Τα έξοδα για φαγητό αποτελούν ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα και γι αυτό στη στήλη αυτή αναζητούμε ανθρώπους με διαφορετικά επαγγέλματα, εισοδήματα και οικογενειακή κατάσταση, ώστε να σας παρουσιάσουμε κάθε φορά μια ξεχωριστή περίπτωση. Την εβδομάδα αυτή εστιάζουμε στην Ε.Π., 51 έτους, που εργάζεται ως υπάλληλος καθαριότητας σε μια εταιρεία. Έχει μια ενήλικη κόρη, η οποία είναι πλέον οικονομικά ανεξάρτητη και μένει αλλού, οπότε στο σπίτι κατοικεί πλέον μόνο με τον σύζυγό της.

Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημά σου;
Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημά μας ανέρχεται στα €1900.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς; Ποια είναι τα πάγια έξοδά σου τον μήνα;
Έχουμε το δάνειο για το σπίτι και τους μηνιαίους λογαριασμούς. Όπως τα υπολογίζω -και ανάλογα με τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης- τα πάγια μηνιαία έξοδά μας είναι 400-500 ευρώ.

Ακολουθείς εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Εγώ ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή για λόγους υγείας. Πρέπει να τρώω αρκετό κρέας, ψάρι δυο φορές την εβδομάδα, πολλές φυτικές ίνες και πολλά αυγά, ειδικά ασπράδια.

Για τα ψώνια για τρόφιμα (σούπερ μάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο κλπ) πόσα δίνεις το μήνα;
500- 600 ευρώ δίνουμε τον μήνα για φαγητό. Για κρέας ξοδεύουμε περίπου 100 ευρώ τον μήνα, για ψάρι (τρώμε 2 φορές την εβδομάδα) 30 ευρώ την εβδομάδα (άρα 120 ευρώ μηνιαίως). Στον φούρνο δίνουμε 2,5 ευρώ την εβδομάδα (10 ευρώ τον μήνα) και στο σούπερ μάρκετ για φαγητό (γαλακτοκομικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά…) περίπου 50 ευρώ την εβδομάδα (200 ευρώ τον μήνα). Παράλληλα, πρέπει να τρώω πολλά αυγά και όπως τα υπολογίζω, ξοδεύω 50 ευρώ τον μήνα γι΄αυτά.

Τέλος, ταΐζουμε ένα γατάκι στη γειτονιά και πληρώνουμε για την τροφή του περίπου 40 ευρώ τον μήνα.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις ή τρως μαγειρευτό φαγητό;
Μαγειρεύω καθημερινά και μερικές φορές αντί για εμένα μαγειρεύει ο σύζυγο, ανάλογα με τα προγάμματά μας ή το φαγητό που έχουμε προγραμματίσει να καταναλώσουμε. Εκείνος άλλωστε πετυχαίνει τέλεια μερικές συνταγές, όπως η γαριδομακαρονάδα που φτιάχνουμε μια φορά την εβδομάδα ή το αγριογούρουνο -το οποίο βρίσκουμε ενίοτε από έναν γνωστό μας που κυνηγάει.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Κρέας, λαχανικά, γαλακτοκομικά (γιαούρτια, φέτα, γάλα), καφές για τον σύζυγο (γιατί εγώ δεν πίνω), ψωμί. Και αυτό το διάστημα, πολλά αυγά.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές των τροφίμων το τελευταίο διάστημα;
Τεράστιες διαφορές. Αυτό που μου κάνει περισσότερη εντύπωση είναι οι διακυμάνσεις μέσα στην ίδια εβδομάδα, επειδή οι προσφορές στα καταστήματα αλλάζουν Τετάρτη ή Πέμπτη. Για παράδειγμα, το γάλα που παίρνω,  τη μια εβδομάδα μπορεί να κάνει €1,45 και την επόμενη να το πετύχω €1,90. Προσπαθώ να στοκάρω και σε γάλα και σε γιαούρτι αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο γιατί είναι φρέσκα προϊόντα που λήγουν σύντομα.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Όχι, για να είμαι ειλικρινής. Απλώς μειώνω τις ποσότητες σε κάποια πράγματα και ψωνίζω έξυπνα και με πρόγραμμα.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Δεν πολυβγαίνουμε ειδικά για φαγητό γιατί τρώμε πάντα σχεδόν στο σπίτι. Για καφέ μπορεί να πάμε καμιά φορά αλλά και αυτό δεν το κάνουμε συχνά… Σε περίοδο διακοπών ή σε γιορτές -ειδικά της κόρης μας ή φίλων μας- μπορεί να βγούμε.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Σχεδόν ποτέ. Μόνο καμιά φορά αν το πρόγραμμά μου έχει κοτόπουλο και δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε, μπορεί να παραγγείλουμε παīδάκια κοτόπουλου. Αυτό θα γίνει 1-2 φορές τον μήνα το πολύ.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Αυτό που κάνω είναι ότι στοκάρω τα πιο ακριβά προιόντα και αυτά που καταναλώνω πολύ συχνά και παρατηρώ διακυμάνσεις στις τιμές, όπως είναι τα τυριά και τα γαλακτοκομικά. Εννοείται ότι στοκάρω και άλλα προīόντα που δεν αφορούν το φαγητό, όπως απορρυπαντικά και χαρτικά.
Παράλληλα, έχουμε εντοπίσει ένα κατάστημα-αποθήκη στην Κόρινθο, όπου πηγαίνω 1 φορά τον μήνα και προμηθεύομαι στη μισή τιμή χαρτικά, απορρυπαντικά και όσπρια-ζυμαρικά. Έχω αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι, οπότε με βολεύει.
Τέλός, κάνω έρευνα αγοράς σε διάφορα σουπερμάρκετ και καταστήματα και επιλέγω το φθηνότερο ποιοτικό που βρίσκω σε προīόντα που καταναλώνουμε συχνά. Οπότε μέσα στην εβδομάδα πηγαίνω συχνά στο σούπερμαρκετ και ενδεχομένως όχι μόνο σε ένα αλλά σε περισσότερα.