Σε μια σπάνια σύμπλευση κομψότητας, γευσιγνωστικής αρτιότητας και γνήσιας φιλοξενίας, η πρόσφατη βραδιά αφιερωμένη στον ιστορικό γαλλικό οίκο σαμπάνιας Veuve Clicquot ανέδειξε για άλλη μια φορά τη φιλοσοφία του Daios Cove ως κάτι πολύ πέρα από τον συμβατικό ορισμό της πολυτελούς φιλοξενίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά οινικών συναντήσεων Uncorked, μια πρωτοβουλία που έχει μετατρέψει για 5η χρονιά το resort στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης σε δυναμικό κόμβο πολιτισμού του κρασιού.
Στο μαγευτικό σκηνικό του κόλπου, εκεί όπου η κρητική πέτρα συναντά διακριτικά την αρχιτεκτονική αρμονία, οι καλεσμένοι κλήθηκαν σε μια κατάδυση στο DNA της σαμπάνιας Veuve Clicquot, υπό την καθοδήγηση της Rose-Marie Effa, brand education manager του Maison. Με τη λεπτότητα και τη βαθιά γνώση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν σχέση ζωής με το κρασί, η Effa παρουσίασε εμβληματικές ετικέτες: την αριστουργηματική La Grande Dame 2018, την πλούσια και παιχνιδιάρικη Rich, την Brut Rose εκδοχή με σπάνιο βάθος, και φυσικά την κλασική Yellow Label, που αποτελεί την υπογραφή του οίκου.
Το masterclass ήταν μια τελετουργία μύησης: κάθε γουλιά συνοδευόταν από αφήγηση, ιστορία, context. Μια προσέγγιση που, όπως μας εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Daios Cove, Γιώργος Μπριλάκης, βρίσκεται στον πυρήνα του Uncorked. «Κάθε εκδήλωση έχει δύο σκέλη: τη γνώση και την εμπειρία. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να κατανοήσουν το κρασί, όχι απλώς να το δοκιμάσουν».
Η εμπειρία κορυφώθηκε την επόμενη βραδιά στο εστιατόριο Ocean. Ο executive chef Μάριος Πετράκης και ο chef de cuisine Λευτέρης Γρυπάρης συνέθεσαν ένα πολυεπίπεδο γευστικό ταξίδι σε έξι πράξεις, με κάθε πιάτο να διαλέγεται με ευφυή αίσθηση ισορροπίας με τις ετικέτες της Veuve Clicquot.
Το δείπνο στο Ocean με Veuve Clicquot
Στρείδι με δροσιά γλυκόξινης γρανίτας, αγγουριού και σος καρύδας δημιούργησαν ένα πολύπλοκο παιχνίδι υφών και γεύσεων στο πρώτο πιάτο του δείπνου. Η Veuve Clicquot Yellow Label ανέδειξε κάθε στοιχείο με τη φρεσκάδα, τη δομή και την αρωματική της πολυπλοκότητα – νότες από αχλάδι, μήλο, ροδάκινο και εσπεριδοειδή, αγκαλιάστηκαν από διακριτικά αρώματα μπριός. Ένα pairing που ισορρόπησε αρμονικά ανάμεσα στην ένταση και τη φινέτσα, την οξύτητα και τη γλυκύτητα.
Στη συνέχεια, χτένια με μαύρο σουσάμι συνδιαλέχθηκαν με την ελαφριά σος βουτύρου με χαβιάρι για να συνθέσουν ένα φίνο και ντελικάτο πιάτο. Το pairing έγινε με τη Veuve Clicquot Brut Rosé, μια cuvée με κόκκινα και μαύρα φρούτα, νότες μπαχαρικών και ζύμης, με πικάντικες αποχρώσεις πορτοκαλιού και gingerbread που πρόσφεραν βάθος, ένταση και μακρά επίγευση.
Ραβιόλι θαλασσινών με πικάντικη σος μπουρδέτο συνάντησε το καπνιστό βάθος του τυριού Μετσοβόνε σε ένα πιάτο με ένταση και θαλασσινή φρεσκάδα. Η Veuve Clicquot Brut Rosé πρόσφερε ιδανική αντίστιξη, με αρώματα φράουλας, κερασιού και σμέουρου, νύξεις λευκού πιπεριού, saffron, μπισκότου και croissant, που πρόσθεσαν δομή, φινέτσα και βάθος.
Το φιλέτο βακαλάου με λεπτοκομμένο χοιρινό ιμπέρικο πάνω σε σος σπαραγγιού, συνοδευόμενο από γαρίδες μαριναρισμένες με katsuobushi και λευκό βούτυρο – ένα πιάτο που αποτύπωσε τη γευστική πολυπλοκότητα. Κάθε στοιχείο ισορρόπησε ιδανικά: η αλμύρα της θάλασσας, το λιπαρό βάθος του ιμπέρικο, η καπνιστή ένταση του katsuobushi και η φυτική φρεσκάδα του σπαραγγιού. Η Veuve Clicquot La Grande Dame 2018 αποδείχθηκε το ιδανικό ταίρι – μια σαμπάνια με εκλεπτυσμένη δομή, φωτεινότητα και εντυπωσιακή φινέτσα. Με νότες λεμονιού, λάιμ, yuzu, λευκών φρούτων και ανθικών αποχρώσεων, ανέδειξε τη σύνθεση, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα pairing ακρίβειας και απόλυτης αρμονίας.
