Μια βιτρίνα γεμάτη old school γλυκά. «Γλώσσα της πεθεράς», κορνέ, εκμέκ. Κι όμως, σε ένα ζαχαροπλαστείο που μιλάει τη γλώσσα του χτες, οι νέοι και όχι μόνο, συνεχίζουν να σταματούν, να δοκιμάζουν -και τελικά να επιστρέφουν. Όλα αυτά, γιατί κάποιος επιμένει να φτιάχνει «λίγα, καλά και σωστά». Ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας, ένας άνθρωπος που βλέπει τη ζαχαροπλαστική σαν συνέχεια της οικογενειακής του μνήμης, εξηγεί: «Η κανονική συνταγή της «γλώσσας της πεθεράς» ή του κορνέ είναι ότι μέσα πρέπει να έχουν κρέμα πατισερί και σαντιγί. Πολλοί, λόγω κόστους, δεν βάζουν πατισερί, βάζουν μόνο σαντιγί. Εγώ τα φτιάχνω σωστά, με πατισερί. Εκεί είναι η επιτυχία τους».

Η «γλώσσα της πεθεράς», ένα από τα πιο ιδιαίτερα γλυκά του, είναι ένα τραγανό πολίτικο φύλλο, γεμάτο κρέμα και σαντιγί, σε σχήμα οβάλ. «Το φύλλο πρέπει να είναι σωστά ψημένο και σιροπιασμένο. Δεν κάνουμε εκπτώσεις πουθενά» τονίζει ο Παν. Μαστρονικόλας.

Όσο για το πώς ανταποκρίνονται οι νεότεροι σε αυτά τα ρετρό γλυκά; «Ο νέος θα περάσει, θα δει τη βιτρίνα, το μάτι του θα πέσει στα πιο μοντέρνα γλυκά που έχουμε: cheesecake, cookies, banoffee. Όμως αν δοκιμάσει κάτι από τα υπόλοιπα, τα πιο παραδοσιακά και του αρέσει, θα επιστρέψει και δεύτερη και τρίτη φορά για να το ξαναπάρει» απαντά.

Στην κουβέντα έρχονται και οι προσωπικές του μνήμες. Ένα γλυκό που αγαπούσε ο πατέρας του ήταν το γλυκό Κοπεγχάγη, ένα πολύ ιδιαίτερο και παραδοσιακό γλυκό, που πλέον δεν φτιάχνει λόγω κόστους. «Ο πατέρας μου έτρωγε ένα ταψί και από πάνω έβαζε το δικό μας παγωτό καϊμάκι. Δεν είναι μαστιχωτό, είναι δική μας συνταγή: πρόβειο γάλα, ολόπαχο… Έχει άλλη γεύση».

Για τον ίδιο, το παγωτό είναι η αδυναμία του. «Παιδικά χρόνια ίσον παγωτό. Και αν θες extreme γεύση, δοκίμασε γαλακτομπούρεκο με παγωτό καϊμάκι» προτρέπει ο ίδιος.

Μάλιστα μοιράζεται και τις αναμνήσεις του ως παιδί: «Όταν ήμουν μικρός, πηγαίναμε σε φίλους και έπαιρνα ένα κουτί μεγάλο. Μέσα έβαζα καρυδόπιτες, γαλακτομπούρεκα, πορτοκαλόπιτες και από πάνω ένα κιλό παγωτό. Το απλώναμε και ό,τι έπεφτε στον καθένα, το έτρωγε. Δεν ήξερες τι θα σου τύχει. Ήταν jackpot».

Ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας δεν κρύβει την επιθυμία του να ξαναφέρει γλυκά που έχουν χαθεί από τις προθήκες. «Ένα γλυκό που σκέφτομαι είναι το noir ή καρυδάτο. Είναι σαν το κοκάκι, μόνο που και πάνω και κάτω έχει καρύδι και στη μέση τη σεράνο, την original, όχι την έτοιμη» εξηγεί.

Τα σουδάκια είναι επίσης στο πλάνο της αναβίωσης. «Τα είχα βάλει δύο φορές και φύγανε. Σε γιορτές όπως του Αγίου Νικολάου θα το ξαναβάλω» αναφέρει.

Η γκάμα του περιλαμβάνει ακόμη κοκκάκια και εκλεράκια -τα λεγόμενα «δεύτερα» γλυκά, που κερνούσαν στις γιορτές. Στο τέλος της ημέρας, για εκείνον, η ποιότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη: «Λίγα, καλά και σωστά. Ώστε να μένει ευχαριστημένος ο πελάτης».

Info

Γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο Μαστρονικόλας
Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, 210 4123783