Αυτή που του δίνουν 10 ταλαντούχοι σεφ που θα ανακαλύψετε στους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς και γαστρονομικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Bill&Coo (Μύκονος)
«Οχυρό» νέας ελληνικής γαστρονομίας
Η σαγηνευτική θέα του Αιγαίου συμπράττει με την καλή γαστρονομία που αποτυπώνεται με την υψηλή εποπτεία του Αθηναγόρα Κωστάκου και του εξαιρετικά ταλαντούχου head chef του Μιχάλη Κίκη που είναι εδώ και αρκετά χρόνια το δεξί του χέρι. Με δυνατά χαρτιά ένα γαστρονομικό μανιφέστο βασισμένο στην προσεκτικά επιλεγμένη πρώτη ύλη, στο δημιουργικό ταπεραμέντο και στη φιλοσοφία της αισθητικής, η resto-art εδώ αποκαλύπτει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της. Τα εμπνευσμένα μενού τους διασταυρώνουν κλασικές τοπικές αναφορές με σύγχρονες τεχνικές, χωρίς να λείπουν από το πλάνο χαρακτηριστικές διεθνείς πινελιές. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «γκασπάτσο ελληνικής σαλάτας», που ουσιαστικά είναι δροσερή σούπα με αρώματα ελληνικής σαλάτας, γρανίτα καρπουζιού και εικονικό μποκοντσίνι από ναξιώτικη φέτα, την εξαντρίκ σταθερά «πιτσούνι και η Μύκονος του ’60», το «μαύρο μπακαλιάρο φρικασέ» με μαρουλοντολμά από φύκια της θάλασσας, μαύρο ρύζι και οστρακοειδή (καραβίδα, χτένια, γαρίδες) και αυγολέμονο από ζωμό μυδιών και το λαβράκι με ψητά ντοματίνια, λεμόνι κονφί, λέμονγκρας και τζίντζερ που σερβίρουν με ταραμά και πουρέ από μαύρη ελιά. Ο γλυκός επίλογος έχει ανατεθεί για μια ακόμα χρονιά στα χέρια της ευρηματικής pastry chef Αντζελα Σίμου, η οποία δημιουργεί επιδόρπια όπως σφαίρα τσιζκέικ με φράουλες και σορμπέ από λεμόνι, παρφέ λεμόνι με τραγανό μπισκότο σαμπλέ μπρετόν, κρέμα φουντουκιού και παγωτό θυμάρι κ.ά. Το φετινό Bill & Coo χαρακτηρίζεται από μια πιο δροσερή προσέγγιση στις γεύσεις ενώ η απόδοση της ομάδας είναι συνισταμένη πολυάριθμων ταξιδιών και θητείας σε βραβευμένα εστιατόρια του εξωτερικού. Σημειώστε το όνομα του head chef, η δυναμική του στην κουζίνα είναι εντυπωσιακή.
Bill & Coo, Μεγάλη Άμμος, 22890 36292
Wolves of kitchen (Μύκονος)
Ο umami «λύκος» της κουζίνας
Μια από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στο νησί των Ανέμων που ήδη συζητείται πολύ στην ντόπια γαστρονομική πιάτσα. Η εμπειρία του σεφ Άλσι Σιναναΐ εκφράζεται στην μπρουτάλ κονσεπτική εκδοχή της, με τον ίδιο να παίζει επιδέξια σε γήπεδο που διαφοροποιείται από τα μέχρι πρότινος ασιατικού προσανατολισμού γαστρονομικά του λημέρια. Ωστόσο, το νέο του εγχείρημα κάθε άλλο παρά εκτός έδρας μπορεί να θεωρηθεί αφού είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται σε πεδίο που γνωρίζει πολύ καλά. Δημιουργώντας ένα χώρο αποκλειστικά για steak aficionados, με επιλεγμένες κοπές της περίφημης φάρμας Creekstone, ο σεφ φαίνεται να ωθεί τα δημιουργικά του όρια σε νέα επίπεδα ανεβάζοντας σημαντικά το γευστικό πήχη.
