πρόβλημα να κρατήσει το φαγητό και την επομένη, αλλά και τη μεθεπομένη αν περισσέψει. Συνήθως τρώει πολλές σαλάτες και στο σπίτι υπάρχει πάντα κονσέρβα τόνου, όπως και ζυμαρικά. Παράλληλα, στο εβδομαδιαίο διατροφικό της πρόγραμμα εντάσσονται και τα όσπρια και το κοτόπουλο, ενώ δεν λείπουν τα φρούτα εποχής. Αγαπά συγκεκριμένο brand αναψυκτικού, αλλά και κάποια μπισκότα, που βρίσκονται πάντα στο ντουλάπι της. Και φυσικά, λόγω προγράμματος τρώει συχνά έξω, street food ‒ κυρίως αραβικές. Εννοείται ότι ως φοιτήτρια βγαίνει συχνά ‒σχεδόν καθημερινά‒ και προτιμά να πάει για ποτό και όχι για φαγητό. Όπως μας ανέφερε, άλλωστε, η νυχτερινή ζωή στην Πάτρα είναι πιο οικονομική σε σχέση με την Αθήνα.

Νίκος, εργένης, 30+ ετών, Αθήνα (400 €/μήνα)

Ο Νίκος μένει στην Αθήνα από τα 18 του που ήρθε για σπουδές. Ζει μόνος του, μαγειρεύει συχνά ενώ παράλληλα προσέχει τη διατροφή του και είναι αθλητικός τύπος. Εργάζεται ως συντάκτης σε διαδικτυακό ιστότοπο (με μισθό 900 ευρώ) και το πρόγραμμά του είναι αρκετά φορτωμένο. Ωστόσο δεν παραλείπει να πηγαίνει στο γυμναστήριο τρεις-τέσσερις φορές εβδομαδιαίως, ενώ μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να συμμετέχει και σε διοργανώσεις που χρειάζονται ειδική προπόνηση, όπως ο ημιμαραθώνιος. Στο διατροφικό του πρόγραμμα υπάρχουν πολλές πρωτεΐνες (μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινές μπριζόλες) ενώ δεν λείπει το ψάρι ‒δύο φορές την εβδομάδα‒, αλλά και τα όσπρια. Λόγω έλλειψης χρόνου, επιλέγει κατεψυγμένα προϊόντα αλλά και έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες, που καταναλώνονται άμεσα. Έχει μειώσει πολύ το delivery και όταν παραγγέλνει θα στραφεί πάλι σε σαλάτες και σε πιο healthy επιλογές. Ωστόσο, επιτρέπει ενίοτε στον εαυτό του μικρές ατασθαλίες, όπως πίτσα ή σουβλάκι (κάθε 15 το πολύ και σε μικρές ποσότητες). Όταν βγαίνει για φαγητό ‒περίπου δύο-τρεις φορές τον μήνα‒ τρώει σαλάτα με πρωτεΐνες, αλλά γενικώς προτιμά να βγαίνει για ποτό. Και εκεί θα πιει κυρίως κρασί καθώς αποφεύγει τα κοκτέιλ που είναι φορτωμένα με θερμίδες. Πόσα ξοδεύει; Έχει υπολογίσει ότι για φαγητό διαθέτει περίπου 300 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτό το ποσό μπορεί να αγγίξει τα 500 αν βάλει μέσα τα delivery και τις εξόδους του.

Γιάννης και Αθηνά, 40+ ετών με ένα μικρό παιδί, Αθήνα (500-600 €/μήνα)Ο Γιάννης και η Αθηνά ζουν σε ένα ιδιόκτητο σπίτι στα νότια προάστια και έχουν ένα παιδί 3 ετών. Αυτή τη στιγμή το εισόδημά τους είναι αρκετά μειωμένο καθώς εργάζεται σταθερά μόνο ο Γιάννης ως ταχυδρόμος σε ιδιωτική εταιρεία. Η Αθηνά, εργοθεραπεύτρια, απασχολείται μόνο κάποιες ώρες την εβδομάδα σε ένα ειδικό κέντρο παιδικής ψυχικής υγείας. Τα χρήματα που μπαίνουν μηνιαίως στο σπίτι συνολικά είναι 1.200 ευρώ το πολύ και, όπως μας ανέφερε ο Γιάννης, χωρίς να υπερηφανεύεται, οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού αποτελούν μια ευγενική χορηγία του πεθερού του. Για φαγητό χαλάνε αρκετά χρήματα. Όπως το υπολόγισαν, είναι σίγουρα 500-600 ευρώ τον μήνα, μπορεί και παραπάνω. Φροντίζουν το φαγητό του παιδιού να είναι πάντα προσεγμένο, αγοράζουν πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά και φρέσκο ψάρι και κρέας. Μαγειρεύουν καθημερινά ‒και ενίοτε ξεχωριστά για το παιδί‒ και τρώνε αρκετά, όπως μου είπαν. Από το σπίτι δεν λείπουν ποτέ το φρέσκο γάλα, τα αυγά, πολλά φρούτα και λαχανικά, ενώ τρώνε πολύ συχνά κρέας, τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα. Απ’ έξω παραγγέλνουν περίπου δύο-τρεις φορές τον μήνα και σίγουρα όχι προς το τέλος του μήνα που δυσκολεύονται οικονομικά. Όσο για το αν βγαίνουν έξω για φαγητό, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο ‒το υπολογίζουν σε μία φορά τους τρεις μήνες‒ και λόγω των οικονομικών τους και επειδή δεν έχουν καμία βοήθεια για το παιδί.

