Τα ψώνια για φαγητό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και πολύς κόσμος δυσκολεύεται για τα απολύτως απαραίτητα. Σε αυτή τη στήλη εστιάζουμε πάντα σε έναν αναγνώστη, ο οποίος απαντά στα ερωτήματά σας και μας αναλύει το πώς καταρτίζει το διατροφικό του πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες τους αλλά και τα χρήματα που μπαίνουν στο νοικοκυριό του.
Αυτή τη φορά εστιάζουμε στην Π.Κ., που είναι άνεργη και στο σπίτι μπαίνει ένας μισθός, εκείνος του συζύγου της.
Ας δούμε παρακάτω τα όσα μας ανέφερε
Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο εισόδημά σου;
Εγώ δεν εργάζομαι αυτό το διάστημα. Οπότε στο σπίτι μπαίνει ένα εισόδημα, αυτό του συζύγου μου που είναι λογιστής σε μια εταιρεία. Ο μισθός του είναι €1700.
Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς; Ποια είναι τα πάγια έξοδά σου τον μήνα;
Το σπίτι είναι ιδιόκτητο, οπότε ευτυχώς δεν έχουμε ενοίκιο. Τα πάγια έξοδά μας, για λογαριασμούς κλπ είναι γύρω στα 300 ευρώ αλλά τους χειμερινούς μήνες λόγω θέρμανσης φτάνουν πάνω από τα 500 ευρώ.
Για τα ψώνια για τρόφιμα (σούπερ μάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο κλπ) πόσα δίνεις το μήνα;
Για φαγητό δίνουμε 400-500 ευρώ τον μήνα, αλλά κάποιους μήνες χαλάμε περισσότερα χρήματα. Αγοράζουμε πολύ ψωμί από φούρνο, όσπρια παίρνουμε μεγάλες ποσότητες από παραγωγούς. Το ίδιο συμβαίνει για το μέλι και το ελαιόλαδο. Τα προμηθευόμαστε σε ποσότητες είτε για τον μισό είτε για όλον τον χρόνο από συγκεκριμένους παραγωγούς εμπιστοσύνης. Κρέας αγοράζουμε από το κρεοπωλείο της γειτονιάς (τρώμε 2 φορές την εβδομάδα) και ψάρι από τον ψαρά μας (τρώμε 1 και ενίοτε 2 φορές την εβδομάδα. Επίσης τρώμε πολλή φέτα, την αγοράζουμε και αυτή από έμπιστους παραγωγούς σε μεγάλη ποσότητα 1-2 φορές τον μήνα.
Τα υπόλοιπα προϊόντα τα αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ.
Ακολουθείς εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
όχι, προσπαθούμε να είναι ισορροπημένη η διατροφή μας, να τρώμε σωστά και υγιεινά, με κάποιες βέβαια παρεκκλίσεις, όπως το ψωμί που μας αρέσει πολύ ή τα γλυκά που τρώμε αρκετά συχνά. Αλλά είναι πάντοτε σπιτικά, τα φτιάχνω εγώ, με λίγη ζάχαρη ή μέλι και προσεγμένα υλικά.
Πόσο συχνά μαγειρεύεις ή τρως μαγειρευτό φαγητό;
Μαγειρεύω 3-4 φορές την εβδομάδα. Τρώμε μόνο μαγειρευτό φαγητό στο σπίτι. Απλώς επειδή είμαστε 2 άτομα, συχνά μαγειρεύω για 2 μέρες. Αν πάλι περισσέψει φαγητό και δεν θέλουμε να φάμε 2 μέρες το ίδιο, τότε το φυλάσσουμε στην κατάψυξη για κάποια άλλη μέρα.
Επίσης καθημερινά φτιάχνω ένα μεγάλο σάντουιτς με τυρί για τον σύζυγό μου, το οποίο τρώει στη δουλειά του μαζί με κάποιο φρούτο και το απόγευμα δειπνούμε μαζί.
Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Το φρέσκο ψωμί, το γάλα, η φέτα, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής και τα όσπρια.
Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές των τροφίμων το τελευταίο διάστημα;
Πολύ μεγάλες, τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στους παραγωγούς. Το ελαιόλαδο για παράδειγμα που το πήραμε από έναν παραγωγό το καλοκαίρι ήταν στη διπλάσια τιμή από ό,τι το είχαμε αγοράσει φέτος. Η φέτα έχει πάρει μια αύξηση 30%, το ίδιο και πολλά βασικά προιόντα που είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Δεν θα το έλεγα. Αυτό που κάνουμε ίσως είναι να μειώσουμε τις ποσότητες. Δηλαδή στο σάντουις θα βάλω λιγότερο τυρί, θα κάνω λίγη οικονομία στο λάδι στο φαγητό… Θα τηγανίσω με σπορέλαιο όταν χρειαστεί να τηγανίσω και όχι με ελαιόλαδο που συνήθιζα παλιά. Τέτοια. Στο φαγητό δεν θα αγοράσουμε προιόντα ετικέτας. Θέλουμε να τρώμε σωστά και με ποιότητα.
Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Σπάνια, δεν το συνηθίζουμε. Ούτε καν μια φορά τον μήνα. Μόνο όταν έρχονται φίλοι ή συγγενείς από άλλα μέρη της Ελλάδας ή το εξωτερικό, τότε βγαίνουμε μαζί τους.
Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Σχεδόν ποτέ. Δεν το συνηθίζουμε. Ακόμα και πίτσα τη φτιάχνω μόνη μου και μας αρέσει και περισσότερο από αυτές που τρώμε απ’ έξω. Ακόμα και σουβλάκι δεν θα το παραγγείλουμε εύκολα, μπορεί να κάτσουμε να το φάμε έξω. Θα έλεγα 2-3 φορές τον χρόνο. Ή όταν κάνουμε διακοπές. Εκεί δεν μαγειρεύω.
Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Δύσκολο ερώτημα. Κάνω προγραμματισμό και αποφεύγω να αγοράζουμε προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε και να καταλήξουν να πεταχθούν. Σίγουρα όταν κάτι πάει να χαλάσει, βρίσκω τρόπους να το εκμεταλλευτώ και να το… σώσω. Εσείς το λέτε zero waste, εγώ έχω μάθει από τη μάνα μου να μην πετάω φαγητό…