Prime black angus κάθε τύπου, αργεντίνικο rib eye, κόντρα ευρωπαϊκό simmental που σιτεύουν οι ίδιοι 85 ημέρες, «θρυλικές» stakes όπως flank, flap, N.Y, porterhouse, tomahawk, tri-tip κ.ά, ταλιάτα και inside skirt είναι ένα κομμάτι της ευρείας γκάμας ενός «ναού κρεολαγνείας» που έχει στηθεί μια ανάσα από το κύμα. Το πληθωρικό κρεατοφαγικό μιξάζ συμπληρώνεται από 40 και πλέον ετικέτες κρασιού από Καλιφόρνια, Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Χιλή κ.ά. Επιλογές σαλάτας με λαχανικά από το δικό τους μανάβικο, ορεκτικά, εντυπωσιακά επιδόρπια και μια σύντομη κάρτα με κλασικά, virgin και wolves κοκτέιλ ολοκληρώνουν την εμπειρία και αυτή είναι μόνο η αρχή! Στο προσεχές μενού οι «λύκοι» θα προσθέσουν και ελληνικά κρέατα όπως μοσχάρι, αρνί και μαύρο χοίρο, προσθέτοντας σταδιακά κομμάτια στο πάζλ που ο σεφ έστηνε στα ταξίδια σε Μαϊάμι, Γερμανία, Βενεζουέλα κ.ά. Ο Σιναναΐ αναμένεται να μάς απασχολήσει και με νέο concept που θα ανακοινωθεί επίσημα σύντομα.
Ορνός, Μύκονος, 22890 85660, 22890 23529
Nolita (Κέρκυρα)
Αλέγκρα, ιταλική εξωστρέφεια
Στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, στην ατμοσφαιρική πλατεία Δημαρχείου το βενετσιάνικο κτήριο που φιλοξενούσε το ομώνυμο εστιατόριο αναδιαμορφώθηκε και υποδέχτηκε το καλοκαιρινό Nolita, με τον σεφ Γιάννη Λιόκα και την ομάδα του να μοιράζουν το χρόνο τους την καλοκαιρινή σεζόν ανάμεσα σε Αθήνα και Κέρκυρα. Ο σχεδιασμός του χώρου της κορφιάτικης βερσιόν εμπνέεται από την φινετσάτη ατμόσφαιρα του Nolita Athens αλλά προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Στο γευστικό πεδίο, του «Nolita Corfu», η βαθιά νοστιμιά των κλασικών κερκυραϊκών πιάτων που έχουν εμπνευστεί από την ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική ματιά του σεφ που πατά σε ποιοτικές και εποχικές σταθερές σε ένα σύγχρονης αντίληψης ιταλικό μενού.
Τα signature πιάτα του εστιατορίου του ξενοδοχείου Semiramis στο Κεφαλάρι, αποτελούν τη βάση αρκετών ντελικάτων προτάσεων στην Κέρκυρα που εμποτίζονται με το αλέγκρο στοιχείο της τοπικής γαστρονομικής ιδιοσυγκρασίας. Στο μενού μεταξύ άλλων θα βρείτε κλασικές ιταλικές συνταγές αλλά και κερκυραϊκά πιάτα που έχουν αποδοθεί διαφορετικά όπως το μπακαλιάρο «μπουρδέτο» με κρέμα και πίκλες από λευκά κρεμμύδια και πατάτες κονφί ή το ψημένο σε κενό αέρος μοσχαρίσιο φιλέτο «σοφρίτο» με κρέμα από ρίζα μαϊντανού, καμένο βούτυρο, γλυκό σκόρδο και τζελ μηλόξυδο που είναι ενδεικτικές περιπτώσεις της άρτιας τεχνικής και μαγειρικής γνώσης του σεφ. Πυξίδα ωστόσο του Γιάννη Λιόκα αποτελεί ο ιταλικός αμπελώνας αφού λαμβάνει πάντα υπ‘όψη το σωστό οινικό ταίρι των πιάτων του, που εμπλουτίζεται συνεχώς με μια σειρά από αξιόλογες ετικέτες για άριστο food & wine pairing. Η κουζίνα του Nolita θα ανανεώνεται υιοθετώντας ένα concept βασισμένο στις ιταλικές αλλά και άλλες εθνικές γεύσεις.
Γκίλφορδ 71, Πλατεία Δημαρχείου, Κέρκυρα, 2661042810.
Squirrel Gourmet Dining (Χαλκιδική)
Γαστρονομική συμφωνία
Το πολυβραβευμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου Danai Beach Resort & Villas με τον εκφραστικό χαρακτήρα και την υποδειγματική φινέτσα του αποτελεί μια από τις γαστρονομικές σταθερές της περιοχής. Ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης, executive chef του resort, παρουσιάζει και φέτος ένα μενού διανθισμένο με στοιχεία που κατοχυρώνουν το Squirel ανάμεσα στα εστιατόρια υψηλών fine dining προδιαγραφών. Η κουζίνα του κάθε χρόνο κλιμακώνεται ανοδικά με πιάτα όπου η σύμπραξη διεθνών επιρροών ενορχηστρώνεται με άρτια τεχνική και γευστική συνέπεια.
