Για την εβδομάδα της Τυρινής μαγειρεύουμε τα πιο νόστιμα φαγητά με πρωταγωνιστές ελληνικά τυριά.

Τυρόψωμο με ελιές και δενδρολίβανο
3 ώρες| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά

Για τη ζύμη
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κούπα ε.π. ελαιόλαδο
χλιαρό νερό, όσο πάρει

Για τη γέμιση
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
200 γρ. φέτα αλμυρή, θρυμματισμένη
100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια
2 κουτ. σούπας δενδρολίβανο, αποξηραμένο
έ.π. ελαιόλαδο
δενδρολίβανο
χοντρό αλάτι

Διαδικασία
Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι με λίγο λάδι και αλάτι μέχρι να μαραθεί. Διαλύουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό με τα δάχτυλά μας, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλισμένο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που κολλά λίγο στα δάχτυλα.Την κάνουμε μπάλα και τη σκεπάζουμε. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1,5 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40οC. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, από πάνω τη φέτα, το ανθότυρο, τις ελιές, τα αρωματικά, το κλείνουμε και το ζυμώνουμε 2-3 φορές για 5΄ με τις γροθιές μας. Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, βάζουμε τη ζύμη και την πιέζουμε να καλύψει τη φόρμα. Περιχύνουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε χοντρό αλάτι και αρωματικά, πιέζουμε να μπουν λίγο μέσα, ραντίζουμε νερό, σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε στον φούρνο, μέχρι να φουσκώσει ξανά, για περίπου 40΄. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε στους 180οC για 40΄-50΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κανελόνια με μανιτάρια, πράσα, σπανάκι και λαδοτύρι
1 ώρα και 10 λεπτά| Εύκολο| Για 6 άτομα

Το λαδοτύρι έχει μια πικάντικη και αρκετά αλμυρή γεύση, που το κάνει ιδανικό μεζέ για μακαρόνια με κιμά αλλά και για κανελόνια, απογειώνοντας σε νοστιμιά τη συνταγή μας.

Υλικά
750 γρ. σπανάκι
3 μεσαία πράσα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
220 γρ. λευκά μανιτάρια
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ε.π.ελαιόλαδο
250 γρ. ανθότυρο
300 γρ. λαδοτύρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 πακέτο κανελόνια
3 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
100 γρ. λαδοτύρι, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. αλεύρι
400 ml γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια, πλένουμε και στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες.

Μπεσαμέλ: Σε 1 κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μεσαία θερμοκρασία, ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο. Σε άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μες στο μείγμα με το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει. Οταν ρίξουμε όλο το γάλα, ανακατεύουμε για άλλα 30΄΄ για να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού ανακατεύοντας ταυτόχρονα για να μην «ψηθεί» το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε. Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια με τα πράσα και ρίχνουμε το σπανάκι και τα μανιτάρια ανακατεύοντας για να μαραθούν. Προσθέτουμε τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς στον αέρα. Αφού κρυώσουν, ρίχνουμε μέσα τα τυριά και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα κανελόνια αφού απλώσουμε λίγη από την μπεσαμέλ στο πυρέξ και τα τοποθετούμε το ένα κοντά στο άλλο. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και το βούτυρο σε κομματάκια. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο λαδοτύρι και ψήνουμε για περίπου 30΄-35΄, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.

Σουφλέ με ελληνικά τυριά
40 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο
6 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. γάλα
75 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
75 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
6 αυγά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και τους κρόκους χτυπημένους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας προσεκτικά, αργά, απαλά και κυκλικά από μέσα προς τα έξω με μια μαρίζ ή μια ξύλινη πλατιά κουτάλα, για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μικρά πυρίμαχα φορμάκια, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για 20΄. Μόλις το μείγμα μας φουσκώσει, είναι έτοιμο. Το σερβίρουμε ζεστό, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, για να μην ξεφουσκώσει.

Μπέργκερ με παναρισμένο κασέρι, πέστο μαϊντανού και ψητά λαχανικά
45 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά

Για το πέστο μαϊντανού
2 ματσάκια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
60 γρ. κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
125 ml ε.π. ελαιόλαδο

Για τα μπέργκερ
4 ψωμάκια για μπέργκερ
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
1 μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
200 γρ. κασέρι, κομμένο σε χοντρές, στρογγυλές φέτες
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη σαλάτα πράσινη

Διαδικασία
Πέστο μαϊντανού: Βάζουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κουκουνάρι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε ένα μούλτι και χτυπάμε 1-2 στροφές μέχρι να κοπούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε ξανά μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή σος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στο γκριλ. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα ρηχό ταψί, τα ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ψήνουμε για 20΄-25΄ μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Βρέχουμε ελαφρά και αλευρώνουμε τις φέτες κασέρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις περνάμε για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μπέργκερ: Ανοίγουμε όλα τα ψωμάκια στα δύο και τα περνάμε για λίγο από το λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ξεροψηθεί η κομμένη επιφάνειά τους. Αλείφουμε κάθε ψωμάκι με το πέστο μαϊντανού. Από πάνω βάζουμε 1 φέτα κασέρι, 1-2 φέτες κολοκυθάκια, 1-2 φέτες μελιτζάνα, 1-2 φέτες κόκκινη πιπεριά, αλείφοντας λίγο πέστο ανάμεσα στα υλικά. Τοποθετούμε λίγα φύλλα σαλάτας στην κορυφή και καλύπτουμε με το πάνω μέρος από το ψωμάκι.

Μπροκολοκεφτέδες με κασέρι
50 λεπτά| Εύκολο| Για 18-20 κεφτέδες

Υλικά
400 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
90 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
1 αυγό
1/2 κουτ. γλυκού κάρι
4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο, αποξηραμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λάδι, για το τηγάνισμα

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και το βράζουμε για 6΄-7΄, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο για να κρυώσει στιγμιαία και να κρατήσει το πράσινο χρώμα του. Σουρώνουμε το μπρόκολο και το ψιλοκόβουμε. Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μπρόκολο μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κασέρι, το αυγό, το κάρυ, το αλεύρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 30΄. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, πλάθουμε τους μπροκολοκεφτέδες σε σχήμα της αρεσκείας μας. Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία ρίχνουμε λάδι και περιμένουμε για 2΄-3΄ μέχρι να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε τους μπροκολοκεφτέδες περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις τους βγάλουμε από το τηγάνι, τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί για να αφήσουν το περιττό λάδι. Τους σερβίρουμε ζεστούς με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι.

Κουνουπίδι στον φούρνο με 4 τυριά και πέστο λιαστής ντομάτας
45 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
400 γρ. κουνουπίδι, σε μπουκίτσες
100 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κουτ. σούπας πολτό λιαστής ντομάτας
2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
40 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
40 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
40 γρ. τυρί φορμαέλα, τριμμένη
40 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε 1 λίτρο νερό βράζουμε το κουνουπίδι με μπόλικο αλάτι για 7-8΄. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (να σιγοβράσει) μαζί με το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, τον πολτό λιαστής ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με προσοχή για να μη λιώσει το κουνουπίδι και το αφήνουμε για περίπου 10΄ σε πολύ σιγανή φωτιά. Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω τα τυριά και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό.

Styling: Elena Jeffrey – Food Styling: Μ. Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: STUDIO M

Δείτε επίσης:
Σουφλέ με ελληνικά τυριά

Πίτα της Τυρινής χωρίς φύλλο

Μακαρονόπιτα της Τυρινής