Το θράψαλο είναι συγγενικό είδος του καλαμαριού που βρίσκουμε άφθονο στις ελληνικές θάλασσες.
Ξεχωρίζει από το καλαμάρι αφού έχει πιο σκούρο χρώμα, πιο μικρά πτερύγια και έχει πιο μεγάλο κυλινδρικό σώμα χωρίς εσωτερικό κόκαλο. Τα μεγάλα σε μέγεθος θράψαλα που μπορεί να φτάνουν σε μήκος και το 1,5 μέτρο λέγονται καταμάχια.
Μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα καλαμάρια, δλδ τηγανητά, ψητά στον φούρνο ή στα κάρβουνα αλλά η σάρκα τους είναι πιο σκληρή από αυτή του καλαμαριού και αν τα συγκρίνουμε γευστικά, μάλλον νικητής είναι το καλαμάρι.
Για να είναι πιο μαλακά, αφαιρούμαι τις εξωτερικές μεμβράνες και τα χτυπάμε όπως το κρέας.