Οι συνδυασμοί στο μενού ελκυστικοί και απροσδόκητοι: Πιο συγκεκριμένα, εδώ σαν γνήσιοι gastronomes θα γευτείτε πιάτα όπως καπνισμένο φουά γκρα με σάλτσα αλ μπουφέρα, μια στρώση από λευκά μανιτάρια σαμπινιόν ντε παρί και πούδρα από πορτσίνι, ποσαρισμένο αστακό πάνω σε πουρέ από φρούτο του πάθους, πουρέ από ρίζα μαϊντανού και σάλτσα από το κοράλλι του αρωματισμένη με κανέλα, καβούρι με ξύσμα εσπεριδοειδών, χυμό λάιμ και λάδι από σχοινόπρασο, φύλλο νόρι, γογγύλι και πουρέ κουνουπίδι με σάκε και «παγωτό» από φύλλα σίσο, ιμπέρικο με πάστα από μαύρο σουσάμι, πουρέ καρότου και γκρέιπφρουτ, πεσκανδρίτσα με κρέμα πατάτας, κουλί από μαϊντανό και κάππαρη, και γλυκά όπως η μπάλα γάλακτος αρωματισμένη με μέλι και γλυκάνισο. Άξια βέβαια μνείας είναι και τα άλλα δύο εστιατόρια του resort, το Andromeda, με μεσογειακό- ευρωπαϊκό χαρακτήρα και το Sea Horse Grill, το οποίο απευθύνεται σε κοινό που επιμένει σε γνώριμες γεύσεις όπως κεμπάπ, μαντί, σουτζουκάκια κ.ά. Ο γλυκός επίλογος και στα τρία εστιατόρια έχει ανατεθεί στα χέρια του Τίμου Βλάχου.
Νικήτη 63088, Σιθωνία, Χαλκιδική, 23750 20400 – 2
Hermes Restaurant (Χαλκιδική)
«Θεϊκή» γαστρονομία
Το γκουρμέ εστιατόριο του Pomegranate Wellness Spa Hotel, αξίζει να μπει στη watch list κάθε ρέκτη της γαστρονομίας δεδομένης της πρόσφατης δυνατής μετεγγραφής του Γιώργου Παπαδόπουλου (πρώην Executive Chef της Domotel Hotels & Resorts) που ανέλαβε χρέη Executive Chef στο ξενοδοχείο. Η εντυπωσιακή θέα συναγωνίζεται τη δυναμική της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας στην οποία ο σεφ εστιάζει και αποδίδει με πιάτα όπου οι ραφιναρισμένες γεύσεις ισορροπούν με την προσεγμένη αισθητική βάση της παρουσίασης. Με άσσους στο μανίκι του την εμπειρία και μια δυνατή ομάδα, αναδεικνύει καθημερινά τις πτυχές προοπτικής εξέλιξης μιας κουζίνας που δεν στηρίζεται στην παραλλαγή συνταγών με νεωτεριστικά τερτίπια αλλά στην αξιοποίηση της εγχώριας πρώτης ύλης με τεχνική και δημιουργική διάθεση. Οι προτάσεις του μενού αλλάζουν κάθε μήνα ανάλογα με τις διαθέσιμες εποχικές ύλες ώστε να αποδίδουν γευστικά στο μέγιστο ενώ ως υποστηρικτές της φιλοσοφίας του «farm to table» έχουν στη διάθεσή τους επίσης έναν κήπο έκτασης 16 στρεμμάτων απ’ όπου προμηθεύονται διάφορα μυρωδικά, φρούτα και τα λαχανικά. Βέβαια, προκειμένου να καλύψουν και πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, δουλεύουν και υλικά εκτός της φιλοσοφίας της κουζίνας των «0 μιλίων» όπως το φουά γκρα και το χαβιάρι. Εκτός όμως από το προκαθορισμένο μενού προτείνουν και μενού γευσιγνωσίας 3, 5 και 10 σταδίων. Στο resort o σεφ επιμελείται και τα μενού δύο ακόμα «θεϊκών» εστιατορίων, του «Ζευς» που λειτουργεί για πρωινό και βραδινό γεύμα και του «Ποσειδών», όπου προτείνει μοντέρνα πιάτα θαλασσινής κουζίνας.
