Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να στάζει λίγες σταγόνες από κονιάκ ή ουίσκι στον καφέ φίλτρου. Ειδικά τα κρύα απογεύματα του χειμώνα. Δεν είναι κάτι καινούριο, άλλωστε ο καφές και το αλκοόλ είναι δύο πολύ καλοί φίλοι. Συνδυάζονται άψογα και δίνουν ενδιαφέροντα και νόστιμα αποτελέσματα.

Τρανό παράδειγμα ο Irish coffee που ισορροπεί όμορφα τα έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά ενός καφέ φίλτρου με τον αλκοολικό δυναμισμό ενός ιρλανδέζικου ουίσκι. Και σε όλο αυτά προσθέστε και την απαλή υφή της ελαφρά χτυπημένης κρέμας γάλακτος που μπαίνει από πάνω.

Ο Irish coffee κρύβει πίσω του και μια ωραία ιστορία. Λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε εν μέσω καταιγίδας στο αεροδρόμιο Φόνιες, Έ κοντά στο Λίμερικ στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας. Από εκείνο το αεροδρόμιο πραγματοποιούνταν τότε οι μοναδικές υπερατλαντικές πτήσεις. Οι ακυρώσεις καθώς και οι καθυστερήσεις ήταν πολύ συχνές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν συχνά στο αεροδρόμιο.

Κάτι τέτοιο συνέβη και το 1943 με μια πτήση της Pan American προς Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω. Για να ζεστάνει τους ταλαιπωρημένους επιβάτες εκείνης της πτήσης ο σεφ του αεροδρομίου Τζον Σέρινταν τους σέρβιρε ένα ζεστό ρόφημα που συνδύαζε καφέ και ουίσκι.Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από έναν επιβάτη αν πρόκειται για βραζιλιάνικο καφέ, εκείνος απάντησε αρνητικά λέγοντας: «Αυτός είναι ιρλανδικός καφές». Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Όμως ο Irish coffee έγινε περισσότερο γνωστός όταν πέρασε από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, κάπου στις αρχές του ’50. Ένας ταξιδιωτικός συντάκτης, ο Στάντον Ντελαπλέιν, μίλησε για αυτό το ιδιαίτερο ρόφημα στον bartender φίλο του Τζακ Κέπλερ που δούλευε στο bar-restaurant Buena Vista στο Σαν Φρανσίσκο. Εκείνος όχι μόνο τον υιοθέτησε, αλλά κάλεσε και τον Σέρινταν να δουλέψει μαζί του. Πράγμα που έγινε. Τότε ήταν που ο Σέρινταν πρόσθεσε στο ρόφημα τη γοητευτική κρέμα από πάνω απογειώνοντάς το.

Αποκαλύπτουμε όλα τα μυστικά του Irish Coffee
Ζεσταίνουμε το ποτήρι καλά με βραστό νερό γιατί έτσι βοηθάμε την κρέμα να σταθεί στην επιφάνεια.

Για να φτιάξουμε τον καφέ φίλτρου επιλέγουμε καλύτερα κάποια μέθοδο pour over (V60, Clever drepp, Chemex) ή τη γαλλική πρέσα, γιατί ο καφές που θα πάρουμε θα έχει πιο έντονα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά.

Όσο για τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να έχει γλυκά χαρακτηριστικά, ήπιες -έως καθόλου οξύτητες και ισορροπημένο προφίλ. Καλύτερα να αποφύγουμε κάποιο blend που ίσως να έχει ένα ποσοστό Robusta και να επιλέξουμε κάποιον μοναδικής προέλευσης από τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά ή την Κολομβία.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον καφέ φίλτρου με έναν διπλό espresso, όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώσουμε την υπόλοιπη ποσότητα με νερό. Με λίγα λόγια θα πρέπει να φτιάξουμε έναν Americano. Ο espresso που θα διαλέξουμε, όμως, θα πρέπει να έχει ένα πιο στιβαρό χαρακτήρα, χωρίς οξύτητες και πικρά στοιχεία.

Η προσθήκη της κρέμας γάλακτος είναι το δύσκολο μέρος της παρασκευής. Δεν πρέπει να τη χτυπήσουμε σε σαντιγί, μολονότι θα πρέπει να είναι τόσο παχύρρευστη, ώστε να δημιουργεί μια στρώση στην κορυφή του ροφήματος που δεν θα διαλύεται εύκολα. Γι’ αυτό πρέπει να είναι αρκετά κρύα όταν την προσθέσουμε. Για να απλωθεί ομοιόμορφα, χρησιμοποιούμε 1 κουταλάκι του καφέ και την αφήνουμε να πέσει απαλά στο πίσω, κυρτό μέρος του.

Η επιλογή του ουίσκι είναι εξίσου σημαντική. Αποφεύγουμε όσα έχουν καπνιστό χαρακτήρα και όσα έχουν υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Η συνταγή
Η παρασκευή του Irish coffee δεν είναι δύσκολη.

Υλικά
2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι ζάχαρης, αγαύης ή σφενδάμου)
60 ml ιρλανδέζικο ουίσκι
180 ml ζεστό καφέ φίλτρου
2 κουταλιές της σούπας πλήρη κρέμα γάλακτος

Διαδικασία
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον καφέ φίλτρου. Στο ποτήρι που θα τον σερβίρουμε (tall glass mug), αφού το ζεστάνουμε πρώτα με νερό βάζουμε τη γλυκαντική ουσία, το ουίσκι και τον καφέ φίλτρου.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς, ώστε να μην αναμειχθεί με το υπόλοιπο ρόφημα.

Δείτε επίσης:
Από πού προέρχεται ο καφές που καταναλώνουμε;

Coffee pairing: Ξέρετε με τι συνδυάζεται ιδανικά ο καφές σας;

Γιατί στην Ιταλία ο καπουτσίνο είναι αυστηρά πρωινός καφές;