Είτε νήστεψες όλη τη Σαρακοστή, είτε απλά τη Μεγάλη Εβδομάδα, η μετάβαση από τη νηστεία στο κρέας πρέπει να γίνει ομαλά. Όπως λέει και η ειδικός μας η αρχή γίνεται με μαγειρίτσα. Δες τι άλλο δεν πρέπει να λείπει από το αναστάσιμο δείπνο.

mageiritsa-Simoni-Kafiri

Εν αρχή ην η σούπα
Η μαγειρίτσα, η ξινούτσικη λεμονάτη σούπα που συνήθως γίνεται αβγοκομμένη, είναι ταυτισμένη με το βράδυ της Ανάστασης. Δεν φτιάχνεται, όμως, με τον ίδιο τρόπο σ’ όλη την Ελλάδα. Φυσικά, πάντα χρησιμοποιείται η συκωταριά του αρνιού, αρωματισμένη με κρεμμυδάκια φρέσκα και άνηθο, που άλλοτε βράζει μαζί με το κεφαλάκι του αρνιού, άλλοτε και με τα ποδαράκια ή την κοιλιά, ακόμα και με πλεξιδούλες από εντεράκια. Άλλες φορές περιέχει μαρούλι, σπανιότερα σπανάκι και αρωματίζεται με δυόσμο. Σε μερικές περιοχές, μάλιστα, έχει ντομάτα (κυρίως στην Πελοπόννησο) που παρ’ όλα αυτά γίνεται αβγολέμονο.

* Είσαι των κλασικών επιλογών; Έχουμε κλασική συνταγή για Μαγειρίτσα σούπα.

* Θέλεις τη μαγειρίτσα σου λίγο πιο χορταστική; Θα της προσθέσεις και αρνάκι.

* Είσαι δεν είσαι από την Πελοπόννησο, την κοκκινιστή μαγειρίτσα θα τη λατρέψεις! Ρεγάλι, λοιπόν.

* Θέλεις να ξεφύγεις λίγο από τα παραδοσιακά; Φτιάξε Μαγειρίτσα με συκωτάκια πουλιών!

kotosoupa-klasiki-psi2

* Αλλά επειδή υπάρχουν και αυτοί που τα εντόσθια ούτε να τα δουν, φτιάξε και μια κοτόσουπα.

Η συκωταριά αλλιώς
Εκτός από μαγειρίτσα, με τη συκωταριά του αρνιού μπορείς να ετοιμάσεις και άλλα πιάτα για το αναστάσιμο δείπνο.

* Κλασική και αγαπημένη συνταγή για να συνοδέψεις το κρασί σου είναι τα Γιομίδια.

* Εναλλακτικά της μαγειρίτσας μπορείς και κάνεις και αυτό το φοβερό Φρικασέ με συκωταριά.

arnaki-sti-gastra-me-patates

Αρνί και στην Ανάσταση
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού κάνει την εμφάνιση του και στο αναστάσιμο δείπνο, με λιγότερο “φαντασμαγορική” είσοδο αφού οι σούβλες περιμένουν την επαύριο, αλλά πάντα με συνταγές ξεχωριστής νοστιμιάς. Σου έχουμε λοιπόν όχι 1, όχι 2 αλλά 12 συνταγές με αρνί και κατσίκι, για τον φούρνο και την κατσαρόλα, να διαλέξεις αυτή που σου αρέσει περισσότερο.

* Αρνάκι στη γάστρα με μανιτάρια, ντοματίνια και δεντρολίβανο

* Αρνάκι εξοχικό ρουμελιώτικο

* Αρνάκι στη γάστρα

* Ψητό αρνάκι στο φούρνο με σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά

* Αρνίσιο γεμιστό μπουτάκι

* Αρνάκι ψητό με πατάτες, αρωματισμένο με δεντρολίβανο και μουστάρδα

* Παϊδάκια μαριναρισμένα σε γιαούρτι και μαστίχα

arnaki-me-stamnagkathi-avgolemono

* Κατσικάκι στάμνας με μαστίχα και κουκουνάρι

* Ρολό από κατσικίσιο μπούτι στη λαδόκολλα με πέστο από θυμάρι

* Κατσικάκι πατατάτο της κατσαρόλας

* Αρνάκι με σταμναγκάθι, αβγολέμονο

* Αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες

avgosalata-me-agginares

Τα κάνουμε σαλάτα…
Κάποια θα τα τσουγκρίσουμε την Ανάσταση και κάποια θα τα κρατήσουμε και για το πασχαλινό τραπέζι. Είναι αποδεδειγμένο ωστόσο ότι και πάλι θα περισσέψουν πολλά βαμμένα κόκκινα αβγά. Ευκαιρία λοιπόν για σαλάτες με αβγά!

* Αβγοσαλάτα με αγκινάρες και αρακά

* Σαλάτα με μπέικον και αβγό

* Σαλάτα με σφιχτά αβγά και γιαούρτι

* Σαλάτα με γεμιστά αβγά

Φτιάξε και καμία πίτα να υπάρχει
Οι επιλογές δεκάδες, ωστόσο για να μην ψάχνεσαι υπάρχουν πάντα οι παραδοσιακές πασχαλινές πίτες που γίνονται με μαλακά τυριά και ταιριάζουν πολύ στο αναστάσιμο δείπνο.

* Λαμπρόπιτες από την Κω

ή

* Φλαούνες από την Κύπρο

alaska

Ο αναστάσιμος επίλογος
Για ένα γλυκάκι πάντα υπάρχει χώρος. Όπως μια απίστευτα λαχταριστή Αλάσκα με παγωτό γιαούρτι και τραγανό τσουρέκι, ένα Μιλφέιγ με κρέμα και φράουλες ή ένα Ρολό λευκής σοκολάτας με τριαντάφυλλο. Για τους αμετανόητους λάτρεις της σοκολάτας πάλι, Πανεύκολη σαρλότ με σοκολάτα και καφέ.