Τα ψώνια για φαγητό αποτελούν ένα από τα βασικότερα έξοδα ενός νοικοκυριού. Καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει ακόμη και τα πιο απαραίτητα είδη που δεν γίνεται να λείπουν από το καλάθι μας, εμείς θέλουμε να μάθουμε πώς τα καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους οι αναγνώστες μας και ποιες είναι οι τακτικές που ακολουθούν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αυτή τη φορά εστιάσαμε σε μια νεαρή ιδιωτική υπάλληλο, τη Σ.Π., που εργάζεται σε μια Μ.Κ.Ο. για τα δικαιώματα των ζώων. Λόγω και του επαγγέλματός της, έχει αποφασίσει να κόψει το κρέας. Η Σ.Π. συγκατοικεί το τελευταίο διάστημα με τον φίλο της.

Ας δούμε τι μας είπε για τα έξοδά τους για φαγητό:

Πόσο είναι το μηνιαίο εισόδημά σου;
Αυτή τη στιγμή στο σπίτι που συγκατοικούμε μπαίνει ένας βασικός μισθός, ο δικός μου, που είναι 800 ευρώ. Ο φίλος μου σταμάτησε να εργάζεται κανονικά καθώς έχει συγκεντρωθεί στις σπουδές του, έχει πολύ διάβασμα, οπότε δουλεύει part time και πληρώνεται ως ωρομίσθιος. Τα έσοδά του ανέρχονται σε 300-400 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τις ώρες που θα συμπληρώσει.

Πόσα είναι τα πάγια έξοδα σου;
Ευτυχώς δεν έχουμε ενοίκιο γιατί αλλιώς δεν θα βγαίναμε και δεν θα αποφασίζαμε να μείνουμε μαζί. Τα υπόλοιπα πάγια έξοδά μας (λογαριασμοί κλπ) είναι περίπου 170 ευρώ.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Βάζουμε στην άκρη κάθε μήνα 300 ευρώ για αυτόν τον σκοπό. Και δεν τα ξεπερνάμε. Σε αυτά θα προσθέσω και 100 ευρώ που χαλάμε για τις τροφές των γατιών (έχουμε 2). Ωστόσο, σίγουρα θα χαλάγαμε παραπάνω χρήματα αν δεν μας βοηθούσαν με ταπεράκια οι γονείς μας.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Μια φρίκη θα τις χαρακτήριζα! Ένας εφιάλτης! Κάθε φορά που πηγαίνουμε στο σούπερμάρκετ βλέπω διαφορετικές τιμές και μάλιστα σε προιόντα που δεν γίνεται να μην τα πάρεις! Δεν θα σου πω για το χαρτί υγείας γιατί δεν αφορά το ψώνια για φαγητό αλλά εκεί έχω δει τεράστια αύξηση!
Σε ό,τι αφορά το φαγητό, θα σου πω μερικά παραδείγματα. Εκεί που παίρναμε τα δημητριακά 1,5-2 ευρώ, τώρα έχουν φτάσει 4, η μεγάλη συσκευασία γιαούρτι που έπαιρνα από 2,5 ευρώ έχει πάει επίσης 4, το μπασμάτι που τρώμε έχει φτάσει 3 ευρώ. Και αυτά είναι μόνο κάποια που μου έρχονται τώρα πρόχειρα στο μυαλό.
Και οι γατοτροφές -που εκεί παίρνω εδώ και χρόνια το ίδιο brand- έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 15%.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Αλλάζω συνέχεια brand ανάλογα με τις προσφορές και τις τιμές που θα βρω. Ένα προϊόν που έπαιρνα στάνταρντ και δεν παίρνω πλέον πάντοτε είναι το γιαούρτι. Και σίγουρα έχουμε κόψει τα πολλά σνακ και για λόγους υγείας και για οικονομία.
Επίσης έχω σταματήσει το vegan κρέας και αλλαντικά καθώς είναι πολύ ακριβό. Για παράδειγμα η vegan γαλοπούλα σε φέτες έχει τουλάχιστον 3 ευρώ ενώ τα vegan κεφτεδάκια (η συσκευασία περιέχει 2 μεγάλες μερίδες) κοστίζουν 9 ευρώ!

