Οι διακοπές έχουν ξεκινήσει για πολύ κόσμο ενώ υπάρχουν και άτομα που έχουν αποφασίσει φέτος να μην πάνε λόγω υποχρεώσεων, οικονομικών ή εργασίας. Τα έξοδα για φαγητό είναι ένα ζήτημα που σίγουρα βρίσκεται στο επίκεντρο και την περίοδο των διακοπών και όσο περισσότερα είναι τα μέλη της οικογένειας, τόσο μεγαλύτερες οι ανάγκες και το budget που χρειάζεται.
Γι΄αυτό και εμείς στραφήκαμε σε ένα ζευγάρι 40άρηδων με μικρό παιδί, ώστε να μας πουν τι θα κάνουν στις διακοπές τους, τι έξοδα έχουν, αλλά και τι τρόπους βρίσκουν να εξοικονομούν χρήματα.
Εισόδημα και πάγια έξοδα
Η Δ.Δ. είναι ιδιωτική υπάλληλος και ο ΚΜ είναι ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ. Το μηνιαίο εισόδημά τους είναι κυμαινόμενου λόγω των μη σταθερών εσόδων και εξόδων του ΚΜ. Ωστόσο, δεν ξεπερνά τα 2.300 μηνιαίως.
Τα πάγια έξοδά τους μειώθηκαν φέτος καθώς πρόσφατα μετακόμισαν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα. Ωστόσο, έχουν αρκετά έξοδα στο ρεύμα και τα κοινόχρηστα (130 ευρώ τον μήνα και 70 ευρώ αντιστοίχως), τα οποία θα αυξηθούν κατά πολύ τον χειμώνα με το φυσικό αέριο.
Οι διακοπές τους
Έχουν κανονίσει να πάνε 5 μέρες στην Καλαμάτα με το παιδί και 1 εβδομάδα στο χωριό της Δ.Δ. στην Πελοπόννησο, όπου θα διαμένουν με τους γονείς της και επομένως θα έχουν εξασφαλίσει διαμονή και κατά ένα μεγάλο βαθμό το φαγητό τους.
5 μέρες στην Καλαμάτα: Συνολικά έξοδα πάνω από 1600 ευρώ
Για 5 μέρες στην Καλαμάτα έχουν πληρώσει στο ξενοδοχείο 1100 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται και το πρωινό, οπότε θα έχουν τα υπόλοιπα. Τι υπολογίζουν; Με αρκετή οικονομία μιας και τρώνε μια φορά την ημέρα, υπολογίζουν χοντρικά τουλάχιστον 100 ευρώ την ημέρα σε φαγητό. Αυτό περιλαμβάνει καφέδες και σνακ στην παραλία για εκείνους και για το παιδί, ένα καλό βραδινό σε κάποια ταβέρνα που θα έχουν ψάξει, ώστε να έχει πράγματα που θα μπορεί να φάει άφοβα ο μικρός και κανένα σνακ το βράδυ για εκείνους ή και για το παιδί.
1 εβδομάδα στο χωριό: Συνολικά έξοδα 350 ευρώ
Επειδή το να πάνε περισσότερες μέρες διακοπές κοστίζει, έχουν επιλέξει και τη λύση του χωριού. Εκεί δεν θα πληρώνουν διαμονή και γενικώς θα έχουν και φαγητό. Ωστόσο, επειδή θα κάνουν διακοπές -και από πρότερη εμπειρία, μιας και πάνε κάθε χρόνο- έχουν υπολογίσει ότι θα φεύγει σίγουρα ένα 50άρικο την ημέρα.
Σε αυτό υπολογίζουν: κάποια έξοδα σε σούπερμάρκετ και φούρνους για προμήθειες, καθημερινούς καφέδες απ’ έξω, κανένα σνακ που θα ζητήσει το παιδί (παγωτό κλπ). Και φυσικά υπάρχει περίπτωση να μη φάνε όλες τις μέρες στο σπίτι και να βγούνε και κάπου έξω μόνοι ή και με τους γονείς, οπότε εδώ το budget ανεβαίνει. Ενδεικτικά μου ανέφερε ότι πέρυσι για 10 μέρες χάλασαν 500-600 ευρώ…
Tips που εφαρμόζουν για πιο οικονομικές διακοπές
Τι κάνουν για να χαλάνε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα στις διακοπές τους;
– Συνήθως δεν επιλέγουν να πάνε σε κάποιο ξενοδοχείο γιατί είναι πλέον πολύ ακριβά τόσο τα δωμάτια όσο και τα έξοδα για φαγητό
– Επιλέγουν διακοπές σε γνωστούς ή φίλους όπου θα έχουν εξασφαλίσει τη διαμονή τους. Πέρυσι για παράδειγμα είχαν πάει στον αδερφό της ΔΔ στον Βόλο
Tips για λιγότερα έξοδα στο φαγητό στις διακοπές
– έχουν το ψυγειάκι της παραλίας και μεταφέρουν εκεί πράγματα που δεν αλλοιώνονται όπως φρούτα και σνακ που δεν λιώνουν (παστέλια, μπάρες κλπ).
– ειδικά όταν πρέπει να πληρώσουν ξαπλώστρα, φροντίζουν να έχουν πάρει τα πάντα από το σπίτι, ώστε να μην χρειαστεί να αγοράζουν και πράγματα για τον μικρό που θα πεινάσει κάποια στιγμή. Το πολύ θα πάρουν έναν καφέ.
– αποφεύγουν τις οργανωμένες παραλίες. Έχουν επενδύσει σε μια σκηνή-τέντα παραλίας που χωράει και τους τρεις και τους προφυλλάσσει και σωστά από τον ήλιο.
– τρώνε μια φορά την ημέρα ενώ το βράδυ μπορεί να φάνε κάποιο σνακ
– αποφεύγουν να σταματάνε στα ΣΕΟ στον δρόμο γιατί είναι πολύ ακριβά.