Κοντά ή μακριά, σίτου ή ολικής, τα ζυμαρικά τα λατρεύουμε σε κάθε σχήμα, μέγεθος και με όλους τους τρόπους! Γι’ αυτό σας έχουμε μερικά χρήσιμα tips για να τα απολαμβάνετε όπως τους αξίζει!

Ποιότητα
Οι καλοφαγάδες προτιμήστε τα ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι, γιατί είναι φουλ σε γλουτένη, που τους χαρίζει μοναδική υφή, ειδικά όταν τα μαγειρεύετε al dente. Επίσης δεν λασπώνουν και δεν σπάνε κατά το βράσιμο, απορροφούν καλύτερα τις σάλτσες και είναι γενικά πιο νόστιμα. Τα πιο φθηνά ζυμαρικά παράγονται από κατώτερης ποιότητας αλεύρι, οπότε η υφή τους είναι αντίστοιχα κατώτερη.

gemistazymarika

Φρέσκα ή αποξηραμένα
Μη νομίζετε ότι τα φρέσκα ζυμαρικά είναι ανώτερα από τα αποξηραμένα. Αν βρείτε νωπά ζυμαρικά στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, όπως τορτελίνια ή ραβιόλια, σημαίνει ότι έχουν υποστεί περισσότερη επεξεργασία για να αντέξουν στο ράφι του ψυγείου. Επίσης είναι και λίγο πιο “επικίνδυνα” στο βράσιμο γιατί μερικές φορές λασπώνουν εύκολα.

makaronia apla

Κάν’ το σωστά
Θέλουν μπόλικο νερό και ευρύχωρο σκεύος για να βράσουν άνετα χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους. Μόλις βράσει το νερό ρίχνετε μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι, όχι παραπάνω. Το υπόλοιπο αλάτι θα προέρχεται από κάποια σάλτσα ή τυρί. Αν βράζετε κοντό ζυμαρικό, ανακατέψτε μία φορά καλά μόλις τα ρίξετε και άλλη μία όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει ξανά. Τα μακριά ζυμαρικά όπως το σπαγγέτι ή το λινγκουίνι αφήνετε να μαλακώσουν αρκετά ώστε να μπορούν να βυθιστούν στο νερό. Τότε τα ανακατεύετε μερικές φορές μέχρι να ξεκολλήσουν μεταξύ τους. Μη ρίξετε λάδι! Δεν θα τα εμποδίσει από το να κολλήσουν. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι, μόλις τα στραγγίξετε, να γλιστράνε πολύ και να μη συγκρατούν καλά τη σάλτσα στο σερβίρισμα.

makaronia

Χρόνος μαγειρέματος
Μην ακολουθείτε και τόσο πιστά τις οδηγίες του πακέτου. Δοκιμάστε τα αν έχουν βράσει δυο λεπτάκια πριν το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Αφήστε τα ζογκλερικά και το πέταγμα στον τοίχο. Επίσης, αν πρόκειται να βάλετε ζυμαρικά στο φούρνο ή να τα ανακατέψετε μέσα σε σάλτσα, τα βράζετε ακόμα πιο λίγο γιατί θα μαγειρευτούν κι άλλο στη συνέχεια. Μόλις τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε με κρύο νερό για να σταματήσει το βράσιμο.

makaronia

Όλα για τη… σάλτσα μου
Ετοιμάστε σάλτσα σε νορμάλ ποσότητα, μην κολυμπήσουν μέσα τα ζυμαρικά. Πάντα να κρατάτε ένα ποτήρι με το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά σας ή έστω μερικές κουταλιές όταν τα ρίχνετε και τα ανακατεύετε μέσα στη σάλτσα. Ή τα πιάνετε με τρυπητή κουτάλα ή τσιμπίδα, οπότε η απαραίτητη ποσότητα νερού θα μεταφερθεί ούτως ή άλλως στο σκεύος με τη σάλτσα. Το άμυλο μέσα στο νεράκι θα κάνει τη σάλτσα πιο λεία, ειδικά να πρόκειται για σάλτσα τύπου πέστο ή καρμπονάρα. Ανακατεύετε για 1 λεπτάκι επιπλέον πάνω στη φωτιά και έτοιμα!

makaronia5

Τα σχήματα που ξεχωρίζουμε
* Μπουκατίνι: Μακρύ σπαγγέτι, χοντρουλό, με τρυπούλα στη μέση – τέλεια με κόκκινες πηχτές σάλτσες όπως η κλασική amatriciana.
* Ορεκιέτε: Μικρά, σκληρά “αυτάκια”, που συνοδεύουν άψογα σάλτσες ελαφριές με βάση κάποιο ζωμό π.χ. ελαφριά σάλτσα θαλασσινών.

zymarika-me-karamelomeni-kolokutha

* Ριγκατόνι: Χοντρό, κοντό ζυμαρικό με μεγάλη τρύπα στη μέση, ταιριάζει γάντι με σάλτσες χοντροκομμένων λαχανικών, κεφτεδάκια ή στο φούρνο.
* Στριφτάρια: Κοντό και στριφογυριστό, δίνει τέλειες μπουκιές και “παντρεύεται” μοναδικά με πέστο ή κάποια σάλτσα από φρέσκια ντομάτα.

papardeles-kavourmas1

* Παπαρδέλες: Πλατιές μακριές “κορδέλες” που δίνουν αχτύπητο ραγού με μοσχαρίσια μάγουλα ή οποιοδήποτε άλλο κρέας, παρέα με ένα καλό κόκκινο κρασί.
* Κοχύλες: Οι αγαπημένες μας κοχύλες που τις μισοβράζουν και γεμίζουν με ρικότα και σπανάκι και ψήνονται στο φούρνο με πλούσια σάλτσα ντομάτας. Η τέλεια εναλλακτική αντί για λαζάνια ή κανελόνια.

xtapodi kritharaki nik

* Κριθαράκι: Το μικρό ζυμαρικό που μοιάζει με ρύζι και πάει παντού. Κάνει πιο χορταστικές τις σούπες, μαγειρεύεται όπως το ριζότο ή δίνει το πιο τέλειο γιουβέτσι με μοσχάρι, αρνί ή όποιο άλλο κρέας προτιμάτε.

Δείτε επίσης
Τα γεμιστά ζυμαρικά και πώς να τα απολαύσεις
Σαλάτες με ζυμαρικά: Η εύκολη λύση
Ζυμαρικά: Μια τροφή, χιλιάδες σχήματα