Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που λατρεύουν το φιστικοβούτυρο και σε αυτούς που δεν μπορούν καν να το γευτούν. Η έντονη γεύση του και η ιδιαίτερη υφή του σίγουρα δεν αφήνει κάποιον αδιάφορο. Είμαι κάπως υπερβολική; Μπορεί.
Το φιστικοβούτυρο τα τελευταία χρόνια θεωρείται μία υπερτροφή, κυρίως για τα θρεπτικά στοιχεία του, την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, και έτσι, είναι μία πολύ καλή επιλογή για όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή. Το φιστικοβούτυρο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ήταν μία ιδέα του Dr. John Harvey Kellogg (του δημιουργού της ομώνυμης εταιρείας δημητριακών), ο οποίος αποφάσισε το 1895 να δημιουργήσει ένα βούτυρο από ωμά φιστίκια.
Το παρουσίασε ως ένα πρωτεϊνικό υποκατάστατο για όσους έχουν προβλήματα με την οδοντοστοιχία τους και δεν μπορούσαν να καταναλώσουν στέρεα τροφή. Ωστόσο, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1884 ο Καναδέζος φαρμακοποιός Marcellus Gilmore Edson πατένταρε τον τρόπο να κάνει άλειμμα από φιστίκια, μία πολύ πρώιμη μορφή του σημερινού φιστικοβούτυρου.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα που έγινε και ευρύτερα γνωστό, έγινε μία θρεπτική και γευστική πρόταση για το πρωινό μικρών και μεγάλων. Ωστόσο, πλέον, απολαμβάνεται όλες τις ώρες της ημέρας και με πολλούς τρόπους. Στην αγορά θα το βρείτε με δύο διαφορετικές υφές, την «κρεμώδη» και την «τραγανή». Επίσης, κυκλοφορεί και με προσθήκη άλλων γεύσεων, όπως σοκολάτα, όμως σίγουρα το πιο υγιεινό είναι χωρίς επιπλέον γεύσεις ή αρώματα.
Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας, σπιτικό, φυστικοβούτυρο που δεν θα περιέχει προσθήκη ζάχαρης, αλατιού αλλά και συντηρητικών. Λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας, συνιστάται να καταναλώνεται καθημερινά μία ποσότητα που είναι ίση με 1-2 κουταλιές.
10 δημοφιλείς -και γευστικοί- τρόποι να απολαύσετε το φιστικοβούτυρο.
Σε dip
Η γεύση του μπορεί να είναι ιδιαίτερη όμως έχει την ιδιότητα να ταιριάζει εξίσου με γλυκά αλλά και αλμυρά. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το αναμείξετε με τo αγαπημένο σας dip και να συνοδεύσετε τις τηγανητές πατάτες, τα nachos, τα λαχανικά (όπως αγγουράκια και καρότα), και γενικά σε οτιδήποτε χρησιμοποιείτε dip.
Σε σαλάτα
Οι ξηροί καρποί ταιριάζουν πολύ σε σαλάτες και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα ώστε να δοκιμάσετε να αναμείξετε το φυστικοβούτυρο σε κάποια από τις δικές σας dressing. Ταιριάζει επίσης με soy sauce, πιπερόριζα και γενικά, με ασιάτικες γεύσεις.
Με παγωτό
Υπάρχουν στην αγορά παγωτά με προσθήκη φιστικοβούτυρου. Όμως, μπορεί να λειτουργήσει και ως topping σε γεύσεις παγωτού, με την δική μας αγαπημένη να είναι η βανίλια.
Με granola και βρώμη
Ξεκίνησε ως πρόταση πρωινού και έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα η προσθήκη του σε granola και βρώμη, μαζί με αποξηραμένα φρούτα. Θα σας τονώσει και θα σας γεμίσει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα.
Με φρούτα
Η μπανάνα και τα μήλα είναι οι δύο πιο γευστικοί συνδυασμοί. Μπορείτε να τα απολαύσετε μαζί άλειμμα φιστικοβούτυρου πάνω σε μία φέτα ψωμί ως σνακ, ή να προσθέσετε μία κουταλιά σε μία φρουτοσαλάτα.
Σε smoothie
Λίγο πριν την άσκηση μπορείτε να φτιάξετε ένα smoothie που θα σας γεμίσει ενέργεια. Προσθέστε τα αγαπημένα σας φρούτα, μία κουταλιά φιστικοβούτυρο και ρόφημα σόγιας ή αμυγδάλου και θα έχετε ένα άκρως θρεπτικό smoothie.
Σε σάντουιτς
Για τις ημέρες που δεν προλαβαίνετε να φάτε πρωινό ή απογευματινό στο σπίτι, τότε ένα τοστ είναι μία γρήγορη και εύκολη επιλογή. Φιστικοβούτυρο με τυρί και κάποιο αλλαντικό είναι μία γρήγορη και χορταστική λύση. Για όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο vegan υποκατάστατο αλλαντικού/τυριού ή και λαχανικά.
Ως άλειμμα
Εντάξει, ίσως ο πιο δημοφιλής τρόπος κατανάλωσης να είναι αυτός. Να το χρησιμοποιήσετε ως άλειμμα πάνω σε μία φέτα ψωμιού. Μπορείτε να κόψετε και μία μπανάνα και να την προσθέσετε. Άλλωστε, το φιστικοβούτυρο έρχεται να αντικαταστήσει το βούτυρο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δεκάδες παραλλαγές και ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας. Στην Αμερική είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το peanutbutter and jelly sandwich, δηλαδή τοστ με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα φράουλας/βατόμουρο.
Vegan μπισκότα
Γευστικό και vegan snack. Τα μπισκότα φιστικοβούτυρου δεν χρειάζονται πολλά υλικά, ενώ είναι αρκετά γρήγορα και εύκολα στην παρασκευή τους. Επιπλέον, είναι και πιο υγιεινά από τα κλασικά μπισκότα καθώς δεν περιέχουν τόσα κορεσμένα λιπαρά και γαλακτοκομικά.
Με ποπ-κορν
Κανένα σνακ όμως δεν θα είναι πιο γευστικό από τα ποπ-κορν με φιστικοβούτυρο. Χρειάζεται απλώς να φτιάξετε τα ποπ κορν, να ζεστάνετε για λίγα δευτερόλεπτα το φυστικοβούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων και να το περιχύσετε από πάνω.