Φέτος τα καλέσματα της καρδιάς μας έχουν όσα πραγματικά αξίζουν στη ζωή μας. Και στο τραπέζι μας μπαίνουν τα πιο νόστιμα πιάτα.

Ορεκτικό

Κροκέτες γαρίδας με φάβα
1 ώρα και 10΄ | Μέτρια εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
Για τις κροκέτες

500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
1 μέτρια πατάτα, βρασμένη
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
1 αυγό λάδι για τηγάνισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη φάβα
250 γρ. φάβα
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
2-3 φύλλα δάφνης
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, τον χυμό
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Φάβα:
Την ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30΄-40΄, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται. Όταν η φάβα μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη. Την πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός, προσθέτοντας το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τη διατηρούμε ζεστή.

Κροκέτες: Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε τις γαρίδες σε πολύ μικρά κομματάκια με το μαχαίρι ή σε μπλέντερ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις γαρίδες, την πατάτα λιωμένη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη φρυγανιά και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε σε μικρές κροκέτες ή στρογγυλές μπαλίτσες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τηγανίζουμε τις κροκέτες για 3΄-4΄ ανά πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Τις μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρισμα: Σε κάθε πιάτο απλώνουμε ένα στρώμα ζεστής φάβας, από 2-3 κροκέτες γαρίδας, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Νόστιμα tips
– Φάβα: Μπορείτε να την ετοιμάσετε νωρίτερα και να τη ζεστάνετε πριν από το σερβίρισμα.
– Κροκέτες: Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείτε να τις πανάρετε σε αυγό και φρυγανιά πριν από το τηγάνισμα. Εναλλακτικά, τις ψήνετε σε φούρνο στους 200°C για 20΄-25΄.

Πρώτο

Σούπα σελινόριζας με αχλάδι, καραμελωμένα κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα
50 λεπτά | Μέτρια εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
Για τη σούπα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. σελινόριζα, σε κύβους
1 μικρή πατάτα, σε κύβους
1 ώριμο αχλάδι, σε κύβους
100 ml λευκό ξηρό κρασί
500 ml ζωμό λαχανικών
100 ml κρέμα γάλακτος 35%
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο

Για το σερβίρισμα
50 γρ. γκοργκοντζόλα, σε τρίμματα

Διαδικασία
Σούπα:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄-3΄, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τη σελινόριζα, την πατάτα και το αχλάδι και σοτάρουμε για 5΄-6΄, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για περίπου 2΄. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 10΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξίδι. Μαγειρεύουμε για άλλα 5΄, μέχρι να καραμελώσουν πλήρως. Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε τη σούπα για 2΄-3΄ χωρίς να βράσει. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ. Από πάνω, προσθέτουμε λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια, τρίμματα γκοργκοντζόλας και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αν θέλουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστή.

Νόστιμα tips
– Ενίσχυση γεύσης: Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη παρμεζάνα στην πολτοποιημένη σούπα.
– Αντικατάσταση: Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο τυρί, για παράδειγμα, ροκφόρ ή όποιο άλλο του ίδιου είδους σας αρέσει, για διαφορετικό προφίλ γεύσης.
– Αποθήκευση: Η σούπα μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως 2 ημέρες και να ζεσταθεί πριν από το σερβίρισμα.

Σαλάτα

Χειμωνιάτικη σαλάτα ρόκα με αβοκάντο, πορτοκάλι και αμύγδαλο
20 λεπτά | Εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
Για τη σαλάτα
150 γρ. ρόκα, στεγνή
2 πορτοκάλια, κομμένα σε φιλέτα (χωρίς μεμβράνες)
1 ώριμο αβοκάντο, σε φέτες
1 κόκκινο μήλο, σε λεπτές φέτες
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
30 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα, καβουρδισμένα
50 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι ή σταφίδες
1 μικρό ρόδι, τους σπόρους του
50 γρ. ροκφόρ ή φέτα

