Το μενού της γιορτής δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Ανοίξτε το σπίτι και τις καρδιές σας με ένα πλούσιο μενού που τα έχει όλα, από ορεκτικά μέχρι σαλάτα και χοιρινό για κυρίως.


Βελουτέ σελινόριζας αρωματισμένη με χαμομήλι, με γαρίδες και ξινόμηλο
45 λεπτά|Εύκολο| Για 6 άτομα

50 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
750 γρ. σελινόριζα, σε κύβους
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
2 φακελάκια χαμομήλι
100 γρ. κρέμα γάλακτος
12 γαρίδες, καθαρισμένες
150 γρ. ξινόμηλο, σε κυβάκια
1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
αλάτι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το πράσο και το σκόρδο και σοτάρουμε απαλά, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τη σελινόριζα και τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό το καπάκι. Μόλις μαλακώσει η σελινόριζα, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στη σούπα τα δύο φακελάκια χαμομήλι. Αφήνουμε για 10΄ και έπειτα τα αφαιρούμε.
Πολτοποιούμε τη σούπα επιτόπου με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ ώστε να γίνει λεία και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ελέγχουμε για αλάτι και προθέτουμε ανάλογα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο μεριές για λίγα λεπτά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα και γαρνίρουμε με τις γαρίδες, το ξινόμηλο και το σχοινόπρασο.


Σαλάτα με γλυκοπατάτες, ψητό μπρόκολο, ρόδι και νούμπουλο
45 λεπτά| Εύκολο| Για 6 άτομα

800 γρ. γλυκοπατάτες, σε κυβάκια
1 μπρόκολο μέτριο, σε μπουκετάκια
1 φλιτζ. σποράκια ροδιού
1/2 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
70 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι
1/2 ματσάκι εστραγκόν, ψιλοκομμένο
λίγο ε.π. ελαιόλαδο για τις γλυκοπατάτες
200 γρ. νούμπουλο Κέρκυρας*, σε λεπτές φέτες
αλάτι

Για τη βινεγκρέτ
2 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
1 κουτ. σούπας μαρμελάδα μήλο από βαζάκι
3 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τις ψήνουμε για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε εκτός φούρνου σε ένα πιάτο να κρυώσουν.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Βράζουμε για περίπου 1,5΄. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με πάγο και κρύο νερό και τα αφήνουμε για 3΄. Έτσι θα διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο να ενσωματωθεί. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με νούμπουλο.

Σημείωση: Το νούμπουλο, το δημοφιλές αλλαντικό της Κέρκυρας, γνωστό και ως «κερκυραϊκό προσούτο», παρασκευάζεται από χοιρινό κόντρα φιλέτο που αρχικά παστώνεται, μαρινάρεται σε ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με πιπέρι και ρίγανη και έπειτα καπνίζεται σε φωτιά από διάφορα αρωματικά βότανα και παραμένει κρεμασμένο στον αέρα ώσπου να ωριμάσει.


Χοιρινή σπάλα με αποξηραμένα βερίκοκα, κάστανα, αμύγδαλα και γλυκό κρασί
2 ώρες| Εύκολο| Για 6 άτομα

1,5 κιλό σπάλα χοιρινή χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια των 50 γρ.
1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο
200 ml γλυκό κρασί Σάμου
3 κλωνάρια φρέσκο λεμονοθύμαρο
250 γρ. κάστανα προβρασμένα
150 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
100 γρ. αμύγδαλα, μουλιασμένα σε νερό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πασπάλισμα του χοιρινού
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα αλευρώνουμε. Τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε δόσεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν καλά απ’ όλες τις πλευρές.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι, σβήνουμε με το γλυκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το χοιρινό, το λεμονοθύμαρο και τόσο νερό ώστε να καλυφθεί το φαγητό κατά τα 3/4, δηλαδή λίγο προτού καλυφθεί πλήρως. Σιγομαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι για περίπου 1 ώρα. Στη 1 ώρα προσθέτουμε τα κάστανα, τα βερίκοκα και τα αμύγδαλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30΄. Προσέχουμε αν χρειάζεται νερό και προσθέτουμε λίγο επιπλέον, μαγειρεύοντας μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει καλά και το φαγητό να μελώσει.
Εναλλακτικά, αν η κατσαρόλα μας είναι πυρίμαχη με αποσπώμενα χερούλια και μπορεί να μπει στον φούρνο, τότε ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα. Μόλις μαγειρευτεί το κρέας, αφήνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα και εκτός φωτιάς για τουλάχιστον 2 ώρες προτού σερβίρουμε.


Πουρές από κουνουπίδι και αμύγδαλα, με σταφίδες και καραμελωμένο μπέικον
30 λεπτά| Εύκολο| Για 6 άτομα

100 γρ. βούτυρο
1 μεγάλο κουνουπίδι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
70 γρ. αμύγδαλα ψημένα, χωρίς φλούδα
150 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο
100 γρ. σταφίδες, μουλιασμένες σε νερό
1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
50 γρ. κρέμα γάλακτος
αλάτι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κουνουπίδι μέσα στην κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Μόλις αποκτήσει καφέ ανοιχτό χρώμα, αδειάζουμε το βούτυρο από το σκεύος και ρίχνουμε μέσα τον ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.
Όταν βράσει, στραγγίζουμε το κουνουπίδι και το μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και χτυπάμε ώσπου να γίνουν λείος πουρές. Αν χρειαστεί υγρό, προσθέτουμε από την κατσαρόλα όπου έβρασε. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε ανάλογα.
Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να καραμελώσει και αδειάζουμε το περιττό λίπος. Το μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε από πάνω το μπέικον και τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο. Σερβίρουμε αμέσως.


Κανελόνια γεμιστά με σπανάκι, μανιτάρια και αρσενικό Νάξου
1 ώρα|Εύκολο| Για 6 άτομα

500 γρ. κανελόνια
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
500 γρ. μανιτάρια λευκά
500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
100 γρ. ανθότυρο
200 γρ. αρσενικό Νάξου, τριμμένο
40 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι

Βράζουμε τα κανελόνια σε αλατισμένο νερό για 2΄. Έπειτα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
Έπειτα ρίχνουμε το σπανάκι και αφήνουμε να μαραθεί και αυτό. Όταν στεγνώσει από τα υγρά του, προσθέτουμε το ανθότυρο εκτός φωτιάς, το μισό αρσενικό Νάξου και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα κανελόνια όρθια σε ένα ταψί και τα γεμίζουμε με τη γέμιση. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 170οC. Τα τελευταία 5΄ βάζουμε το γκριλ του φούρνου σε λειτουργία, ώστε να γίνει τραγανή η επιφάνειά τους.

Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης