Στην αγορά θα βρείτε σίγουρα να αγοράσετε ελαιόλαδο αρωματισμένο με διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα και απλά να φτιάξετε στο σπίτι τα δικά σας, με τα οποία θα αρωματίσετε σαλάτες, θα μαρινάρετε κρέατα και θα νοστιμίσετε ψητά λαχανικά. Και επειδή όλοι έχουμε και φίλους, ας τους χαρίσουμε ένα όμορφο μπουκάλι με αρωματικό ελαιόλαδο από τα χεράκια μας, μαζί με όλη μας την αγάπη.

Πώς θα φτιάξω αρωματικό ελαιόλαδο;
* Επιλέγετε ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας.
* Χρησιμοποιείτε μόνα τους ή σε συνδυασμούς, φρέσκα ή αποξηραμένα αρωματικά βότανα, μπαχαρικά, σκόρδο, καυτερή πιπερίτσα, φλούδες και καρπούς εσπεριδοειδών. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στεγνά.
* Για την αποθήκευσή τους χρησιμοποιείτε μικρά γυάλινα δοχεία και μπουκάλια εξαιρετικά καθαρά και στεγνά.
* Δεν αφήνετε τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο εκτεθειμένα στον ήλιο, αλλά σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Πού θα χρησιμοποιήσω αρωματικό ελαιόλαδο;
* Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει ένα γεύμα παρά με ένα μπολάκι αρωματικό ελαιόλαδο και λίγο χοντρό αλάτι από δίπλα. Μπουκίτσες από φρέσκο ψωμί, παξιμαδάκια και κριτσινάκια είναι δεινοί «κολυμβητές» ελαιόλαδου και θα κάνουν τις καλύτερες βουτιές μέσα του.
* Στις πράσινες σαλάτες σας που θα τα λατρέψουν. Επίσης, τα βραστά και τα ψητά λαχανικά δεν έχουν καλύτερο ταίρι. Το ίδιο ισχύει για κρύες μακαρονοσαλάτες και ρυζοσαλάτες.
* Σε μαρινάδες, μέσα στις οποίες θα προετοιμάσετε κρεατικά και πουλερικά πριν από το ψήσιμο.
*Στα φρεσκοψημένα ψάρια, μόλις τα σερβίρετε.

Και μερικές συνταγές για αρωματικό ελαιόλαδο…

Με σκόρδο, δεντρολίβανο και κόκκινη πιπερίτσα τσίλι
Υλικά
500ml ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
2 πιπερίτσες τσίλι

Διαδικασία

Πλένετε και στεγνώνετε καλά το δεντρολίβανο. Παίρνετε ένα πολύ καθαρό και στεγνό μπουκάλι ανάλογης χωρητικότητας και τοποθετείτε μέσα το δεντρολίβανο.

Προσθέτετε το σκόρδο και τις πιπερίτσες και κλείνετε το μπουκάλι. Το αφήνετε σε σκοτεινό σημείο για 2 εβδομάδες. Μετά είναι έτοιμο για χρήση.

Όταν το ανοίξετε και αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε, καλό είναι να πετάξετε τα αρωματικά γιατί μπορεί να μουχλιάσουν και να σας χαλάσουν το λάδι.

Ταιριάζει σε ψητές και βραστές πατάτες και γενικότερα σε ψητά λαχανικά. Αν έχετε κατά νου να βάλετε στο φούρνο ένα μπουτάκι αρνάκι, αυτό το λαδάκι τού ταιριάζει πολύ.

ELIA AROMATIKO
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Με λεμόνι, γαρίφαλο και κανέλα
Υλικά
500ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι
3-4 γαρίφαλα
2 ξυλάκια κανέλας

Διαδικασία

Πλένετε και στεγνώνετε καλά το λεμόνι. Καρφώνετε πάνω του τα γαρίφαλα και το τοποθετείτε σε ένα βάζο. Προσθέτετε τα ξυλάκια της κανέλας και το ελαιόλαδο και κλείνετε το δοχείο. Το αφήνετε σε σκοτεινό και στεγνό μέρος για 2 εβδομάδες.

Ύστερα αφαιρείτε τα λεμόνια και την κανέλα και το μεταφέρετε σε μπουκάλι.

Ταιριάζει σε κοτόπουλο ψητό ή κατσαρόλας, ιδιαίτερα αν το μαγειρέψετε με ανατολίτικο τρόπο, σε ταμπουλέ, κέικ και κουλούρια λαδιού.

Με πορτοκαλόφλουδα, θυμάρι, δάφνη και ροζ πιπέρια
Υλικά
500ml ελαιόλαδο
1 πορτοκάλι
2-3 κλαδάκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
½ κουτ. γλυκού κόκκους ροζ πιπεριού

Διαδικασία

Πλένετε και στεγνώνετε καλά τη δάφνη και το θυμάρι. Πλένετε και στεγνώνετε και το πορτοκάλι. Με κοφτερό μαχαιράκι κόβετε τη φλούδα (χωρίς να πιάνετε το λευκό μέρος) και τη βάζετε σε γυάλινο μπουκάλι.

Προσθέτετε τα φύλλα της δάφνης, το θυμάρι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Κλείνετε το μπουκάλι και το αφήνετε σε σκοτεινό και στεγνό μέρος για 2 εβδομάδες.

Αφαιρείτε τα μυρωδικά όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το λάδι. Ταιριάζει σε όλα τα ψητά κρέατα, πράσινες σαλάτες, πατατοσαλάτες, κ.ά.