Ο κορωνοϊός άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε με την έλευση της τηλεργασίας. Τέσσερα πρόσωπα με διαφορετική ηλικία και με διαφορετικό επάγγελμα μας εξηγούν πώς η τηλεργασία τους επηρέασε και τι αντίκτυπο είχε στη μαγειρική και στη διατροφή τους.
Μιλώντας μαζί τους, αυτό που μου έκανε αίσθηση ήταν το πόσο διαφορετικά αντιμετώπιζαν τη νέα αυτή κατάσταση στη ζωή τους. Συγκεκριμένα, ο καθένας μου μετέφερε και ένα διαφορετικό συναίσθημα για αυτό που βιώνει τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής και στις τέσσερις αφηγήσεις και αυτός λέγεται: προσωπικός χρόνος.
Αυτό, που συνειδητοποίησα τελικά ήταν πως ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και επαγγέλματος, το φαγητό στην τηλεργασία είναι ένα τελείως υποκειμενικό ζήτημα.
Χριστίνα
Η Χριστίνα είναι 55 ετών, εργαζόμενη σε πολυεθνική και εδώ και 1 χρόνο περίπου σε καθεστώς τηλεργασίας, Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι πως η Χριστίνα είναι μητέρα ενός 18χρονου αγοριού. Νομίζω πως από τους τέσσερις που μίλησα μαζί τους, ήταν η πιο ενθουσιασμένη με την τηλεργασία, καθώς τώρα έχει παραπάνω χρόνο στη διάθεσή της για τη μαγειρική και για τον γιο της.
«Μου αρέσει η τηλεργασία. Μπορείς να απολαύσεις ζεστό και ποιοτικό φαγητό. Μάλιστα, ξεκίνησα να ψάχνω και καινούργιες πιο ιδιαίτερες συνταγές, που δεν είχα ξανά κάνει. Έψαξα πολύ στα μαγειρικά sites. Αφιέρωσα περισσότερο χρόνο στην μαγειρική και στην επιλογή των πρώτων υλών».
Όταν την ρώτησα, τι ήταν αυτό που δεν την άφηνε να κάνει το ίδιο και πριν μου είπε για την απόσταση από το σπίτι στο γραφείο: «Η απόσταση που έκανα για να πάω στη δουλειά ήταν 3 ώρες. Το πρόχειρο και το έτοιμο φαγητό ήταν για εμένα η εύκολη λύση».
Όσον αφορά την ώρα που γευματίζει και για τον αν ήρθε πιο κοντά με το γιο της με την τηλεργασία απαντάει πως κάνει κανονικά διάλειμμα για να φάει, όπως έκανε και στο γράφείο, ενώ πιστεύει πως η σχέση με τον γιο της της άλλαξε και αυτή προς το καλύτερο.
«Είναι πολύ εύκολο για εμένα ανά πάσα στιγμή, είτε στο διάλλειμα, είτε παράλληλα με τη δουλειά, να ετοιμάσω κάτι νόστιμο και υγιεινό για το παιδί μου. Εξάλλου, τώρα πια τρώμε μαζί». Όσο για την τηλεργασία λέει πως σε όλα τα επίπεδα έκανε θαύματα. «Δεν οφείλεται στην τηλεργασία η κοινωνική απομόνωση, αλλά στον κορωνοϊό. Μπορώ να δουλεύω στο σπίτι και αν όλα είναι ανοιχτά μπορώ να δω τους συναδέλφους μου σε κάποια έξοδο».
Αγάπη
Η Αγάπη είναι 27 ετών και εργαζόμενη πολυεθνικής εταιρείας στην Αθήνα. Από πέρυσι τον Μάρτιο δεν έχει επιστρέψει καθόλου στο γραφείο.
Όπως υποστηρίζει η τηλεργασία έχει επηρεάσει πολύ τόσο τη μαγειρική της όσο και τη διατροφή της. Με ξαφνιάζει, μάλιστα, όταν μου λέει πως παρότι ο σύντροφος-συγκάτοικός της είναι και αυτός σε τηλεργασία, δεν προλαβαίνουν να γευματίζουν μαζί, ενώ τους «χωρίζει» απλά ένα δωμάτιο.
«Η αλήθεια είναι, πως όταν πήγαινα στο γραφείο μαγείρευα από το βράδυ. Τώρα, μαγειρεύω παράλληλα με τη δουλειά, μου, δηλαδή, μόλις έχω λίγο ελεύθερο χρόνο από το ωράριο μου, ετοιμάζω το φαγητό. Αυτό, όμως σημαίνει πρακτικά πως θα ετοιμάσω κάτι πρόχειρο και κυρίως κάτι γρήγορο, όπως φαγητά φούρνου και ζυμαρικά. Πριν την τηλεργασία, έφτιαχνα πιο δύσκολα φαγητά, αλλά τον τελευταίο χρόνο δεν τον κάνω. Η διατροφή μου έχει επηρεαστεί αρκετά, καθώς δεν είμαι τόσο προσεκτική με το τι επιλέγω να καταναλώσω».
