Οι Βρετανοί δεν φημίζονται για την τρομερή κουζίνα τους. Παρ’ όλα αυτά, στην τυροκομία τα κατάφεραν καλά. Καθότι η Αγγλία είναι ένα νησί με απέραντα καταπράσινα βοσκοτόπια, οι αγελάδες τους έδωσαν άφθονο γάλα με το οποίο φτιάχτηκαν εξαιρετικά τυριά. Ανάμεσά τους το περίφημο stilton, το οποίο υπάρχει σε μπεζ και μπλε… έκδοση.
Η παρασκευή του stilton εντοπίζεται στις αρχές του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα στις περιοχές Leicestershire, Derbyshire και Nottinghamshire. Τα λιπαρά του είναι αρκετά υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%. Το σχήμα του είναι πάντα κυλινδρικό, με διάμετρο 15εκ. περίπου και ύψος 25εκ. Ζυγίζει γύρω στα 4-5 κιλά. Ωριμάζει σε κάβες από 3 έως 15 εβδομάδες, έχει ιδιαίτερη, χαρακτηριστική γεύση με έντονη μυρωδιά και αξίζει να το δοκιμάσετε συνοδεύοντάς το με τραγανά φρυγανισμένα ψωμάκια, καρύδια, σταφύλια αλλά και ένα ποτήρι γλυκό Μοσχάτο Σάμου ή ακόμα καλύτερα με λίγο Porto. Παρόλο που είμαι εχθρός του μαγειρεμένου τυριού –πιστεύω ότι χάνει ένα κομμάτι από τη γεύση του – σας προτείνω ένα απαλό μαγείρεμα που μας έρχεται από τη Σκοτία, όπου το stilton γίνεται σαγανάκι παναρισμένο με νιφάδες βρόμης.
Δείτε τη συνταγή για Τηγανητό stilton παναρισμένο με βρώμη, σερβιρισμένο με chutney αχλαδιού