Η σπιτική μαγειρική θέλει κέφι, μεράκι, γνώση, κουλτούρα και εμπειρία και μάλιστα μ’ αυτή τη σειρά. Στην Ελλάδα τείνουμε να θεωρούμε την εμπειρία ως το πιο σημαντικό παράγοντα, αλλά αυτό μάλλον αποθαρρύνει κάποιον που πρόσφατα πέρασε το κατόφλι μιας κουζίνας με φιλοδοξία να φτιάξει νόστιμο και διατροφικά σωστό φαγητό. Άσε που η εμπειρική προσέγγιση στη μαγειρική έχει πολλάκις αποδειχτεί λάθος, βάσει νέας επιστημονικής και ορθολογικής ανάλυσης.

Σ΄ αυτή τη νέα σειρά, θα εστιάσουμε λοιπόν στην ανάπτυξη των δύο παραγόντων που μπορούμε να επηρεάσουμε ακόμη και σε αρχάριους μάγειρες, την απόκτηση γνώσης και την καλλιέργεια μαγειρικής κουλτούρας. Θεωρώντας ότι το κέφι και το μεράκι θα έρθουν από σάς και η εμπειρία θα συλλεχθεί σιγά-σιγά με το χρόνο και τη τριβή, η νέα τεκμηριωμένη γνώση και η μαγειρική κουλτούρα, είναι τα πιο απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει κανείς άμεσα και πρακτικά, να μαγειρεύει καλύτερα.

Πιο συγκεκριμένα, στα άρθρα αυτά θα εξηγήσω αναλυτικά μαγειρικές τεχνικές, θα αποκαλύψω μυστικά των υλικών, θα δείξω τρόπους να διορθώσετε λάθη, θα αναδείξω λειτουργικές πρακτικές στη κουζίνα, θα σπάσω εμπειρικούς μύθους και θα φωτίσω την οικιακή μαγειρική με νέα, τεκμηριωμένη επιστημονικά γνώση.

Παράλληλα θα προσπαθήσω να καλλιεργήσω μια νέα μαγειρική κουλτούρα, χρήσιμη σε έμπειρους και άπειρους μάγειρες ταυτόχρονα. Θα εστιάσω στη λιτή, κομψή ουσία των πιάτων που φτιάχνετε, στον τρόπο που οφείλουν να γίνονται οι μαγειρικές συνθέσεις και τα ταιριάσματα, το πως θα στήνετε ένα μενού και το πως θα διευρύνετε τη γευστική σας παλέτα. Με στόχο να νιώσετε γρήγορα αυτοπεποίθηση, έχοντας αντιληφθεί όχι απλά τους σύγχρονους μαγειρικούς κανόνες, αλλά κυρίως το λόγο που υπάρχουν.

Σας υπόσχομαι λοιπόν να σας εκπλήξω με πράγματα που δε γνωρίζατε ή με αλήθειες που ανατρέπουν μαγειρικές πρακτικές που γνωρίζετε. Σας υπόσχομαι να διασκεδάσετε μέσα απ’ το τρόπο που τα παρουσιάζω και κυρίως σας υπόσχομαι πως σε όποιο επίπεδο κι αν θεωρείτε πως είστε, διαβάζοντας τη σειρά αυτών των εβδομαδιαίων άρθρων, θα μάθετε να μαγειρεύετε καλύτερα!