Το ελληνικό γαστρονομικό σκηνικό κι αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται σε αναβρασμό, με τους σεφ να είναι υπ’ ατμόν προσφέροντας στους επισκέπτες των νησιών πλούσιες γαστρονομικές εμπειρίες. Στην Κρήτη, το «Domes of Elounda», το πολυτελές ξενοδοχείο της «Autograph Collection» με την εντυπωσιακή θέα της Σπιναλόγκα, υποδέχτηκε την καλοκαιρινή σεζόν με ένα νέο εστιατόριο που εστιάζει στη σύζευξη της γαστρονομικής κουλτούρας του Περού με της Ιαπωνίας. Το μενού του εστιατορίου, που επιμελείται ο σεφ Θάνος Στασινός, συνδυάζει στοιχεία της ιαπωνικής και περουβιανής κουζίνας με ποικιλία από fusion nigiris ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του επικεντρώνεται στο ποιοτικό κρέας ψημένο σε robata. Ωστόσο, δεν περιέχει τυπικά περουβιανά πιάτα αλλά δημιουργικές προτάσεις όπου είναι εμφανής η πρόσμιξη των δύο πολιτισμών. Παραμένοντας στην Κρήτη, μαθαίνουμε ότι ο Μιχάλης Χάσικος, που γνωρίσαμε μέσα από τους δημιουργικούς ελληνικούς μεζέδες του στο 1600 raki ba raki, εγκαινιάζει ένα νέο, προσωπικό πλέον εγχείρημα, το «Hasiko», στη Μεγάλη Πόρτα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπου τον πρώτο λόγο έχουν μπουκιές με ελληνικό χαρακτήρα που έρχονται στο τραπέζι συνοδευόμενες από ποικιλία ελληνικών αποσταγμάτων. Ατραξιόν του μαγαζιού η ανοιχτή του κουζίνα και η βιτρίνα με τα τοπικά προϊόντα, τουρσιά, τυριά και πληθώρα αλλαντικών δικής τους παραγωγής. Ο Στέλιος Αρακάς είναι ο νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia Στη Σαντορίνη συναντάμε φέτος τους σεφ Στέλιο Αρακά και Τάσο Στεφάτο καθώς και τον ταλαντούχο pastry chef Θανάση Τσαγλιώτη. O Στέλιος Αρακάς, ως νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia στη καλντέρα της Οίας, αναπτύσσει τρία διαφορετικά θεματικά concepts στα εστιατόρια «Petra», «Veranda Caviar & Seafood Cocktail Bar – Restaurant» και το «Infinity Cocktail Bar – Restaurant». Επίσης ο όμιλος εγκαινίασε ένα νέο ξενοδοχείο, λίγο έξω από την Οία και πάνω από το γραφικό Αμμούδι, με μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το «Epitome» όπου επικεφαλής στην ομάδα της κουζίνας ανέλαβε ο καταξιωμένος σεφ Τάσος Στεφάτος. Φέτος μάλιστα, στην κουζίνα του «Petra» πρόκειται να βρεθούν επίσης ως προσκεκλημένοι διακεκριμένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής το «παρών» έδωσαν ο σεφ του Tudor Hall του ξενοδοχείου King George, Αλέξανδρος Κοσκινάς και Nicola Dinato, σεφ του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Feva. Στο νησί και φέτος δραστηριοποιείται και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ο οποίος επιμελείται την κάρτα του «Mr E», που μεταφέρθηκε από τα Φηρά στο ξενοδοχείο «Istoria» στον Περίβολο, αναλαμβάνοντας χρέη executive chef όλης της μονάδας. Η κουζίνα εδώ είναι ελληνική αλλά με πιο mainstream χαρακτήρα. Στη Σαντορίνη βρίσκουμε φέτος και τον κορυφαίο Emmanuel Renaut, MOF (σημαντική διάκριση για Γάλλους επαγγελματίες) σεφ του «Flocons de Sel» στη Μεζέβ, ο οποίος έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία, προτείνοντας ραφιναρισμένες γεύσεις υψηλών προδιαγραφών με ελληνικές πρώτες ύλες. Ο κορυφαίος σεφ Emmanuel Renaut έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία Αέρας αλλαγής και στο γαστρονομικά δραστήριο «νησί των ανέμων» όπου στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου «La Residence» βρίσκουμε τον σεφ Olivier Campanha να προτείνει εκλεπτυσμένες γεύσεις υψηλών αξιώσεων