Όσο για τις ώρες που γευματίζει μου κάνει ξεκάθαρο πως δεν είναι συγκεκριμένες: «Θα γευματίσω, όταν μπορέσω. Γενικά, τρώω και δουλεύω ταυτόχρονα. Δεν θέλω να χάνω καθόλου από τον προσωπικό μου χρόνο. Προτιμώ να πιεστώ κατά τη διάρκεια του ωραρίου μου. Φαντάσου, ότι ο συντροφός μου δουλεύει και αυτός στο διπλανό δωμάτιο, όμως πραγματικά δεν έχουμε χρόνο να συναντηθούμε πόσο μάλλον να κανονίσουμε να γευματίσουμε και μαζί».
Γιώργος
Ο Γιώργος είναι 41 ετών και εργάζεται σε εταιρεία που έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση οικονομικών οφειλών. Από πέρυσι τον Μάρτιο έχει ξεκινήσει να εργάζεται σε τηλεργασία και μπορεί το πρώτο διάστημα να του φάνηκε πιο δημιουργικό, όμως η συνέχεια διαφέρει… Ο Γιώργος έχει πρωινό ωράριο και μόλις σχολάσει γευματίζει, όπως έκανε και όταν πήγαινε στο γραφείο. Μάλιστα, κατά το πρώτο εξάμηνο της τηλεργασίας πρόσεχε αρκετά τη διατροφή του.
«Έπινα λιγότερο αλκοόλ και έτρωγα πιο υγιεινά μιας που είχα και παραπάνω χρόνο για να μαγειρέψω. Δεν έψαξα για καινούργιες συνταγές, αλλά αλλαξα τα μαγειρικά σκεύη μου. Ξεκίνησα να μαγειρεύω σε ατμομάγειρες, παράλληλα με τη δουλειά μου, στα διαλείμματα. Όλα αυτά βέβαια, άρχισαν να αλλάζουν από τον Νοέμβριο».
Ο Γιώργος, όπως σχολιάζει χιουμοριστικά, κατά το δεύτερο lockdown άρχισε να χάνει την όρεξή του για τη μαγειρική και το τηλέφωνο «πήρε φωτιά».«Δεν παραγγέλνω τζανκ φουντ, αλλά μαγειρευτά, κλασικά φαγητά, όπως χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι».
Όσον αφορά την τηλεργασία, δεν είναι αντίθετος. Πιστεύει πως κάποιες ημέρες εργασίας από το σπίτι είναι ιδανικές για να σπάνε τη μονοτονία του γραφείου, ωστόσο πιστεύει πως χρειάζονται όρια: «Η τηλεργασία είναι ό, τι χειρότερο για τα εργασιακά, χάνεται το ωράριο. Πλέον, πιστεύω πως έχω μπορέσει να βάλω τα όρια μου, δεν είναι δυνατόν να είμαι διαθέσιμος για εργασία όλην την ημέρα», υποστηρίζει με σθένος.
Ιωάννα
Η Ιωάννα είναι 32 χρονών, τραπεζική υπάλληλος, μητέρα ενός αγοριού μόλις 3 ετών και παντρεμένη. Από τον Νοέμβριο βρίσκεται σε τηλεργασία. Φυσικά, σε «τηλεργασία» είναι και ο γιος της, μιας που οι παιδικοί σταθμοί έκλεισαν. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η τηλεργασία για την Ιωάννα είναι κάπως πιο απαιτητική…
«Τα τελευταία 3 χρόνια λόγω και του παιδιού προσέχω πολύ τη μαγειρική και τις πρώτες ύλες μου. Αυτό συνέχισα να κάνω και στην τηλεργασία. Καθημερινά, ετοιμάζω από το προηγούμενο βράδυ μαγειρευτά, για να έχει κυρίως το παιδί μου έτοιμο φαγητό. Φυσικά, δεν έχω χρόνο συγχρόνως με την εργασία μου να μαγειρέψω. Στο διάλειμμά μου, δίνω στον μικρό κάποια από τα μαμαδίστικα φαγητά που του αρέσουν, όπως γιουβέτσι. Βέβαια, για εμένα όλο αυτό έχει πολύ άγχος. Πρέπει να είμαι παρούσα στη δουλειά μου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να είμαι και με το παιδί μου. Ο σύζυγός μου πάει στο γραφείο του κανονικά».
Η νεαρή μητέρα μού λέει πως ενώ περνά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρα στο σπίτι, αυτό δεν είναι επαρκές: «Ο χρόνος που περνώ με την οικογένειά μου στο σπίτι μπορεί να είναι πολύς, αλλά δεν είναι ποιοτικός και αυτό γιατί πρέπει να κάνω πολλά πράγματα την ίδια χρονική στιγμή. Πιστεύω, πως η τηλεργασία πρέπει να είναι απλά ένα επιπλέον εργαλείο για τη δουλειά και όχι εργασιακός κανόνας. Το γραφείο λειτουργεί καλύτερα για εμένα από ό,τι το σπίτι».
Δείτε επίσης:
Τηλεργασία: Τι πρέπει να προσέξεις για να μην το παρακάνεις με το φαγητό
Πώς θα τα βγάλεις πέρα με το μαγείρεμα όταν δουλεύεις στο σπίτι
Διατροφικές διαταραχές και εφηβεία στην εποχή της πανδημίας