Nέα Ποτίδαια , 63200, Χαλκιδική, 23730 43070
Cabbanes Restaurant (Μύκονος)
Γαστρονομική «εξτραβακάντζα»
Το συγκλονιστικό πανοραμικό κάδρο του απέραντου γαλάζιου σιγοντάρει με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και το μοντέρνο γαστρονομικό μενταλιτέ συνθέτοντας την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία. Ο νεαρός αλλά ικανότατος σεφ Στέλιος Αρακάς, εδώ, αποδεικνύει έμπρακτα τους λόγους που θεωρείται από τις πιο ταλαντούχες και δυνατές παρουσίες της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Ώριμος, αεικίνητος και κατασταλαγμένος γαστρονομικά, κάνει φέτος ένα τεράστιο άλμα με μια συνεργασία με το πολυτελές ξενοδοχείο Myconian Villa Collection και το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών (και τέρψη ουρανίσκου). Στο fine dining εστιατόριο «Cabbanes» o σεφ προτείνει πιάτα όπως το χοιρινό με την τριλογία πατάτας, το ρολό από αγγούρι γεμιστό με βασιλικό καβούρι, φρούτο του πάθους, μάνγκο, αβοκάντο, καρπούζι, εστραγκόν και παναρισμένη δαγκάνα, μια τετραλογία με «χωριάτικη» που σερβίρεται σε χώμα ελιάς μέσα σε κέλυφος από χτένι, ταραμά με μελάνι και αυγοτάραχο, φουά γκρα με λουκούμι τριαντάφυλλο, αλατισμένη καραμέλα και «σπανακόρυζο» με τσιπς από ρύζι και κρέμα σπανάκι. Ωστόσο, προτείνει και πιο «γήινες» και κλασικές γεύσεις όπως γιουβαρλάκια σφυρίδας που σερβίρονται με κακαβιά. Δυνατό χαρτί και τα επιδόρπιά τους με τη μηλόπιτα και την black forest να έρχονται στο τραπέζι ως ο ιδανικός επίλογος ενός arty γεύματος-πραγματική εμπειρία. Επειδή βέβαια κάνουμε λόγο για τον παράδεισο των bon vivants, το φουά γκρα είναι από τις σπεσιαλιτέ που ο επισκέπτης θα απολαύσει ακόμα και με βρώσιμο χρυσό 23 καρατίων. Εμπειρία είναι επίσης και το μεσημεριανό γεύμα στο Infinity Pool Bar & Restaurant όπου οι εκλεκτικοί επισκέπτες απολαμβάνουν μύδια, κυδώνια, μελιτζάνες με κοπανιστή Μυκόνου, σαλάτα ceasar’s με μαρούλια little gem ψημένα στο γκριλ με χωριστά τη σάλτσα, την παρμεζάνα και τις φλοίδες προσούτο κ.ά.
Παραλία Ελιά, 84600, Μύκονος, 22890 76000
Σελήνη (Σαντορίνη)
Σημείο αναφοράς
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία έχουμε φέτος σε σαντορινιό έδαφος που δεν είναι άλλη από αυτή του αγέρωχου πυλώνα της σαντορινιάς γαστρονομίας Γιώργου Χατζηγιαννάκη και του ταλαντούχου Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Ο δεύτερος ανέλαβε ρόλο executive chef στην εμβληματική «Σελήνη» παίρνοντας τη σκυτάλη στην κουζίνα μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Παπανικολάου. Δεξί του χέρι ως chef de cuisine o Πάνος Τσίκας που, μαζί με τον σεφ σηκώνει το βαρύ φορτίο της πιστής απόδοσης μιας φιλοσοφίας που στηρίζεται στην εντοπιότητα και κρατά τρεις και πλέον δεκαετίες.
