Η «κρητικιά» Καίτη Ντιναπόγια μας κερνάει λίγη από τη μαγεία της παρασκευής των χειροποίητων λικέρ και πολλή από την παράδοση που κρύβουν μέσα τους.
Τα λικέρ και τα σιρόπια, ειδικά για τους αγρότες της Κεντρικής Ευρώπης, ήταν και είναι τρόπος συντήρησης, για να έχουν βότανα όλο τον χρόνο. Μάλιστα έχουν μεγάλη ιστορία, από τον Μεσαίωνα ακόμα, όταν τα έφτιαχναν οι μοναχοί για θεραπευτικούς λόγους. Η ιστορία της κυρίας Καίτης και της οικοτεχνίας Λικέρ Ντιναπόγια ξεκινάει επίσης από παλιά και βασίζεται στην ίδια λογική. Η ίδια μας εξηγεί: «Για πάνω από 30 χρόνια ασχολιόμουν με βιοκαλλιέργειες όταν ακόμα στην Κρήτη δεν υπήρχαν καν βιολογικά προϊόντα να αγοράσεις. Το έκανα από την ανάγκη να αποφύγω τη χημεία μέσα στις τροφές. Γύρω στα 50 μου, ψάχνοντας τι δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά, σκέφτηκα να ξεκινήσω τα λικέρ. Το χειροποίητο, φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο λικέρ, από φρέσκα άνθη και βότανα, έτσι ώστε να κρατήσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Και όταν έχεις ασχοληθεί με βιοκαλλιέργειες, αυτόματα μπαίνεις στη λογική της ανακύκλωσης ή της συντήρησης».
Από το βότανο στο μπουκάλι
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι όλες κρητικές. Το 90% των βοτάνων και των ανθών προέρχεται από δικές τους βιοκαλλιέργειες, ενώ τα υπόλοιπα καλλιεργούνται από φίλους σε χωριά που είναι επίσης πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές. Τέλος, ένα ελάχιστο κομμάτι συλλέγεται προσωπικά από τη φύση. Μετά τη φύτευση και τη συλλογή γίνεται καθάρισμα και πλύσιμο. Κατόπιν τα βότανα παραμένουν μέσα σε υψηλόβαθμη ρακή, σε πάνω από 50 αλκοολικούς βαθμούς, για κάποιο διάστημα προκειμένου να βγουν τα αρώματά τους. Ο χρόνος εξαρτάται από το είδος του φυτού. Σύμφωνα με την κυρία Ντιναπόγια: «Δεν αφήνουμε τα λικέρ στον ήλιο για 2-3 μήνες όπως γίνεται παραδοσιακά. Μας ενδιαφέρει να μην έχουν τα λικέρ μας επαφή με το φως. Τα αφήνουμε σε ανοξείδωτες δεξαμενές που δεν παίρνουν πολύ αέρα για να βγάλουν όλα τα αρώματα και τις θεραπευτικές ουσίες τους. Τα σουρώνουμε μετά από 2-4 εβδομάδες με βαμβακερά πανιά, όχι με βιομηχανικά φίλτρα που αφαιρούν μέρος του αρώματος». Τέλος, μπαίνει η γλυκαντική ουσία, ένα ειδικό σιρόπι, που φτιάχνουν οι ίδιοι. Παραμένουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές χωρίς να παίρνουν πολύ αέρα για περίπου 6 μήνες να ενωθούν τα αρώματα, καθώς όσο πιο πολύ μένει το λικέρ τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Ο χρόνος μετράει πάρα πολύ. Όλη η διαδικασία βασίζεται σε τεχνικές μέσα από την κατάρτιση την οποία έλαβε στο εξωτερικό μέσα από σεμινάρια για το λικέρ, την απόσταξη και τα σιρόπια.
Σχέδια για το μέλλον
Η σειρά περιλαμβάνει μια υπέροχη σειρά λικέρ, όπως λικέρ ελιά, ρόδι & τσίλι, μύρτο, αρμπαρόριζα ή μέλι, διάφορα σιρόπια, όπως λεβάντα, πεντάνευρο, μέντα & λουίζα, αρωματισμένη ζάχαρη και shrubs, δηλαδή δροσιστικά σιρόπια φρούτων και βοτάνων με βάση το ξίδι, για αρωματισμό κοκτέιλ και ποτών ή χρήση στην κουζίνα. Το πιο νέο προϊόν τους είναι το σιρόπι παπαρούνα με άνθη εσπεριδοειδών, ενώ η οικοτεχνία μελλοντικά στοχεύει να δουλέψει περισσότερο τα shrubs.
info
Εργαστήριο Αικ. Ντιναπόγια, Γούρνες Πεδιάδος, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 762013, www.dinapoja.com
Αναζητήστε τα προϊόντα σε εξειδικευμένα καταστήματα.