Αλέξανδρος και Μαρίνα, 50+ ετών, χωρίς παιδί, Θεσσαλονίκη (400 €/μήνα)

Ο Αλέξανδρος είναι λογιστής σε μια εταιρεία αρκετά μακριά από το σπίτι τους και η Μαρίνα δεν εργάζεται. Τρώνε μαζί το βράδυ αλλά εκείνος παίρνει μαζί του πάντα στη δουλειά κάποιο σάντουιτς με τυρί (καθώς αποφεύγουν τα αλλαντικά) και φρούτα. Όπως τα υπολόγισαν, για φαγητό χαλάνε τον μήνα περίπου 400 ευρώ. Τους ενδιαφέρει η ποιότητα και γι’ αυτό κάποια προϊόντα που καταναλώνουν συχνά, όπως το μέλι, το ελαιόλαδο και η φέτα, τα προμηθεύονται σε ποσότητες από συγκεκριμένους παραγωγούς που γνωρίζουν χρόνια. Πηγαίνουν και στη λαϊκή και στο κρεοπωλείο και στον δικό τους ψαρά. Η διατροφή τους είναι ισορροπημένη και ελληνική, θα λέγαμε, καθώς περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, ψάρι μία φορά την εβδομάδα, αλλά και κρέας. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος αγαπά πολύ το φρέσκο ψωμί. Οπότε ακόμα και το σάντουιτς που παίρνει στο γραφείο του φτιάχνεται με φρέσκο ψωμί. Η Μαρίνα από την άλλη αγαπά τα προϊόντα ολικής άλεσης τόσο στο ψωμί όσο και στα ζυμαρικά. Μαγειρεύουν τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα, μέρα παρά μέρα. Το Σάββατο συνήθως είναι αφιερωμένο στο ψάρι και η Κυριακή στο κρέας. Αν βγαίνουν έξω για φαγητό; Δεν το συνηθίζουν. Ίσως μία φορά τον μήνα περίπου. Ωστόσο, όταν έρχονται τα ανίψια τους, που μένουν Αθήνα ‒ή όταν κατεβαίνουν εκείνοι στην πρωτεύουσα‒, τότε κανονίζουν για φαγητό έξω.

Ανδρέας και Χαρίκλεια, συνταξιούχοι, 60+ ετών, με ένα παιδί, Σύρος (500 €/μήνα)

Βγήκαν σχετικά νωρίς στη σύνταξη ‒ο ένας ήταν ναυτικός και η άλλη εκπαιδευτικός‒ και το οικογενειακό τους εισόδημα αγγίζει τα 2.500 ευρώ/μήνα. Έχουν δύο γιους, 23 και 30 ετών αντίστοιχα. Ο μεγάλος ζει στην Αθήνα από τότε που ξεκίνησε να σπουδάζει και είναι πλέον οικονομικά ανεξάρτητος. Ο μικρός τους γιος μόλις τελείωσε τις σπουδές του και έχει ξεκινήσει να εργάζεται στο νησί. Είναι και οι δυο τους υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής, χωρίς να σημαίνει ότι δεν κάνουν και κάποιες μικρές ατασθαλίες. Για παράδειγμα, δεν λείπουν από το σπίτι τους κάποιες λιχουδιές, όπως η μαύρη σοκολάτα με το αμύγδαλο ή τα μπισκότα με μαύρη σοκολάτα. Κατά τα άλλα, όμως, μαγειρεύουν σχεδόν καθημερινά και πολύ υγιεινά, ενώ ενίοτε στέλνουν ή πηγαίνουν και φαγητό στον μεγάλο τους γιο στην Αθήνα. Όπως τα υπολόγισαν, για φαγητό χαλάνε τουλάχιστον 500 ευρώ τον μήνα. Δεν λείπουν ποτέ τα λαχανικά και τα φρούτα από το σπίτι, τρώνε πολλές σαλάτες, όσπρια μία φορά την εβδομάδα, κρέας ή κοτόπουλο δύο φορές και ψάρι λίγο πιο αραιά. Έχουν ευτυχώς δικό τους ελαιόλαδο από τις ελιές τους. Δεν παραγγέλνουν σχεδόν ποτέ απέξω. Επίσης τρώνε σπανίως έξω. Ωστόσο, ανταλλάσσουν ακόμα επισκέψεις με τους φίλους τους στα σπίτια τους και πάντα υπάρχουν στο σπίτι ποτό, κρασί, κάποιο γλυκό για να κεράσουν ή μπορεί να χρειαστεί να μαγειρέψουν κάτι εύκολο, π.χ. μια πίτσα.