Η δημιουργική, ώριμη, σύγχρονη εκδοχή της εγχώριας γαστρονομίας με διεθνείς αναφορές αποτυπώνεται σε πιάτα όπως το κυκλαδίτικο σπινιάλο με χταπόδι, αβγοτάραχο, λαβράκι, αχινό, γαύρο, όστρακα και σάλτσα από κίτρινη πιπεριά, ο μπακαλιάρος του Αιγαίου με πράσο, κινόα και κρούστα ντοματοκεφτέ, το λαβράκι σωτέ με πουρέ σελινόριζας, πουρέ αμπελόφυλλο και σάλτσα από κρασί με αφροξυλιά κ.ά. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ωστόσο επιμελείται και την κάρτα του «Mr. E», μιας νέας άφιξης στα Φηρά του Αντώνη Ηλιόπουλου, ιδιοκτήτη του «Vedema Resort» και του «Mystique». Η κουζίνα εδώ είναι επίσης ελληνική αλλά με πιο mainstream χαρακτήρα ενώ βρίσκουμε σταθερά στις επάλξεις τον σεφ Γιάννη Μακρόπουλο να ετοιμάζει πιάτα όπως η ελληνική παέγια με κριθαράκι, στρείδια, γαρίδες και σαλάμι Λευκάδας, το σουβλάκι με καβούρι κ.ά. Αν βρεθείτε στο νησί μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το «αδερφάκι» της Σελήνης, το «Selene Meze» προκειμένου να δοκιμάσετε το μεζέ στην πιο έντεχνη εκδοχή του. Εδώ δια χειρός του έμπειρου σεφ Βασίλη Ζαχαράκη στο τραπέζι φτάνουν πιάτα όπως ντολμαδάκια τόνου, ταρτάρ ψαριού, σουβλάκι με χοιρινό λαιμό κ.ά.
Πύργος, 84700 Σαντορίνη, 22860 22249
Ammos (Χαλκιδική)
Φαγητό στην άμμο
Ο γευστικός χαρακτήρας ενός από τα πιο όμορφα μπαρ- εστιατόρια του Sani Beach, σε μια από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες της Ελλάδας, έχει φέτος και την υπογραφή του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή. Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία τoυ Sani Resort, δίπλα στο κύμμα, θα δοκιμάσετε κυρίως ελληνικές προτάσεις με μεσογειακές πινελιές ενώ στην κουζίνα βρίσκουμε επικεφαλής την Αναστασία Βλαχάκη και το Νίκο Αποστολάκη που συμπράττουν δημιουργικά μαζί με τον σεφ στη διαμόρφωση των γευστικών επιλογών. Τον πρώτο λόγο έχει η ελληνική πρώτη ύλη και λόγω της τοποθεσίας δίνεται έμφαση στο ψάρι με χαλαρή διάθεση τις μεσημεριανές ώρες και πιο προσεγμένο προφίλ το βράδυ. Μερικά χαρακτηριστικά τους πιάτα είναι το κριθαρότο που μαγειρεύεται σε ζωμό σαρδέλας και σερβίρεται με ψητές σαρδέλες, το signature καρπάτσιο λαβράκι του σεφ με αχινό και εσπεριδοειδή – που αν μη τι άλλο μυρίζει Ελλάδα -, χταπόδι στα κάρβουνα με crispy ρύζι λεμονιού και καπνιστή μαγιονέζα κ.ά.
Θυμίζουμε ότι ο Παναγιώτης Γιακαλής διαγράφει τα τελευταία χρόνια σταθερά ανοδική πορεία και το ατμοσφαιρικό εστιατόριο «Patio» στο ξενοδοχείο «The Margi» συγκαταλέχθηκε πρόσφατα στις επιλογές του CNN με τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δυνατό δίδυμο στην κουζίνας με την Αναστασία Βλαχάκη και τον Νίκο Αποστολάκη σφραγίζει την επιτυχία του concept δεδομένης της εμπειρίας και της συστηματικής και εντυπωσιακά δημιουργικής δουλειάς που η ομάδα παρουσιάζει σε καθημερινή βάση.
Sani Resort, Χαλκιδική, 23740 99500
Kyma Beach Restaurant (Ρόδος)
Η Μεσόγειος στο πιάτο
Το νησιώτικο ταμπεραμέντο δίνει καλοκαιρινό ραντεβού με τη μεσογειακή αισθητική, με τον σεφ Μιχάλη Μάρθα να διευρύνει τους γευστικούς ορίζοντες των επισκεπτών του Kyma Beach Restaurant παίζοντας σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γευστικά τερέν. Από το πλάνο του δε λείπει η γενέτειρά του, η Κάλυμνος, από την οποία εμπνέεται γι’ αυτό και το μενού που προτείνει μπολιάζεται με παραδοσιακές καλυμνιώτικες αναφορές. Αξιοποιώντας στο έπακρο τον τοπικό φυσικό παράγοντα, εντοπίζει και χρησιμοποιεί ξεχασμένες πρώτες ύλες δίνοντας με αυτόν τον τρόπο γερή πάσα στη δυναμική της τοπικής κουζίνας.