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη ειδική διατροφή (vegan, vegetarian, gluten-free…)
Εγώ ήμουν παλιά vegan. Ωστόσο και για λόγους υγείας, δεν κατάφερα να το κρατήσω. Άλλωστε και τα vegan προϊόντα είναι πάρα πολύ ακριβά. Οπότε έγινα vegetarian. Ο φίλος μου πάλι -και λόγω πίεσης και διαβάσματος- έχει αποφασίσει να τρώει κανονικά κρέας. Εγώ κάποιες φορές υποχωρώ στο κοτόπουλο και στη γαλοπούλα το τελευταίο διάστημα. Με βαριά καρδιά βέβαια.

Μαγειρεύεις; Αν ναι, πόσο συχνά;
Εμείς μαγειρεύουμε στο σπίτι 3 φορές την εβδομάδα περίπου. Και συνήθως επειδή τρώμε διαφορετικά πράγματα, θα μαγειρέψει ο καθένας για τον εαυτό του. Ωστόσο στο σπίτι υπάρχει πάντοτε μαγειρεμένο φαγητό γιατί μας βοηθάνε οι μαμάδες μας με τα ταπεράκια που μας φέρνουν κάθε εβδομάδα.

Δηλαδή στοκάρετε φαγητό που σας φέρνουν και το τρώτε όλη την εβδομάδα;
Περίπου. Έρχονται είτε εναλλάξ είτε και οι δυο με τα ταπεράκια τους. Συνεννοούμαστε πρώτα το τι ανάγκες έχουμε και δρουν αναλόγως οι μανάδες μας. Μάλιστα η μητέρα του φίλου μου το έχει εξελίξει αρκετά. Μας έρχεται ενίοτε με ολόκληρη βαλιτσούλα με ροδάκια γεμάτη ταπεράκια! Αν φέρει πολλά, στοκάρουμε και στην κατάψυξη. Αλλιώς τα έχουμε στο ψυγείο και τρώμε τις επόμενες μέρες.
Επειδή έχουμε και οι δυο μας ανάγκη από γλυκά, λόγω φόρτου εργασίας και διαβάσματος -και εγώ κάνω ένα μεταπτυχιακό αυτό το διάστημα και ο φίλος μου- φροντίζουν και οι δυο τους να μας ετοιμάσουν 1-2 σπιτικά γλυκά, ώστε να τα έχουμε για πρωινό ή σνακ μέσα στην εβδομάδα.
Κατά τα άλλα, συνήθως μαγειρεύουμε προς το τέλος της εβδομάδας, Πέμπτη, Παρασκεύη, Σάββατο και την Κυριακή έρχονται οι προμήθειες για την επόμενη εβδομάδα.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Δεν βγαίνουμε. Δεν μας φτάνουν τα χρήματα για να το κάνουμε. Για να σου είμαι ειλικρινής, θα βγούμε μόνο όταν πληρώνουν οι γονείς μας. Και αυτό θα είναι κυρίως σε κάποια γιορτή.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Παλιά και μέχρι να βρούμε τα πατήματά μας με τα ταπεράκια και το μαγείρεμα παραγγέλναμε συχνά, ακόμα και 3-4 φορές την εβδομάδα. Τώρα πλέον παραγγέλνουμε σπάνια, χοντρικά 1 φορά στις 15 μέρες.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Έχουμε κόψει τα πολλά σνακ, όπως είπα και παραπάνω και δεν είμαστε ποτέ πιστοί σε κάποιο brand. Αγοράζουμε πάντα το φθηνότερο, εκτός αν δεν μας γεμίζει το μάτι, οπότε θα πάμε στο αμέσως λίγο πιο ακριβό. Εννοείται ότι μπαίνουν συχνά στο καλάθι μας και προϊόντα ετικέτας. Παράλληλα, φροντίζουμε να έχουμε και να τρώμε μαγειρεμένο φαγητό.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Υπάρχουν προιόντα που δεν λείπουν από το καλάθι μας: γάλα, δημητριακά, ψωμί του τόστ, τυρί και γαλοπούλα, μακαρόνια, φρούτα, αυγά. Ενίοτε αγοράζουμε και κανένα γιαούρτι ή καμιά έτοιμη σάλτσα για μακαρόνια.