Τι είναι στην ουσία οι λουκουμάδες; Ζύμη τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Το απλό όμως αυτό γλυκό κάθε χώρα το έχει κάνει δικό της, προσθέτοντας τη δική της πινελιά ώστε να ταιριάζει με την κουλτούρα της. Μεγάλοι, μικροί, γεμιστοί, με σοκολάτα, με μέλι ή με ζάχαρη, κάθε λουκουμάς είναι μοναδικός και άξιος παραγγελίας σε κάθε μας ταξίδι. Συγκεντρώσαμε αυτούς που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Ιταλία: Bomboloni
Πρόκειται για μικρά, στρογγυλά αρτοποιήματα, τα οποία παραδοσιακά είναι γεμισμένα με κρέμα, σοκολάτα και μαρμελάδα και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.

Μεξικό: Churros
Άλλοι πιστεύουν ότι προέρχονται από το Μεξικό και άλλοι από την Ισπανία. Όλοι όμως συμφωνούν ότι αυτοί οι μακρόστενοι τραγανοί λουκουμάδες καλυμμένοι με ζάχαρη και κανέλα είναι πεντανόστιμοι. Όταν μάλιστα σερβίρονται πλάι σε ζεστή σος σοκολάτας είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Ισραήλ: Sufganiyot
Οι στρογγυλοί αυτοί λουκουμάδες με γέμιση μαρμελάδας ή κρέμας σερβίρονται συνήθως κατά τη διάρκεια εορτασμού του Hannukkah.

Ινδία: Balushahi
Το τηγανητό αυτό γλύκισμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη μακρινή Ινδία. Τηγανίζεται σε διαυγές βούτυρο και ύστερα βουτιέται σε σιρόπι, το οποίο στη συνέχεια κάνει κρούστα. Έτσι οι λουκουμάδες μένουν αφράτοι στο εσωτερικό και τραγανοί στο εξωτερικό. Απλά όνειρο!

Νότια Αμερική: Buñuelos
Οι λουκουμάδες αυτοί αμέσως μετά το τηγάνισμα, στροβιλίζονται σε ένα ειδικό είδος ζάχαρης, που ονομάζεται piloncillo και είναι φτιαγμένο από βρασμένο χυμό ζαχαρότευτλου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε πολλά σημεία της Νότιας Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Γουατεμάλα, αλλά και στην Ισπανία και το Μαρόκο.

Νότια Ασία: Jalebi ή Zulbia
Πρόκειται για ζύμη, η οποία τηγανίζεται σε αυθαίρετες λωρίδες, που δημιουργούν σχήματα, που θυμίζουν πρέτζελ. Στη συνέχεια, οι λουκουμάδες αυτοί βυθίζονται σε σιρόπι, δημιουργώντας ένα πανέμορφο πορτοκαλί ή κίτρινο γλύκισμα.

Γαλλία: Beignet
Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή είδη λουκουμά, αυτό το ανάλαφρο και αέρινο γλυκό φτιάχνεται από τηγανητή ζύμη, γνωστή και ως choux. Πολλές φορές σερβίρεται με μια γερή δόση άχνης ζάχαρης ως γαρνιτούρα.

Γερμανία: Berliner
Μοιάζει με εκείνον του Ισραήλ, καθώς ο λουκουμάς αυτός ξεχειλίζει μαρμελάδα. Παραδοσιακά τον σερβίρουν για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, αν και λόγω της εξαιρετικής του γεύσης πλέον έχει κερδίσει μια μόνιμη θέση στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της χώρας.

Ολλανδία: Oliebol
Λέγεται ότι πρωτοδημιουργήθηκαν από τις πρώιμες γερμανικές φυλές κατά την περίοδο εορτασμού του Yule που διαρκεί από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Γνωστά και ως smoutebollen, τα ολλανδικά ντόνατς, θεωρούνται από τα πιο αγαπημένα παγκοσμίως.

Νότια Αφρική: Koeksister
Το όνομά του προέρχεται από την ολλανδική λέξη koek που σημαίνει είδη ζαχαροπλαστικής. Αυτές οι γλυκές πλεξουδίτσες είναι πραγματικά τόσο όμορφες που δυσκολεύεσαι να τις φας.

Βόρεια Αφρική: Sfenj
Oι λουκουμάδες αυτοί θυμίζουν λίγο τους ελληνικούς. Είναι αφράτοι στο εσωτερικό, τραγανοί στο εξωτερικό, γαρνίρονται με άχνη ζάχαρη ή μέλι και σερβίρονται πλάι σε μια κούπα ζεστό τσάι. Ό, τι πρέπει για πρωινό!

Πολωνία: Pączki
Άλλοι περιέχουν αλκοόλ, άλλοι κρέμα και άλλοι σμέουρα ή μήλο. Όλοι όμως είναι πεντανόστιμοι!

Κίνα: Youtiao
Πρόκειται για τους μοναδικούς αλμυρούς λουκουμάδες της λίστας μας, οι οποίοι παραδοσιακά σερβίρονται ως πρωινό πλάι σε χυλό ρυζιού.

Καραϊβική: Johnny Cakes
Θυμίζουν pancakes και συνήθως σερβίρονται με μέλι ή σιρόπι.

DONUT

Αμερική: Donuts
Οταν άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, τα γνωστά σε όλους μας donuts με τη χαρακτηριστική τρύπα στη μέση, άρχισαν να διανέμονται στους στρατιώτες, από γυναίκες εμψυχωτές που είχαν το παρατσούκλι “Donut Dollies.” Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40 και του ’50 έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με donuts, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, όπως τα Dunkin ‘Donuts και η Krispy Kreme, κάνοντας το στρογγυλό γλύκισμα ένα από τα αγαπημένα των Αμερικανών και του Χόμερ Σίμπσον.