Μπορεί να μπήκαμε στο νέο έτος, αλλά οι γιορτές δεν σταματούν αφού πλησιάζουν τα Φώτα και η γιορτή του Αη Γιάννη, οπότε μαζί τους συνεχίζονται και τα εορταστικά τραπέζια. Γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε ένα ακόμη πλήρες μενού για 6 άτομα με 5 διαφορετικά πιάτα και μάλιστα σας το έχουμε κοστολογήσει συνολικά.
Δείτε παρακάτω το πλήρες μενού όπως το ετοίμασε για σας o Γρηγόρης Χέλμης:
Κόστος για 6 άτομα: €77,40
Ορεκτικό: Κροκέτες γαρίδας με μαγιονέζα lime/βασιλικό
Πρώτο: Τερίνα μοσχαρίσιο συκώτι (1 κιλό) με κάστανα, κρεμμύδια και θυμάρι
Σαλάτα: Σεσκουλοσαλάτα με οξύμελι πορτοκαλιού, φουντούκια και καβουρντισμένο σουσάμι
Κυρίως: Χοιρινό (σπάλα α/ο 2,5 κιλά) στη γάστρα με πουρέ πατάτα/μήλο
Συνοδευτικό: Τηγανητό κουνουπίδι γλυκόξινο
ΜΕΝΟΥ
Ορεκτικό
Κροκέτες γαρίδας με μαγιονέζα λάιμ – βασιλικού
40 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
12 γαρίδες Νο 3
ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 γρ. μπέικιν πάουντερ (½ κουτ. γλυκού)
1 αυγό
60 ml μπίρα
1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
½ λεμόνι, το ξύσμα
αλάτι
Για τη μαγιονέζα
200 γρ. μαγιονέζα
1 λάιμ, το ξύσμα
½ κουτ. γλυκού βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού χυμό λάιμ
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Μαγιονέζα: Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη, αφαιρούμε το εντεράκι από τη ράχη και τις ψιλοκόβουμε. Πιέζουμε τα κεφάλια και μαζεύουμε τα ζουμιά σε ένα μεγάλο μπολ.
Κουρκούτι: Προσθέτουμε σε ένα μπολ τα υλικά για το κουρκούτι μαζί με τα ζουμιά από τα κεφάλια των γαρίδων και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε και τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε καλά ηλιέλαιο. Βάζουμε ένα κουτάλι της σούπας σε ένα ποτήρι νερό. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα βρέχοντας και τινάζοντας το κουτάλι ελαφρώς σε κάθε κουταλιά. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις 2 μεριές μέχρι να πάρουν οι κροκέτες ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Σερβίρουμε αμέσως με τη μαγιονέζα.
Σαλάτα
Σεσκουλοσαλάτα με οξύμελι πορτοκαλιού, φουντούκια και σουσάμι
20 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
500 γρ. σέσκουλα, τα φύλλα
2 κουτ. σούπας φουντούκι χοντροσπασμένο
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 κουτ. σούπας μέλι
1/3 φλιτζανιού ξίδι από λευκό κρασί
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
100 γρ. μανούρι, τριμμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε το φουντούκι και το σουσάμι μέχρι να πάρει το σουσάμι ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Βάζουμε 4-5 φύλλα σέσκουλα το ένα πάνω από το άλλο, τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε ψιλές λωρίδες σαν μαρουλοσαλάτα. Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα σέσκουλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το ξίδι, τον χυμό πορτοκάλι και το ελαιόλαδο. Λίγο πριν το σερβίρισμα, ανακατεύουμε τα σέσκουλα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το dressing και αλατοπιπερώνουμε.
Γαρνίρουμε με το μανούρι, το φουντούκι και το σουσάμι και σερβίρουμε.
Πρώτο πιάτο
Τερίνα με μοσχαρίσιο συκώτι, κάστανα, κρεμμύδι και θυμάρι
1 Ώρα | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα
ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
350 γρ. κρεμμύδια, σε φέτες
120 γρ. κάστανα ψημένα, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
50 ml μαυροδάφνη
1 πορτοκάλι, τον χυμό + ξύσμα από ½
10 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
10 φέτες μπέικον
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε το συκώτι σε φέτες πάχους 1 εκατοστού, αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και περνάμε τις φέτες του συκωτιού για 15΄΄ από κάθε μεριά. Βγάζουμε το ψημένο συκώτι σε ένα πιάτο.
Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα), σοτάρουμε για 30΄΄ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να παίρνουν ένα ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε τα κάστανα, συνεχίζουμε για 30΄΄.
Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, τον χυμό πορτοκάλι και το υγρό που έχει κατεβάσει το συκώτι στο πιάτο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο τηγάνι και να απομείνει το 1/3. Ρίχνουμε τα φύλλα από το θυμάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μακρόστενη φόρμα κέικ που χωράει τα υλικά στρώνουμε το μπέικον με τις φέτες να πατάνε ελαφρώς η μία την άλλη και τις άκρες να αγκαλιάζουν τα πλαϊνά της φόρμας. Βάζουμε μια στρώση από το συκώτι στον πάτο και μια στρώση από το κρεμμύδι του τηγανιού. Συνεχίζουμε τις στρώσεις, με την τελευταία να είναι συκώτι. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, καλύπτουμε την επιφάνεια της φόρμας και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 35΄.
Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε σε φέτες.
Κυρίως
Χοιρινό στη γάστρα με πουρέ πατάτα – μήλο
4 Ώρες και 20 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
2,5 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά κομμένα στα 8
χυμό από 2 πορτοκάλια + ξύσμα από το 1
½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
1½ κιλό φιρίκια καθαρισμένα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια
1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε καλά το χοιρινό και το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το θυμάρι. Στρώνουμε στη γάστρα τα κρεμμύδια, βάζουμε από πάνω το χοιρινό και περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και τη μαυροδάφνη. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30΄ και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 140οC. Συνεχίζουμε για 2,5 ώρες στους 140οC.
Προσθέτουμε στη γάστρα τα μήλα και τις πατάτες και ψήνουμε για 45΄ ώστε να ψηθούν οι πατάτες μέχρι να σπάνε με ένα πιρούνι. Αφαιρούμε το χοιρινό από τη γάστρα, σουρώνουμε το ζουμί και κάνουμε πουρέ τα μήλα και τις πατάτες με την πρέσα για πουρέ (πρες πουρέ), ή περνώντας τα καυτά από mixer με το εξάρτημα για τη σαντιγί (σύρμα) μέχρι να σπάσουν καλά (χωρίς να τα παραχτυπήσουμε).
Αφαιρούμε το λίπος από το ζουμί με μια τρυπητή κουτάλα και βράζουμε το υγρό που απομένει σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρουμε μια δεμένη και γυαλιστερή σάλτσα. Δοκιμάζουμε σε αλάτι και πιπέρι τον πουρέ και τη σάλτσα, κόβουμε σε φέτες το χοιρινό και σερβίρουμε.
Συνοδευτικό
Τηγανητό κουνουπίδι με μέλι και μπαχαρικά
40 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
1 μικρό κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα των 6-7 εκ. και κατόπιν κάθετα στα 2
Για το κουρκούτι
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml γάλα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού κοφτή σκόρδο, σκόνη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας
ξίδι από λευκό κρασί
Για τη σάλτσα
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι soy sauce
½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
1 λάιμ, το ξύσμα
Διαδικασία
Τα μπουκέτα του κουνουπιδιού θα πρέπει να είναι κομμένα όλα στο ίδιο μέγεθος, όσο είναι δυνατόν. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κομμένα μπουκέτα του κουνουπιδιού. Μόλις η κατσαρόλα πάρει πάλι βράση, μετράμε 30΄΄ και σουρώνουμε. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα στο σουρωτήρι να κρυώσουν πλήρως.
Όταν κρυώσουν θα είναι μισοβρασμένα και χωρίς υγρασία. Εάν έχουν ακόμα υγρασία, τα απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα ή από το πρωί κρατώντας τα στο ψυγείο.
Σάλτσα: Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ που χωράει τα μπουκέτα του κουνουπιδιού.
Κουρκούτι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι με τελευταίο το ξίδι. Ρίχνουμε τα μπουκέτα του κουνουπιδιού στο κουρκούτι, ανακατεύουμε και τηγανίζουμε σε 1½ δάχτυλο ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις 2 μεριές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και μόλις στραγγίξουν τα ρίχνουμε στο μπολ με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά και σερβίρουμε.
Σημείωση: Το συνολικό κόστος του μενού έχει υπολογιστεί για 6 άτομα με βάση τις μέσες τρέχουσες τιμές των προϊόντων τον μήνα Νοέμβριο.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM