Ο Ελευθέριος Λαχουβάρης και ο Αθανάσιος Μαστρογιάννης αποδεικνύουν έμπρακτα την αφοσίωσή τους στην επιστήμη της γεωπονίας, και δη στον τομέα της γεωργικής μυκητολογίας, παράγοντας νόστιμα μανιτάρια με γνώμονα την αδιαπραγμάτευτη ποιότητά τους.
Είναι και οι δύο απόφοιτοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας διατηρήσει στενούς δεσμούς με τον συγκεκριμένο χώρο. Οι ίδιοι μας εξηγούν: «Κύριος στόχος της εταιρείας μας “Μανιτάρια Δίρφυς” όταν ξεκίνησε ήταν η διάδοση της καλλιέργειας του μανιταριού Πλευρώτους στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την παραγωγή του “υποστρώματος καλλιέργειας μανιταριών”, δηλαδή την εφαρμογή της επιστήμης της μυκητολογίας για την παραγωγή βιομάζας και τροφής από γεωργικά παρα-προϊόντα ή υπολείμματα (άχυρο, πριονίδια, υπολείμματα καλαμποκιού κ.ά.) που πρακτικά υπό άλλες συνθήκες θα ήταν άχρηστα. Ο σπόρος μας προέρχεται από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία, ενώ το άχυρο από τον θεσσαλικό κάμπο».
Οι καλλιέργειες
Στους Καθενούς Ευβοίας, σε ένα σημείο όπου γνώριζαν πολύ καλά το κλίμα και τις ιδιαιτερότητές του, αποφάσισαν το 2004 να δημιουργήσουν την πρώτη και μεγαλύτερη σήμερα μονάδα παραγωγής υποστρωμάτων με σκοπό την τροφοδοσία των ελληνικών μονάδων παραγωγής μανιταριών. Οταν ξεκίνησαν τροφοδοτούσαν 4 μονάδες παραγωγής επί συνόλου 6 και σήμερα, 16 χρόνια μετά, τροφοδοτούν 71, επί συνόλου 77.
Οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται σε τρία διαφορετικά σημεία, τα οποία είναι ιδιόκτητα και αντίστοιχα των τριών τμημάτων της εταιρείας τους: το τμήμα παραγωγής υποστρωμάτων καλλιέργειας σε έκταση 30 στρεμμάτων, το τμήμα παραγωγής μανιταριών σε έκταση 40 στρεμμάτων και το τμήμα μεταποίησης και συσκευασίας σε έκταση 7 στρεμμάτων. Στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστά εκτός από τα συνηθισμένα Πλευρώτους και Αγαρικά, τη Λεντινούλα και το κίτρινο Πλευρώτους. Κάθε χρόνο δοκιμάζουν την καλλιέργεια σε τουλάχιστον τρία νέα είδη μανιταριών, προσπαθώντας να αφουγκραστούν τη δυναμική που θα είχαν στην αγορά και σιγά-σιγά να βρουν τρόπους να σταθεροποιήσουν την ποιότητα και το κόστος παραγωγής. Τα νέα είδη που βρήκαν θετική ανταπόκριση και έχουν αποφασίσει να οργανώσουν την παραγωγή τους είναι το Λευκό Κοράλι και το Αρνάκι, μανιτάρια με υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία μας, αλλά και μανιτάρια γνωστά για τα ιδιαίτερα αρώματα και τη γεύση τους.
Παραγωγή
Η διεργασία παραγωγής των υποστρωμάτων βασίζεται στην παστερίωση των πρώτων υλών (κυρίως άχυρο σκληρού σιταριού και τριφύλλι) σε ανοξείδωτο τούνελ με πλήρως αυτόματα ελεγχόμενες συνθήκες μέσω Η/Υ. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω μεταφορικών ταινιών, ενώ το άδειασμα του τούνελ παστερίωσης και η σπορά γίνονται αυτόματα χωρίς το υλικό να εκτεθεί σε εξωτερικούς παράγοντες, μέσα σε χώρο ασηπτικών συνθηκών. Τα υποστρώματα συσκευάζονται σε ειδικά μπλοκ των 18 κιλών και επωάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με ράφια και πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες, σε σταθερή θερμοκρασία των 25 βαθμών Κελσίου για 15 ημέρες.
Δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, αφού τα μανιτάρια ως μύκητες τρέφονται με οργανικά υλικά και δεν επιδέχονται κατασταλτικά μέτρα στις ασθένειές τους όπως τα φυτά. Σε περίπτωση κάποιας ασθένειας η καλλιέργεια απορρίπτεται.
«Φαρμακευτικά» μανιτάρια
Πρόκειται για μανιτάρια που εκτός από την υψηλή θρεπτική αξία περιέχουν βιονεργές ουσίες με θετική δράση στον οργανισμό μας. Η κατανάλωση των μανιταριών αυτής της κατηγορίας όμως δεν υποκαθιστά τυχόν φαρμακευτική αγωγή. Η μορφή με την οποία τα βρίσκουμε είναι αποξηραμένα ή σε πούδρα και καταναλώνονται τόσο σαν ροφήματα όσο και σαν τροφή, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν τα καθημερινά πιάτα μας. Αναζητήστε τα Μανιτάρια Δίρφυς φρέσκα, αποξηραμένα, σε γκουρμέ εκδοχές ή μέσα σε ζυμαρικά, σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο site τους www.manitaropolio.gr
info
Καθενοί, πρόποδες Ορους Δίρφυς, Εύβοια, τηλ: 22280 29211 / 6980 088868, manitariadirfis.gr
Δείτε επίσης:
Ο σωστός τρόπος να μαγειρέψεις μανιτάρια στο τηγάνι
Πρέπει να πλένουμε τα μανιτάρια;
4 λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις μανιτάρια