Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς το τυρί, που παράγεται, θα αποκτήσει ωραία γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό; Η απάντηση βρίσκεται στη φύση!
Τι σχέση έχουν τα βοσκοτόπια με την παραγωγή τυριού; Μεγάλη. Αυτό ήταν το θέμα της διάσκεψης «Το τυρί σήμερα», που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Bra της Ιταλίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βοσκοτόπια είναι αυτά που συντελούν στη συντήρηση της βιοποικιλότητας και μάλιστα βοηθούν στην παραγωγή του πιο υγιεινού αλλά και νόστιμου τυριού, που διατηρεί όλα τα αρώματά του. Κι όμως οι εκτάσεις αυτές σιγά σιγά χάνονται, καθώς ο κόσμος εγκαταλείπει την ύπαιθρο, βιομηχανοποιεί τις αγροτικές εργασίες και καταστρέφει τα αγροτεμάχια για να χτίσει σπίτια και μαγαζιά.
Τι είναι ακριβώς τα βοσκοτόπια;
Τα βοσκοτόπια είναι οι εκτάσεις γης, που χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση των κοπαδιών. Η διαδικασία αυτή συντελεί στη βιοποικιλότητα, καθώς ευνοεί την εμφάνιση εντόμων, τα οποία στη συνέχεια φέρνουν τα πουλιά και συνεχίζεται έτσι ομαλά η αλυσίδα της ζωής της φύσης. Η συντήρηση της παρουσίας των φυτοφάγων ζώων σε αυτά τα χωράφια είναι απαραίτητη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των Ιταλών, οι εκτάσεις γης αυτές έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια -όχι μόνο στην Ιταλία. Τα πιο αποδοτικά βοσκοτόπια της Ευρώπης βρίσκονται στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Γιατί είναι σημαντικά στην παραγωγή τυριού
Ο Giampaolo Gaiarin, Τεχνολόγος Τροφίμων και συνεργάτης του Ιδρύματος του Slowfood για τη Βιοποικιλότητα, εξηγεί: «το τυρί είναι προιόν της βιοποικιλότητας. Κατά μέσο όρο μια αγελάδα που τρώει καλαμπόκι γεννά 1,5 φορές, ενώ οι αγελάδες που τρώνε στα βοσκοτόπια μπορούν να γεννήσουν κατά μέσο όρο 7 φορές στη ζωή τους, καθώς η διατροφή τους παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία τους. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα για το άρωμα και την ποιότητα του γάλατος που παράγουν, αλλά και τη θρεπτική του αξία. Το γάλα από «ελεύθερες» αγελάδες, που βόσκουν σε λιβάδια είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά ενώ περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λίπη.
Ποια είναι η συμβουλή τοπικών παραγωγών γάλατος;
Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του γάλατος για το μέλλον είναι απαραίτητο να συντηρηθούν τα υπάρχοντα βοσκοτόπια αλλά και να αναπτυχθούν και νέα, που ίσως καταστράφηκαν λόγω της εγκατάλειψης και της μετοίκησης στις μεγάλες πόλεις.
Το Slowfood είναι μια διεθνής οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1989 για να αποτρέψει την εξαφάνιση των τοπικών παραδόσεων και εθίμων και να προστατεύσει το δικαίωμα των ανθρώπων να γνωρίζουν τι τρώνε και από πού προέρχεται και πώς οι διατροφικές επιλογές μας επηρεάζουν τον κόσμο γύρω μας. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του το Slow food απέκτησε μέλη σε όλον τον κόσμο, σε περίπου 160 διαφορετικές χώρες, με στόχο να διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων μας στο καλό, το καθαρό φαγητό.
Το Slow food θεωρεί ότι το φαγητό συνδέεται με άλλες πτυχές της ζωής μας, συμπεραμβανομένης της κουλτούρας, της πολιτικής, του περιβάλλοντος και της γεωργίας. Μέσω των διατροφικών επιλογών μας μπορούμε συλλογικά να επηρεάσουμε το πώς καλλιεργείται, παράγεται και διανέμεται το φαγητό και εντέλει να αλλάξουμε τον κόσμο.
Δείτε επίσης:
Τα οζά των ορέων
Από πού προέρχεται ο καφές που καταναλώνουμε;
Slow Fish 2019: Το διεθνές συνέδριο για τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας πανίδας