καθώς και τον Ζερόμ Σερ στο «Nero Nero» να υπογράφει τα μενού που προτείνονται στην πριβέ ξύλινη εξέδρα, που διαθέτει μόνο 1 τραπέζι για 2 άτομα στο μικροσκοπικό «ακρωτήρι», στην ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου Kivotos. Ολική ανανέωση και στο εστιατόριο «Reeza» του ξενοδοχείου «Rocabella», το μενού του οποίου επιμελείται ο εξαιρετικά ικανός σεφ Μιχάλης Κίκης, τον οποίο γνωρίσαμε ως δεξί χέρι του Αθηναγόρα Κωστάκου στο «Bill & Coo» του ομώνυμου ξενοδοχείου, όπου σεφ είναι πλέον ο Ντίνος Φωτεινάκης. Στη Μύκονο βρίσκουμε και τον ταλαντούχο Άγγελο Μπακόπουλο, που μετά το «Doryssa Seaside» στη Σάμο, ανέλαβε χρέη executive chef του καινούργιου «Katikies» στον Άγιο Ιωάννη. Στο πλαίσιο ανάδειξης των τοπικών γεύσεων με μια δημιουργική ματιά, η «Anemi Hotels» συνεργάζεται φέτος με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο που, εκτός από την κουζίνα του το «Sense Restaurant», στον τελευταίο όροφο του «Athens Was» με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, ανέλαβε και το «Lure Restaurant» γύρω από την πισίνα του «Anemi Hotel» στην Φολέγανδρο, με μοναδική θέα στο λιμάνι του νησιού και την θάλασσα. Το μαγειρικό προφίλ του σεφ στηρίζεται σε βιώματα και μνήμες αλλά και σε σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν στο σήμερα ανανεωμένες τις πιο κλασικές ιδέες. Με άλλα λόγια «πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα». Στα πάτρια εδάφη βρίσκουμε τη φετινή σεζόν τον σεφ Χάρη Νικολούζο, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια του εστιατορίου «The White House» αποτυπώνοντας την κερκυραϊκή γαστρονομική παράδοση με τη δική του μοντέρνα ματιά. Ως ανήσυχο πνεύμα ωστόσο, δεν επαναπαύεται και ετοιμάζει κάτι νέο και στην Πάρο για το οποίο θα σας γράψουμε λεπτομέρειες προσεχώς. Παραμένοντας στην Κέρκυρα, στα εστιατόρια του νέου συγκρότηματος «Ιkos Dassia», λαμβάνουν δράση ο Έκτορας Μποτρίνι στα «Fresco» και «Κέρκυρα», ο Λευτέρης Λαζάρου στο «Ούζο», ο Katsuhiko Hanamure (Katsu) στο «Αnaya» και ο Anthonny Jehanno στο «Provence», ενώ εδώ βρίσκουμε και το concept του «Ergon Deli» με πιάτα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Το μενού του εστιατορίου «Karnagio» στη Χώρα της Σκιάθου υπογράφει φέτος ο Μιχάλης Ντουνέτας Τέλος, πάμε στο Βαθύ της Σάμου και τη Σκιάθο. Στο «Elea Restaurant», του ξενοδοχείου «Ino» της Σάμου, φαίνεται ότι γίνεται κάτι πολύ όμορφο γαστρονομικά δεδομένου ότι στις επάλξεις στην κουζίνα βρίσκουμε φέτος μια γνώριμη και αγαπημένη στους μαγειρικούς κύκλους μορφή, τον «ερωτευμένο (με τη μαγειρική) σεφ» -και δάσκαλο για πολλούς- (Chef in Love) Τόνυ Καβαλιέρο. Ο σεφ εδώ «πειράζει» ελάχιστα πιάτα της ελληνικής μαγειρικής κουλτούρας προτείνοντας γεύσεις που τα δημιουργικά όρια δεν εξαντλούνται σε εκμοντερνισμένες εκδοχές συνταγών αλλά εστιάζουν αυστηρά στη γεύση. Όσο για τη Σκιάθο, ο Μιχάλης Ντουνέτας ανέλαβε φέτος το «Karnagio» στη Χώρα, όπου ετοιμάζει πιάτα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας με διακριτικές δημιουργικές πινελιές όπως γαρίδες ψημένες στο κεραμίδι αρωματισμένες με τσίπουρο, μοσχαράκι με ταλιατέλες σερβιρισμένες σε κεφάλι ελληνικής κεφαλοπαρμεζάνας, φρέσκο ψάρι με πουρέ φάβας και σάλτσα με ντοματίνια, ελιά και κάππαρη, προσούτο αρνιού με μαριναρισμένα μανιτάρια, γραβιέρα και αρωματικά κ.ά. Δείτε επίσης Chef on the beach: Διακοπές με τους αγαπημένους μας σεφ Τι γεύση έχει το ελληνικό καλοκαίρι; Δες ποιος μαγειρεύει που…