Οι συνδυασμοί, η τεχνική και η παρουσίασή του είναι εντυπωσιακοί: Σπινιάλο με τα φρούτα της θάλασσας που γίνεται ελληνικό σεβίτσε, πιάτα πασπαλισμένα με λουμπούνια (ξηρός καρπός), καλυμνιώτικο μιρμιζέλι με κρίθινη κουλούρα, κοπανιστή Καλύμνου και ψητή μελιτζάνα, καβουρμάς (το φαγητό των καπετανέων) που μεταφράζεται σύγχρονα ως σιγομαγειρεμένο χοιρινό με ποσαρισμένο αυγό, πέντε είδη μανιταριών (πορτσίνι, πορτομπέλο, μορχέλα, ενόκι, τρούφα) σερβιρισμένα στο «φυσικό τους περιβάλλον» (κορμό), με μια απαλή κρέμα, κατίκι Δομοκού, κάστανο ψητό και κρέμα βαλσαμικού, μοσχαρίσιο μάγουλο με κράμα από ρίζα μαϊντανού, δαμάσκηνο, σάλτσα ελληνικού καφέ με κάρδαμο, χτένια με απαλή κρέμα κουνουπιδιού, λάδι αστακού, κουλί ώριμης κόκκινης ντομάτας, είναι μερικές από τις εμπνευσμένες προτάσεις που προτείνει στο φετινό του πόστο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Μιχάλης βρέθηκε δύο συνεχόμενες χρονιές στην τελική δεκάδα με τους καλύτερους νέους σεφ της Μεσογείου στο πλαίσιο συμμετοχής του στον παγκοσμίου βεληνεκούς διαγωνισμό San Pellegrino Young Chef of the Year. Είναι σίγουρα από τους νέους που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν με τις δημιουργικές τους ανησυχίες…
Πεύκοι, Ρόδος, 2244 048213
Rattan (Ρόδος)
Η «Giafka» πάει Φαληράκι
Οι Δημήτρης Κονταράτος και Αντώνης Μανιάς, γνωστοί στις μαγειρικές αλλά και bartending πιάτσες ως οι συνήθεις ύποπτοι που βρίσκονται πίσω από τα δημιουργικά concepts της Giafka R&D Studio και της Dirty Dishes, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και στο ξεκίνημα της νέας σεζόν παρουσιάζουν μια δουλειά με προοπτική που κερδίσει τις εντυπώσεις ντόπιων και μη. Ο εντυπωσιακός χώρος του «Rattan Creative Cuisine and Cocktails» άνοιξε για δεύτερη χρονιά στο Φαληράκι, και ήδη συζητείται η διακοσμητική του οπτική και η άκρως τουριστική του τοποθεσία που συνδυαστικά με την ξεχωριστή γαστρονομική του ταυτότητα το διαφοροποιούν σημαντικά από παρόμοιες προσπάθειες.
Στις προτάσεις του καταλόγου το κλασικό συγκλίνει με το σύγχρονο όπως επίσης και το ελληνικό στοιχείο με το πολυεθνικό. Λαχανοντολμάδες με αστακό και πλιγούρι, καυτές πατάτες με μους από γαρίδα, ένα εναλλακτικό τυρί με φύλλο με κρέμα από μανούρι, παραδοσιακό μελεκούνι και σκόνη από παντζάρι, μπέργκερ black angus με φρέσκιες πατάτες παραγωγής τους κ.ά είναι μερικές από αυτές. Πίσω από το πάσο, μια νεανική ομάδα αναλαμβάνει δράση με επικεφαλής τη Χριστίνα Κουρδουνάκη. Πολύ σωστή δουλειά γίνεται και στα γλυκά τους με επιλογές όπως σου με κρέμα από κατσικίσιο γάλα και παγωτό με αλατισμένο φιστίκι, σφαίρα σοκολάτας με μπράουνι και παγωτό από σφένδαμο κ.ά. Σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται η καλλιέργεια μιας μικρής έκτασης πίσω από το εστιατόριο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κουζίνας σε λαχανικά που θα παράγουν οι ίδιοι. Πατάτες, παντζάρια, φυλλώδη λαχανικά και μυρωδικά είναι ένα κομμάτι της γκάμας που παράγουν που ελπίζουν ότι προσεχώς θα διευρυνθεί.
Φαληράκι, Ρόδος, 694 246 2272