Σε μια εποχή που η αυτοφροντίδα είναι ίσως πιο απαραίτητη από ποτέ, η Madame Ginger, κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη, επιστρέφει με το ΔΕ fem ΜΠΟΥΚ: 12 μήνες αυτοφροντίδας. Ένα βιβλίο που μοιάζει περισσότερο με διαδραστικό ημερολόγιο ή activity book, όπως ήταν – για όσους θυμούνται – οι Χαρούμενες Διακοπές. Όπως εξηγεί η συγγραφέας, ήθελε να δημιουργήσει ένα «ημερολόγιο» χωρίς ημερομηνίες, που μπορεί η καθεμία από εμάς να προσαρμόσει στους ρυθμούς και τις ανάγκες της. Η ιδέα γεννήθηκε λίγο πριν κλείσει τα 40. «Συνειδητοποίησα ότι πρέπει να φροντίσω το σώμα, τη διατροφή και το μυαλό μου».

Το ΔΕ fem ΜΠΟΥΚ δεν είναι άλλο ένα θεωρητικό εγχειρίδιο για όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Είναι ένα πρακτικό εργαλείο με trackers, συνταγές και επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές, βασισμένο στην εμπειρία της και σε συνεργασία με ειδικούς. Μάλιστα, ο Σπύρος Λογοθέτης (MSc Nutrition) και η Νίκη Χαριτοπούλου (MSc Human Performance) εμφανίζονται ως σκίτσα στις σελίδες του βιβλίου και δίνουν τις δικές τους συμβουλές. Η εικονογράφηση της Δανάης Γιατράκη (aka Danaillama) είναι ζωντανή, απλή, λιτή και ταυτόχρονα ακριβής. Έτσι, πλαισιώνει με ευχάριστο τρόπο τα κείμενα του βιβλίου.

Δε fem ΜΠΟΥΚ: Αυτοφροντίδα μήνα-μήνα

Είναι χωρισμένο σε δώδεκα θεματικές ενότητες – μία για κάθε μήνα – που καθοδηγούν την αναγνώστρια σε μια πιο συνειδητή καθημερινότητα, χωρίς όμως την πίεση ενός χρονολογημένου ημερολογίου.

Αν ο Ιανουάριος σηματοδοτεί την εσωτερική επαναφορά, τότε ο ύπνος αναδεικνύεται σε βασικό σύμμαχο για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Τον Φεβρουάριο, το journaling εισάγεται ως μια πρακτική ενσυνειδητότητας που θυμίζει το εφηβικό ημερολόγιο, ενώ τον Μάρτιο στο προσκήνιο έρχεται η οικολογική συνείδηση. Τον Απρίλιο ανακαλύπτουμε τις φάσεις του έμμηνου κύκλου και ο Μάιος στρέφει το ενδιαφέρον στο μικροβίωμα του εντέρου μέσα από ισορροπημένα γεύματα. Τον Ιούνιο ενθαρρύνεται ένας οικολογικός τρόπος ζωής, με έμφαση στην εποχικότητα, και τον Ιούλιο αναδεικνύεται η σημασία της ψηφιακής αποτοξίνωσης και της συνειδητής κατανάλωσης.

Ο Αύγουστος, με πιο ήπιους ρυθμούς, υπενθυμίζει τη σημασία της σωματικής αποδοχής, ενώ ο Σεπτέμβριος φέρνει μαζί του την ανάγκη για οργάνωση, με πρακτικές συμβουλές που διευκολύνουν τον σχεδιασμό γευμάτων. Ο Οκτώβριος επικεντρώνεται στην περίοδο, με διατροφικές οδηγίες, και ο Νοέμβριος, αφιερωμένος στην ωριμότητα, προσεγγίζει την αποδοχή της ηλικίας και τη φροντίδα (μετά τα 40) ως πράξη ενδυνάμωσης. Τέλος, ο Δεκέμβριος κλείνει τη χρονιά με απλές ιεροτελεστίες, journaling και συνταγές που στηρίζουν μια θετική προσέγγιση.

Η γεύση συναντά την ευεξία

Η αυτοφροντίδα μέσω του φαγητού αποτελεί σημαντικό κομμάτι του βιβλίου γιατί το φαγητό δεν είναι απλώς απαραίτητο, αλλά πηγή ευχαρίστησης. «Άλλαξε ο τρόπος που βλέπω το φαγητό. Μαγείρευα 13 χρόνια, αλλά δεν το έκανα για να με φροντίζω. Είναι πολύ διαφορετικό όταν μαγειρεύεις για να φροντίζεις το σώμα σου».

Ένα από τα πιο καινοτόμα και ρεαλιστικά κεφάλαια του βιβλίου είναι αυτό του Σεπτεμβρίου, το Meal Prep. Αφιερωμένο στην προετοιμασία γευμάτων, αποτελεί έναν αναλυτικό οδηγό για να το κάνουμε και εμείς εύκολα στη ζωή μας. «Για να χτίσουμε τη συνήθεια χωρίς πανικό, καλό είναι να ετοιμάζουμε τα γεύματα της εβδομάδας σταδιακά. Δηλαδή, την πρώτη Κυριακή φτιάχνουμε το πρωινό και το δεκατιανό της εβδομάδας. Την επόμενη προσθέτουμε το μεσημεριανό. Και κάπως έτσι μας γίνεται συνήθεια και δεν καταλαβαίνουμε πώς μέσα σε μια Κυριακή τα φτιάχνουμε όλα χωρίς πολύ κόπο».

Οι συνταγές που θα βρούμε στις σελίδες του «ΔΕ fem ΜΠΟΥΚ» βασίζονται σε οικονομικά και εύκολα προσβάσιμα υλικά, όπως όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η εποχικότητα και η τοπικότητα αποτελούν βασικά στοιχεία των συνταγών της Madame Ginger. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης μια αφίσα με μια λαϊκή αγορά σε όλες τις εποχές του χρόνου: άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνα. Στην πίσω όψη της, όμως, κρύβει συγκεντρωμένα τα υλικά κάθε εποχής, για να ξέρουμε τι να διαλέγουμε και τι θα βρούμε φρέσκο. Στους χαρακτήρες ξεχωρίζει και η γιαγιά Μαλία, η οποία δίδαξε στη Madame Ginger, μεταξύ άλλων, τη σημασία της εποχικότητας: «Η γιαγιά μου δεν αγοράζει ποτέ ντομάτες τον χειμώνα. Τις αγοράζει το καλοκαίρι, τις μαγειρεύει και τις φυλάει στην κατάψυξη για όλο τον χρόνο».

Όσο για τη συνταγή που ξεχωρίζει η συγγραφέας; Το Scrambled tofu. «Είναι comfort food, μαγειρεύεται σε 15 λεπτά και μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα».

Ταυτότητα βιβλίου
Συγγραφέας: Madame Ginger
Illustrated by: Danai Llama
Σελίδες: 180
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ISBN: 978-618-03-4625-1
Τύπος εξωφύλλου: Μαλακό
Μέγεθος: 16*22 εκ.
Τιμή: 18.8€

Δείτε επίσης

Ο Γιώργος Ευγενειάδης δημιουργεί «απλά και διαφορετικά» συνταγές που απευθύνονται σε όλους μας