Γίνεται ένα χωνάκι από χειροποίητο ολοτράγανο φύλλο ποτισμένο με σιρόπι και γεμισμένο με λαχταριστή κρέμα να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσους άλλους ηδείς πειρασμούς; Γίνεται αν μιλάμε για τα τρίγωνα Ελενίδη.
Μπαίνεις στην ιστοσελίδα και οι φωτογραφίες των ξακουστών τριγώνων Πανοράματος σε λιγώνουν. Σκέφτεσαι πόσο κοντά απέχει το επόμενο ταξίδι στην συμπρωτεύουσα όσο διαβάζεις τις κριτικές πιο κάτω: «Το κορυφαίο γλύκισμα της ζωής μου», «Ένα δεν είναι ποτέ αρκετό!!!», «Απαραίτητη στάση για κάθε επισκέπτη στην πόλη!». Και δεν έχεις παρά να συμφωνήσεις αφού όλοι μας λίγο πολύ τα έχουμε γευτεί! Πόσα όμως γνωρίζουμε για τους δημιουργούς τους;
Ιστορία παλιά
Δεύτερη γενιά τώρα στα ηνία, οι τρεις αδερφές Δόμνα, Παυλίνα και Σταυρούλα Ελενίδου, με σπουδές που δεν έχουν σχέση με τον χώρο της ζαχαροπλαστικής, επιμένουν στην παρασκευή των μαγικών τριγώνων σε συνταγή του πατέρα τους. Η κυρία Παυλίνα εξηγεί: «Ο πατέρας μου ήρθε με τον αδερφό του στην Ελλάδα από τον Πόντο σε ηλικία 6 ετών. Ο παππούς μας ξεκίνησε ως γαλατάς αλλά διατηρούσε και ζαχαροπλαστείο στο Πανόραμα, τον θερινό προορισμό τότε των Θεσσαλονικιών, και έφτιαχνε ρυζόγαλο, παγωτό… Μεγαλώνοντας ο πατέρας μας κάποια στιγμή πειραματίστηκε με το τρίγωνο, το οποίο έγινε επιτυχία. Σταμάτησαν να πωλούν γάλα και μέσα στη δεκαετία του ’60-’70 ξεκίνησε η άνοδος με αποκορύφωμα τη δεκαετία του ’80. Η βόλτα της Κυριακής στο Πανόραμα έκανε το μαγαζί πολύ γνωστό. Βοήθησε και το γεγονός ότι από αποκλειστικά καλοκαιρινός προορισμός έγινε μόνιμος τόπος κατοικίας για πολλούς». Από τότε τα τρίγωνα μπερδεύονται γλυκά ανάμεσα στις αποσκευές και τα σουβενίρ που κουβαλούν πίσω οι επισκέπτες της πόλης…
Και μετά ήρθε το τρίγωνο…
Ρυζόγαλο και παγωτό -χειροποίητο γιατί τότε δεν υπήρχαν μηχανές- ήταν από τα πρώτα γλυκά που πωλούσαν. Υπήρχε ως γλυκό από παλιά το τρίγωνο, αλλά φτιαχνόταν με άλλο φύλλο, με σφολιάτα και, όπως επισημαίνει η κυρία Ελενίδου, «εμείς τώρα βάζουμε φύλλο κρούστας και κρέμα σε συνταγή του μπαμπά μας. Μια απλή κρέμα ζαχαροπλαστικής που πάντα έφτιαχνε με πολύ αγνά υλικά, με ολόπαχο αγελαδινό γάλα και με ολόφρεσκα αυγά. Η επιτυχία του οφείλεται στην αγάπη των δημιουργών που έχει περάσει και στο δικό DNA μας. Δεν τα φτιάχνουμε για να τα πουλήσουμε, αλλά για να τα απολαύσουμε πρώτα εμείς». Οι πρώτες ύλες είναι οι καλύτερες: το γάλα και τα αυγά ντόπια, το βούτυρο πλέον είναι γαλλικό αλλά το καλύτερο. Υπάρχει εργαστήριο που φτιάχνει το φύλλο το οποίο απαιτεί μαεστρία για να ανοίξει, ναι μεν πιο ακριβό από της μηχανής, αλλά τραβά καλύτερο το βούτυρο, το βοηθά να βγει πιο τραγανό, να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι. Σύμφωνα με την κυρία Παυλίνα: «Οι κοπέλες μας διπλώνουν το φύλλο στο χέρι, το κάνουν τρίγωνο, μετά ψήνεται, κατόπιν σιροπιάζεται, στραγγίζεται και μετά μπαίνει στο ψυγείο για να πάει στα καταστήματα. Η κρέμα μπαίνει επιτόπου με κάθε αγορά για να μην πανιάζει το φύλλο».
Γλυκές αμαρτίες
Εκτός από τρίγωνα και το παγωτό -με κορυφαία επιλογή τη μόκα- προστέθηκαν με τα χρόνια και άλλες λιχουδιές όπως ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, το προφιτερόλ, πιο πρόσφατα κουραμπιέδες, σιμιγδαλένιος χαλβάς, κουλουράκια χειροποίητα, μπισκότα σοκολάτας. Κλείνοντας ζητήσαμε από την κυρία Παυλίνα να μοιραστεί μαζί μας τη γλυκιά φιλοσοφία της: «Αγάπη είναι το σπίτι μας. Όπως θα έρθετε σπίτι μου και θα σας κεράσω ένα γλυκό και θα βάλω όλη μου την αγάπη, έτσι κάνω και στο μαγαζί. Θέλουμε ο κόσμος να έρχεται ξανά και ξανά. Είναι κάτι που δεν ξεπληρώνεται, όπως όταν βλέπουμε τους τουρίστες που μας βρίσκουν στον οδηγό και αναζητούν να δοκιμάσουν τα γλυκά μας. Μας κάνει περήφανους να ακούμε πάντα αυτό το “Ευχαριστούμε που υπάρχετε!”. Λόγια που μας κρατούν και θέλουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι».
info
Λεωφ. Κομνηνών 69, Πανόραμα, τηλ. 2310 341531 / Δημ. Γούναρη, Θεσ/νίκη / Ανδριανουπόλεως 19, Καλαμαριά