Συχνά δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε το κάρδαμο από το καρδάμωμο ή πιστεύουμε πώς είναι το ίδιο υλικό, δηλαδή το μπαχαρικό. Κι όμως, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Το κάρδαμο ή νεροκάρδαμο είναι ένα νωπό χορταρικό που μπαίνει σε σαλάτες και τις νοστιμίζει με την ελαφρώς πικάντικη γεύση του. Το καρδάμωμο από την άλλη, είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου, και αποτελείται από πράσινες κάψες που μέσα τους κρύβουν τα μικρά αρωματικά σποράκια.
Η πατρίδα του καρδάμωμου είναι η Ινδία και από εκεί εισάγονταν οι κάψες του, από την αρχαιότητα ήδη, στην Ελλάδα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το καρδάμωμο συνδυάζεται πολύ ωραία με τον κόλιανδρο, το πιπέρι και το κρεμμύδι και δίνει υπέροχες σούπες ή ρύζι. Αρωματίζει όμως όμορφα και χαλβάδες, μπισκότα, τσουρέκια, γλυκά ταψιού μέχρι και παγωτά.