Η γεύση της θυμίζει την καστανή ζάχαρη, αλλά είναι πιο μεστή και βγάζει ωραίες νότες καραμέλας. Το χρώμα της κυμαίνεται από ανοιχτό καστανό μέχρι σκούρο καφέ. Στην ουσία πρόκειται για φυσικά σάκχαρα που παράγονται από τα άνθη του δέντρου της τροπικής καρύδας. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην κουζίνα της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής της είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.
Είναι φυσικό προϊόν, κατατάσσεται στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Πολλοί τη χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο των άλλων ειδών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών. Δοκιμάστε τη σε χυμούς και ροφήματα, σε γλυκά όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και οι κρέμες ή τα μπισκότα.