Η συγγραφέας Kat Kinsman συνεργάστηκε με μερικούς κορυφαίους σεφ και τη Unilever Food Solutions δημιουργώντας ένα γαστρονομικό κίνημα που αποσκοπεί στη ριζική αλλαγή των συνθηκών εργασίας στις κουζίνες.

Όσοι έχουν βρεθεί ή βρίσκονται ακόμα σε επαγγελματικές κουζίνες γνωρίζουν εμπειρικά τους λόγους που καθιστούν το επάγγελμα του μάγειρα ως ένα από αυτά με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Οι επαγγελματίες που είτε είναι εν δυνάμει μάγειρες είτε άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό αναφερόμενοι στις συνθήκες που επικρατούν πίσω από το πάσο, καταλήγουν πάντα στη γερή «κράση»(ψυχολογική και σωματική) που απαιτεί η κουζίνα. Αυτό αποτελεί κοινό «μυστικό» το νέο ωστόσο είναι ότι ίσως να μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για μια ουσιαστική προσπάθεια-μέσω ενός γαστρονομικού κινήματος- βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στις επαγγελματικές κουζίνες. Τι μπορεί λοιπόν να καταστήσει το περιβάλλον σε μια κουζίνα πιο «δίκαιο», ευχάριστο, υγιές, λιγότερο ψυχοφθόρο και όλα τα συναφή τέλος πάντων;

Chef training students in restaurant kitchen

Κάπου εδώ έρχεται να (απαντήσει;) το «Fair Kitchens», που στην ιστοσελίδα του περιγράφεται ως «ένα κίνημα από σεφ που υποστηρίζουν τους σεφ προκειμένου να αποτελέσουν “έμπνευση” για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στις κουζίνες». Ουσιαστικά τα μέλη των ομάδων που δουλεύουν σε κουζίνες ενθαρρύνονται να συζητούν περισσότερο μεταξύ τους αφιερώνοντας εποικοδομητικό χρόνο που θα εστιάζει στο βασικό κώδικα επικοινωνίας της κουζίνας. Σημειωτέον, οι 5 αξίες που διέπουν το συγκεκριμένο κώδικα είναι να μιλούν ανοιχτά, να ενισχύουν το πάθος για τη δουλειά τους, να δουλεύουν συλλογικά, να βρίσκουν χρόνο για σύντομη παύση και να επικροτούν τη σωστή δουλειά.

Η Kinsman έχει μελετήσει ενδελεχώς τα ζητήματα παντός τύπου που αντιμετωπίζουν οι σεφ εστιάζοντας ωστόσο περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι δεδομένου ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα ιδιαίτερα απαιτητικό και αγχογόνο και ότι έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά αυτοκαταστροφικού ξεσπάσματος επαγγελματιών με ποικίλους τρόπους που αποδόθηκαν στην έλλειψη αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους.

Με σκοπό λοιπόν να διερευνήσει πιο εξονυχιστικά τα ζητήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή όσων εργάζονται στην εστίαση, δημιούργησε την πλατφόρμα ChefsWithIssues μέσω της οποίας οι επαγγελματίες-όχι μόνο σεφ-μοιράζονται προβλήματα που σχετίζονται με το χώρο εργασίας τους. Το FairKitchens έρχεται να συμπληρώσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Μάλιστα, στην ομιλία της σε ένα από τα MAD Symposiums που διοργανώνει ο Rene Redzepi από το 2011 στην Κοπεγχάγη, ανέλυσε εκτενώς το πόσο σημαντικό είναι να νοιώθουν όσοι εμπλέκονται στον κόσμο της εστίασης άνθρωποι και όχι αναλώσιμες μηχανές παραγωγής.

Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη έρευνα της Unilever Food Solutions που αναφέρει ότι το 63% έχουν των σεφ έχουν βιώσει την κατάθλιψη, 74% κοιμούνται ελάχιστα, σε βαθμό εξάντλησης, 53% έχουν νοιώσει να φτάνουν στα όρια της αντοχής τους από την πίεση, 60% των νεαρών σεφ νοιώθουν ότι δεν έχουν προοπτικές εξέλιξης ενώ 34% ότι υποτιμούνται σε ημερήσια βάση.

Το άρθρο της εβδομάδας