Και ποιος δεν θέλει να πάει διακοπές το καλοκαίρι; Το ζήτημα είναι ότι κάποιοι δεν μπορούν είτε λόγω υποχρεώσεων είτε λόγω οικονομικών. Είτε και για τα δυο. Άλλωστε ο προϋπολογισμούς για τις διακοπές έχει ανέβει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, οπότε πολύς κόσμος δυσκολεύεται ή βρίσκει την κλασική λύση του να πάει διακοπές στο χωριό του στο σπίτι των γονιών του.
Εμείς ρωτήσαμε ένα ζευγάρι 45άρηδων με 2 παιδιά 10 και 13 ετών αντίστοιχα, και μοιράστηκαν μαζί μας τα φετινά τους σχέδια για διακοπές: πού πήγαν, αν πήγαν και τι γίνεται με τα παιδιά που έχουν τελειώσει το σχολείο από τα μέσα Ιουνίου.
Ας δούμε τι μας; είπαν.
Εισόδημα και πάγια έξοδα
Η Λ.Χ είναι συντάκτης σε ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και ο σύζυγός της γραφίστας. Οπότε έχουν παραπλήσια επαγγέλματα, όχι πάντα σταθερά, οπότε και το μηνιαίο εισόδημά τους είναι κειμενόμενο. Όπως το υπολογίζει είναι 2000- 2500 τον μήνα.
Τα πάγια έξοδά τους είναι αρκετά καθώς διαθέτουν 500 ευρώ για το ενοίκιό τους, 140 ευρώ για τα τηλέφωνά τους, 150 ευρώ το δίμηνο για το ρεύμα και κοινόχρηστα 50 ευρώ τον μήνα.
Διακοπές στο χωριό για τα παιδιά
Τα παιδιά είναι στους γονείς της Λ.Χ. από τις 15 Ιουνίου που τελείωσαν το σχολείο. Ωστόσο το ζευγάρι έχει φροντίσει για τη διατροφή τους ώστε να μην επιβαρύνει τους παππούδες. Όπως μου ανέφερε η Λ.Χ., τα έξοδα για φαγητό των παιδιών καλύπτονται κατά 70% από τους γονείς τους και κατά 30% από τους παππούδες.
Πόσα ξοδεύουν για το φαγητό των παιδιών ανά εβδομάδα;
Για τα ψώνια σε σουπερμάκετ, ψαράδικο και κρεοπωλείο: 100 ευρώ Για φαγητό έξω (το delivery είναι πιο δύσκολο εκτός Αθηνών): 50 ευρώ
Σαββατοκύριακα και 3ήμερα στο χωριό για τους γονείς
Κάθε Σαββατοκύριακο σχεδόν οι γονείς βρίσκονται στο χωριό, που απέχει από την Αθήνα λιγότερο από 2 ώρες. Συνολικά η διαδρομή τους κοστίζει 150 ευρώ (διόδια και βενζίνες πηγαιν-έλα), ενώ οπωσδήποτε θα υπολογίσουν και μια ή παραπάνω εξόδους για φαγητό, όπου θα ξοδέψουν τουλάχιστον 100 ευρώ. Τα έξοδα αυτά πολλαπλασιάζονται εάν μείνουν περισσότερες μέρες στο χωριό.
Στην Αθήνα
Το ζευγάρι στην Αθήνα κάνει πολύ λιγότερα έξοδα σε σχέση με πριν, αφού το μεγαλύτερο κόστος είναι οι διακοπές των παιδιών. Εκείνοι πηγαίνουν πιο αραιά στο σουπερμάρκετ και μαγειρεύουν ανά 2-3 μέρες. «Δεν έχουμε πρόβλημα να φάμε χθεσινό φαγητό, ενώ όταν είναι εδώ τα παιδιά εκείνα έχουν», όπως μου εξήγησε η Λ.Χ.
Η μόνη τους «πολυτέλεια» σε αυτή τη φάση είναι ότι μπορούν να βγουν έξω λίγο περισσότερο, αφού δεν έχουν και την έννοια των παιδιών, οπότε θα πάνε για ποτό 2-3 φορές την εβδομάδα, κάνοντας βέβαια οικονομία στις ποσότητες.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι και η λύση του χωριού είναι αρκετά κοστοβόρα, ειδικά με τα πηγαιν-έλα που ανεβάζουν πολύ το οικογενειακό budget. Αποτελεί ωστόσο λύση ανάγκης για τους γονείς που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους στις διακοπές ενώ εκείνοι εργάζονται.