Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε και καθώς σκεφτόμαστε τι θα φάμε ή τι θα μαγειρέψουμε, ο νους μας πάει στα ψώνια, στις τιμές των προϊόντων, τόσο στο σουπερμάρκετ όσο και στα εστιατόρια και το delivery. Γι’ αυτό και εμείς στη συγκεκριμένη στήλη εστιάζουμε κάθε φορά σε έναν διαφορετικό αναγνώστη ώστε να μάθουμε πόσα ξοδεύει για φαγητό, πόσο τον έχει επηρεάσει η ακρίβεια και πώς βρίσκει λύσεις για να περνάει τον μήνα, χωρίς να ζορίζεται οικονομικά.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται ο Ντίνος, 50 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος και παντρεμένος με δυο ενήλικα παιδιά. Στο νοικοκυριό βρίσκεται ακόμα ο μικρότερός του γιος, 22 ετών, φοιτητής, ενώ ο μεγαλύτερος είναι οικονομικά ανεξάρτητος. Ο μικρότερος γιος εργάζεται και εκείνος σε μια part time θέση αλλά μένει, οπότε καλύπτει λίγο-πολύ τα έξοδα κίνησής του.

Ας δούμε τι μας είπε:

Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημά σου;
Το μηνιαίο εισόδημα που μπαίνει στο σπίτι και από τους δυο μισθούς μας είναι 2.000 ευρώ. Ο μικρός μου γιος -που μένει ακόμη μαζί μας- εργάζεται σε part time θέση, αλλά δεν συμμετέχει προφανώς στα έξοδα του σπιτιού!

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Δεν έχουμε ενοίκιο αλλά πληρώνουμε δάνειο για το σπίτι, οπότε είναι λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα. Δάνειο και λογαριασμοί μηνιαίως είναι 850- 1000 ευρώ. Εξαρτάται τον μήνα.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Ψωνίζουμε πλέον πολύ σφικτά και συγκρατημένα, πάντα βάσει λίστας και χωρίς να πολυξεφεύγουμε. Οπότε θα έλεγα ότι χαλάμε στα ψώνια για φαγητό γύρω στα 100 ευρώ την εβδομάδα.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι, τρώω τα πάντα. Και στο σπίτι γενικώς τρώμε τα πάντα. Ωστόσο, θα έλεγα ότι τρώμε αρκετά υγιεινά. Μάλιστα, μας αρέσουν οικογενειακά τα σπορ και κάνουμε συχνά όλοι μαζί προπόνηση, οπότε πρέπει να καταναλώνουμε και τα σωστά τρόφιμα. Έτσι έχουμε μάθει και τα παιδιά. Σπανίως ξεφεύγουμε σε ανθυγιεινές επιλογές.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Εγώ προσωπικά δεν πολυμαγειρεύω. Αλλά στο σπίτι υπάρχει πάντα μαγειρεμένο φαγητό. Η σύζυγος μαγειρεύει σχεδόν καθημερινά, εκτός αν έχει μείνει φαγητό από την προηγουμένη, οπότε το τρώμε 2 μέρες. Ο μικρός γιος άλλωστε τρώει αρκετά συχνά εκτός σπιτιού, οπότε συχνά περισσεύει φαγητό για την επόμενη μέρα.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Τα πράγματα που αγοράζουμε πιο συχνά και καθημερινά είναι τα εξής: γάλα, όσπρια, κρέας, δημητριακά, φέτα, βούτυρο, ζυμαρικά. Χαλάμε και πολύ ελαιόλαδο αλλά ευτυχώς έχουμε δικό μας από το χωριό και δεν έχουμε πληρώσει ποτέ για να αγοράσουμε. Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός με αυτό το γεγονός, γιατί πάντα ήταν ακριβό το ελαιόλαδο αλλά τώρα έχει φτάσει στα ύψη! Και πού είσαι ακόμα!

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Τι αλλαγές έχω δει; Θηριώδεις θα έλεγα! Ειδικά σε σχέση με 1,5-2 χρόνια πριν, έχω παρατηρήσει αυξήσεις από 40 μέχρι και 80% σε κάποια προϊόντα που αγοράζω συχνά.
Έχω δει αδιανόητες αυξήσεις και μάλιστα σε είδη που δεν γίνεται να μην αγοράσεις! Για παράδειγμα ο καφές που παίρναμε πάντα ενώ είχε 3-3,5 ευρώ έχει φτάσει πλέον 6-6,5, το γάλα εβαπορέ ετικέτας από συγκεκριμένο σουπερμάρκετ το έπαιρνα 49 λεπτά και έχει φτάσει 90! Και θα μπορούσα να σου απαριθμήσω και άλλα παραδείγματα!
Μάλιστα, θεωρώ ότι η όλη ιστορία με το καλάθι του νοικοκυριού είναι τραγική! Δεν νομίζω ότι βόλεψε κανέναν. Και δεν βλέπω να έχει εφαρμοστεί κιόλας,. Εγώ αυτό που έχω δει μόνο είναι εξωφρενικές αυξήσεις. Και είμαι σίγουρος ότι θα πάει πιο πάνω.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Ευτυχώς δεν έχω φτάσει σε αυτό το σημείο. Οι μόνες αλλαγές που έχω κάνει είναι να αλλάξω brand σε κάποια προιόντα και να πάω σε αντίστοιχο ετικέτας. Ωστόσο, και αυτά έχουν φτάσει στον Θεό!

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Δεν βγαίνουμε πολύ συχνά. 2-4 φορές μέσα στον μήνα περίπου.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Φαγητό παραγγέλνουμε σπάνια θα έλεγα. Ούτε 1 φορά τον μήνα. Ακόμα και καφέ που παλιά έπαιρνα συχνά στο γραφείο, τώρα θα παραγγείλω το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Όχι, έχεις κάτι να μου προτείνεις; Δεν έχω βρει γιατί ό,τι και να κάνω, πάντα κάτι θα σκάσει. Είναι τόση η ακρίβεια και τόσες -και ανελαστικές- οι υποχρεώσεις, οπότε κάθε μήνα πιεζόμαστε πολύ!

Υπάρχει κάτι που δεν θα άλλαζες από τις αγορές σου όσο και να αυξάνονται οι τιμές
Στο φαγητό; Σίγουρα δεν θα άλλαζα τη φέτα. Εντάξει, αν την πάνε 100 ευρώ θα σταματήσω να αγοράζω! Αλλά προς το παρόν, μπορώ ακόμη!