Για το dressing
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο ή μηλόξιδο
½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
½ κουτ. γλυκού μέλι ανθέων
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Dressing:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξίδι, τη μουστάρδα και το μέλι ώσπου να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Σε μια σαλατιέρα ή πιατέλα, τοποθετούμε πρώτα τη ρόκα. Προσθέτουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού, τις φέτες αβοκάντο, το μήλο, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και καρύδια, τα κράνμπερι και τους σπόρους ροδιού. Προσθέτουμε από πάνω και το μπλε τυρί ή τη φέτα, ανάλογα ποιο τυρί θα προσθέσουμε, θρυμματισμένο. Ραντίζουμε τη σαλάτα με το dressing λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Οι χριστουγεννιάτικες νότες:
– Κανέλα και μοσχοκάρυδο: Προσθέτουν ζεστά χειμωνιάτικα αρώματα που θυμίζουν γιορτές.
– Ρόδι: Δίνει χρώμα, δροσιά και τραγανή υφή, ιδανικό για τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
– Μπλε τυρί: Ενισχύει τη γεύση με την πλούσια αλμύρα του, ισορροπώντας με το γλυκόξινο dressing.

Κυρίως

Χοιρινό γεμιστό με κάστανα, δαμάσκηνα, μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά
2 ώρες και 40΄ | Μέτρια εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
Για το κρέας
1 κιλό χοιρινή σπάλα (ανοιγμένη για γέμισμα)
100 γρ. βούτυρο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1,5 ποτήρι νερό
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη γέμιση
10 κάστανα, βρασμένα, καθαρισμένα
5 ξερά δαμάσκηνα, σε μικρά κομμάτια
35 γρ. κουκουνάρι
200 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
150 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες

Για τη μαρινάδα
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Για τα μυρωδικά
½ μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
½ μάτσο φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
½ κλαδάκια δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Κρέας:
Ανοίγουμε τη χοιρινή σπάλα, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα κάστανα κομμένα σε κομμάτια, τα δαμάσκηνα, το κουκουνάρι, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.

Γέμισμα: Τοποθετούμε τη γέμιση στο κέντρο του κρέατος αφήνοντας περιθώριο στις άκρες για να κλείσουμε το ρολό. Διπλώνουμε προσεκτικά τη σπάλα ώστε να καλύψει τη γέμιση. Δένουμε το ρολό με σπάγκο μαγειρικής σε τρία σημεία για να διατηρηθεί σταθερό.

Μαρινάδα: Ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Αλείφουμε το ρολό ομοιόμορφα με τη μαρινάδα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και τοποθετούμε το ρολό, το κρασί και το νερό. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1,5 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30΄, να ροδίσει. Βγάζουμε το ρολό από το ταψί και το αφήνουμε να σταθεί για 10΄. Σερβίρουμε με συνοδευτικά της αρεσκείας μας, όπως πατάτες φούρνου ή λαχανικά ατμού.

Κυρίως – Vegeterian

Wellington μανιταριών
1 ώρα και 15΄ | Μέτρια εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
500 γρ. μανιτάρια (πορτσίνι, λευκά, σιτάκε ή ανάμεικτα)
50 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την κρούστα
1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό (για άλειμμα)
1 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο

Για την επίστρωση
200 γρ. σπανάκι, ζεματισμένο
100 γρ. κατσικίσιο τυρί

Για το συνοδευτικό ντιπ
3 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Διαδικασία
Γέμιση:
Σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια σε κομμάτια και μαγειρεύουμε για 10΄-12΄, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά.

Κρούστα: Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Απλώνουμε το στραγγισμένο σπανάκι στο κέντρο της, το κατσικίσιο τυρί και την κρύα γέμιση των μανιταριών. Διπλώνουμε τη σφολιάτα σε ρολό κλείνοντας καλά τις άκρες. Αναποδογυρίζουμε ώστε η «ραφή» να βρίσκεται από κάτω. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τον παπαρουνόσπορο. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε το Wellington σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30΄-35΄, μέχρι η σφολιάτα να ροδίσει η σφολιάτα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10΄ προτού κόψουμε σε φέτες, ώστε να διατηρήσει το σχήμα του.

Ντιπ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου) και τον χυμό λεμονιού. Το βάζουμε σε μπολάκι. Σερβίρουμε το Wellington με το ντιπ μουστάρδας και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή πουρέ γλυκοπατάτας.

Tips
– Πρόσθετες γεύσεις:
Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγη τρούφα ή ελαιόλαδο τρούφας στη γέμιση.
-Vegan εκδοχή: Αντικαταστήστε το κατσικίσιο τυρί με vegan τυρί ή παραλείψτε το εντελώς.
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κουρού αντί για σφολιάτα

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Το άρθρο της εβδομάδας