Η Ελίζα Ντούλη έβαλε στοίχημα με τον εαυτό της να αξιοποιήσει με παραδοσιακό τρόπο την πλούσια καλλιέργεια φρούτων της Νάουσας δημιουργώντας νέα προϊόντα και τα κατάφερε -και μας κέρδισε αμέσως.

Η νέα και υπερδραστήρια Ελίζα Ντούλη έχει σπουδάσει Διοίκηση Οικονομίας και Διοίκηση Επιχειρήσεων και από μικρή ονειρευόταν να αποκτήσει μια δική της επιχείρηση. Τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στάθηκαν για εκείνη ευκαιρία να αφήσει τη δουλειά σε τράπεζα και να ξεκινήσει κάτι δικό της στα τέλη του 2012. Αρχικά το εργαστήριο στήθηκε σε έναν μικρό χώρο, προέκταση του οποίου ήταν ένας όμορφος και ξεχωριστός χώρος διάθεσης των έτοιμων προϊόντων. Οπως τονίζει η ίδια: «Στην αρχή ξεκίνησα να εργάζομαι μόνη μου, αυτό συνεπάγεται ατελείωτες ώρες δουλειάς, αλλά άξιζε τον κόπο, το δημιουργικό κομμάτι υπερίσχυσε». Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι πολύ κοντά στην τοπική παράδοση. Στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας που κυκλοφορούν σε συσκευασίες εμπνευσμένες από το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», την παραδοσιακή φορεσιά της Ναουσαίας και τα χειροποίητα υφαντά και κιλίμια της περιοχής και όχι μόνο. Μας εξηγεί το γιατί: «Θέλω τα προϊόντα μου να δημιουργούν συναισθήματα στον καταναλωτή είτε με τη γεύση είτε με την εμφάνιση, παραμένοντας κοντά στις ρίζες μας, στα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Για παράδειγμα, σκοπός της συσκευασίας της μαρμελάδας χωρίς ζάχαρη είναι να μας μεταφέρει στο σπίτι της γιαγιάς, εκεί όπου πάντα θα νιώθουμε ασφαλείς».

Η «μεταμόρφωση»
Η προμήθεια των φρούτων γίνεται κατευθείαν από τα αγροκτήματα. Κάποια από αυτά είναι βιολογικά όπως τα σύκα και τα τριαντάφυλλα. Η Ελίζα τονίζει: «Οταν έχω χρόνο και οι συνθήκες το επιτρέπουν, απολαμβάνω να συλλέγω η ίδια τα τριαντάφυλλα που προορίζονται για το απόλυτα αρωματικό γλυκό του κουταλιού. Γενικά όλα είναι πάντα φρέσκα και στη σωστή στιγμή ωρίμανσης». Αφού γίνει η κατάλληλη επεξεργασία (πλύσιμο, τεμαχισμός, πολτοποίηση κ.λπ.) μπαίνουν στις κατσαρόλες και στο ξηραντήριο αντίστοιχα και παίρνουν την τελική τους μορφή. Στόχος είναι η διατήρηση σημαντικού ποσοστού θρεπτικών στοιχείων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχονται στα φρούτα. Τα προϊόντα είναι απολύτως φυσικά, με μοναδικό συντηρητικό τον φυσικό χυμό λεμονιού. Στην αρχή το εργαστήριο παρήγε μόνο χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Στη συνέχεια έγινε προσθήκη νέων προϊόντων. Οπως μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα και αποξηραμένος πολτός φρούτου σε ρολάκια (πεστίλη), επίσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Οσον αφορά την ιδιαίτερη συσκευασία της πεστίλης: «Ηταν μια σκέψη που προήλθε από κοινού με τον γραφίστα Μιχάλη Αγγελακόπουλο. Θέλαμε να συνδυαστεί ένα προϊόν που δεν κυκλοφορεί πολύ στην Ελλάδα με την ιδιαίτερη στολή του γενίτσαρου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός δρώμενου με βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα αναδεικνύοντας έτσι την τοπική παράδοση».

Μελλοντικές κατευθύνσεις
Η Ελίζα Ντούλη έχει πολλά σχέδια για το μέλλον. Στόχος είναι η ανάπτυξη της επιχείρησης και η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Εχει ήδη γίνει ένα μικρό άνοιγμα στο εξωτερικό, κυρίως σε παντοπωλεία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Οπως τονίζει: «Μπορεί να ακουστεί μεγαλόπνοο, αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή η Marmeliza να αποτελεί βασικό κομμάτι του πρωινού πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο». Τα προϊόντα διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα και ντέλι σε όλη τη χώρα, στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Marmeliza.gr, στον χώρο λιανικής που βρίσκεται στη μονάδα παραγωγής και σύντομα στο νέο κατάστημα λιανικής στη Νάουσα, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του καλοκαιριού.

info
Νάουσα Ημαθίας, τηλ. 23320 23754, 6946955788, www.marmeliza.gr

Δείτε επίσης:
Ντοματάκια σαν κόκκινες πέρλες στη Χίο

Καρακάνας: Ελληνικά τυριά με σύγχρονες παρεμβάσεις

Παραδοσιακό συριανό λουκούμι Συκουτρή