Φιλέτο πάπιας Challans με foie gras, νιόκι τρούφας, σος Périgueux, αγκινάρα Ιερουσαλήμ – ένα πιάτο αυθεντικά γαστρονομικό, βαθιά γευστικό και εξαιρετικά δομημένο. Η πολυπλοκότητα της πάπιας, η βελούδινη ένταση του συκωτιού και η γήινη πολυτέλεια της τρούφας απογειώθηκαν με τη La Grande Dame 2018, στην κορύφωση του δείπνου. Η εμβληματική cuvée της Veuve Clicquot που ενσάρκωσε απόλυτα την έννοια της ισορροπίας: τιθάσευσε τη δύναμη του πιάτου και το ανύψωσε σε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.
Το pre-dessert με φρούτα του πάθους, γιαούρτι και yuzu πρόσφερε μια ανάσα φρεσκάδας και οξύτητας, προετοίμασε τον ουρανίσκο για το γλυκό φινάλε: crème brûlée με passion fruit, crème πραλίνας, καβουρδισμένα φουντούκια και σορμπέ μάνγκο – ένα επιδόρπιο που ισορρόπησε ανάμεσα στο εξωτικό, το κρεμώδες και το τραγανό, αποτέλεσμα της δεξιοτεχνίας του executive pastry chef του Daios Cove, Αλέξανδρου Θώμου.
Η επιλογή της Veuve Clicquot Rich, σερβιρισμένη σε πάγο, ολοκλήρωσε ιδανικά το επιδόρπιο. Με αρώματα ανανά, μάνγκο, αχλαδιού και νότες λεμονόχορτου, πρόσφερε μια ζωηρή, παιχνιδιάρικη αντίστιξη στη γλυκιά ένταση των επιδορπίων. Φρουτώδης, αρωματική και δροσιστική, η Rich cuvée πρόσθεσε μια σύγχρονη, απολαυστική διάσταση στο κλείσιμο του δείπνου – ένα φινάλε ανάλαφρο και εκλεπτυσμένο.
Η επόμενη ημέρα μάς βρήκε να ατενίζουμε το ατελείωτο γαλάζιο από το Crystal Box και να συζητάμε για τα προσεχή γαστρονομικά ραντεβού, δηλαδή τα Culinary Journeys. Στην καρδιά του φετινού προγράμματος του θεσμού, που μετρά τον 7ο χρόνο του, ξεχωρίζουν δύο από τους σημαντικότερους σεφ του κόσμου: Kei Kobayashi, που φιλοξενείται στο Ocean στις 13 Ιουλίου, και Ángel León, που θα παρουσιάσει το όραμά του στις 20 Ιουλίου.
Οικοσύστημα ευζωίας
Το Daios Cove δεν στέκεται μόνο στη γαστρονομική εμπειρία. Το resort, τοποθετημένο φυσικά μέσα σε έναν ιδιωτικό όρμο της βορειοανατολικής Κρήτης, λειτουργεί ως οικοσύστημα ευζωίας, βασισμένο σε μια ολιστική προσέγγιση. Από την αρχιτεκτονική που «βυθίζεται» στο τοπίο χωρίς να το διαταράσσει, μέχρι τις πρακτικές βιωσιμότητας όπως η αποκλειστική χρήση τριπλά φιλτραρισμένου τοπικού νερού και η απομάκρυνση των πλαστικών μπουκαλιών, όλα φανερώνουν ένα αυθεντικό οικολογικό αποτύπωμα πολυτέλειας.
Κεντρικό σημείο αυτής της φιλοσοφίας είναι το wellness center του Daios Cove. To KĒPOS by Goco είναι ένας πρωτοπόρος χώρος ευζωίας, που προφέρει μια ολιστική εμπειρία αναζωογόνησης σε έναν απόλυτα γαλήνιο χώρο 2.500 τ.μ. με θέα στον κόλπο. Συνδυάζει από τελετουργίες περιποίησης με τα πολυτελή 111SKIN μέχρι εξατομικευμένη άσκηση από το BXR London και από επιλεγμένες καινοτόμες θεραπείες όπως η κρυοθεραπεία, σάουνα infrared, θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου, vitamin infusions- έως εμπειρίες διαλογισμού. Η επίσκεψη επιβαλλόταν να περιλαμβάνει μια «βουτιά» στην γαλήνη της εσωτερικής πισίνας του KĒPOS. Μια αίσθηση ανανέωσης κατέκλυσε σώμα και νου.
Αυτή είναι η πραγματική πολυτέλεια. Η ηρεμία, η αναζωογόνηση, η γεύση του ουσιαστικού και όχι του επιτηδευμένου. Και αυτού του είδους οι εμπειρίες είναι που αφήνουν αληθινό αποτύπωμα.
Φωτογραφίες: Στέφανος Πατελής, Bernando Neuf