Φιλοξενούμε στην κουζίνα μας απίθανες σούπες από όλον τον κόσμο, από γαλλική κρεμμυδόσουπα και ιταλική μινεστρόνε μέχρι νταλ από την Ινδία και σούπες από την Άπω Ανατολή, αλλά και τη δική μας φασολάδα.
Είναι όλες διάσημες και τρώγονται αχνιστές.
Σούπα με καλαμπόκι (Μεξικό)
1 ώρα | Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
4 κουτ σούπας ε.π. ελαιόλαδο
140 γρ. πατάτες, σε κυβάκια
1/2 πιπεριά κόκκινη, σε κύβους
1/2 πιπεριά πράσινη, σε κύβους
1 κόκκινο κρεμμύδι, σε χοντρά κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1.200 ml νερό
300 γρ. καλαμπόκι, σε κονσέρβα
250 γρ. φασόλια κόκκινα, σε κονσέρβα
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
100 γρ. φασολάκια, κατεψυγμένα
2 λάιμ, σε λεπτές φέτες, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις πατάτες και σοτάρουμε για 1 ΄-2΄. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για άλλα 2΄. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το νερό, το καλαμπόκι στραγγισμένο, τα φασόλια στραγγισμένα, το φύλλο δάφνης, την πάπρικα, το τσίλι, τη ρίγανη, το κύμινο, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε για 45΄-50΄ με ανοιχτό το καπάκι. Τα τελευταία 10΄ ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι αν βράσουν. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με ροδέλες λάιμ και λίγο μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Σούπα Νταλ με κόκκινες φακές (Ινδία)
50 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
125 γρ. κόκκινες φακές
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
300 ml νερό
200 ml γάλα καρύδας
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά, σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού σινάπι, σε σπόρους ή τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
λίγο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
αραβικές ή κυπριακές πίτες, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τις φακές για 5΄ σε νερό που κοχλάζει. Τις σουρώνουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις φακές με το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 1΄-2΄. Ρίχνουμε το νερό να τις καλύπτει, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30΄. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το γάλα καρύδας και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10΄. Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και σερβίρουμε με τις πιτούλες που θα ζεστάνουμε στον φούρνο και θα αρωματίσουμε με πάπρικα.
Γαριδόσουπα Τom Yum (Ταϊλάνδη)
40 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
1/4 φλιτζ. ηλιέλαιο
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
1 μέτριο κομμάτι τζίντζερ, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
2 φύλλα λάιμ
10 μανιτάρια λευκά
2 κλωνάρια φρέσκο λέμονγκρας* , ψιλοκομμένο
250 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου
60 γρ. κρέμα καρύδας
10 ντοματίνια, σε φέτες
2 πιπεριές τσίλι, σε λεπτές ροδέλες
2 κουτ. σούπας fish sauce
2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
100 γρ. γαρίδες καθαρισμένες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε ροδέλες
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1΄. Προσθέτουμε το τζίντζερ, τα φύλλα λάιμ, τα μανιτάρια και το λέμονγκρας και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά, τον ζωμό, την κρέμα καρύδας, τα ντοματίνια, το τσίλι, τη fish sauce και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5΄-10΄. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε μέχρι να είναι έτοιμες οι γαρίδες. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Σημείωση: * To λέµονγκρας (lemon grass, ελληνιστί το λεµονόχορτο) είναι φυτό µε άρωµα λεµονιού που θυµίζει στην όψη το φρέσκο κρεµµυδάκι. Είναι ιδιαίτερα δηµοφιλές στην ασιατική κουζίνα. Χρησιµοποιείται µόνο το κάτω µέρος από το κοτσάνι του αφού αφαιρεθούν τα σκληρά εξωτερικά φύλλα. Θα το βρείτε φρέσκο ή κατεψυγµένο σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα και αποξηραµένο σε βαζάκι µπαχαρικών σε επιλεγµένα σούπερ µάρκετ.
Σούπα miso με μανιτάρια Σιιτάκε (Ιαπωνία)
1 ώρα| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια σιιτάκε
500 ml καυτό νερό
3 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 κουρ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1.500 ml ζωμό λαχανικών
1 ½ κουτ. σούπας miso
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
350 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
250 γρ. νουντλς αυγού
1 κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
150 γρ. τόφου, σε κυβάκια
σησαμέλαιο
πιπέρι
φύκια αποξηραμένα (φύλλα)
Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια σιιτάκε σε μπολ μέσα σε 500 ml καυτό νερό για 10΄. Τα στραγγίζουμε κρατώντας το νερό τους και τα ψιλοκόβουμε.
Σούπα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ σοτάροντας για άλλα 1΄-2΄. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα σιιτάκε και σοτάρουμε για 3΄. Προσθέτουμε το νερό των μανιταριών, τον ζωμό καυτό και τη σάλτσα σόγιας. Οταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15΄. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σούπα την πάστα miso τα μανιτάρια πορτομπέλο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5΄.
Σερβίρισμα: Βράζουμε τα αυγά σε ένα κατσαρολάκι, αναλόγως του πόσο σφιχτά τα θέλουμε. Ιδανικά, για μελάτο κρόκο, τα αφήνουμε για 4΄. Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό. Αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε παράλληλα το τόφου. Ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ. σησαμέλαιο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κυβάκια τόφου για 2΄-3΄ μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα. Προσθέτουμε στη σούπα τα νουντλς, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 3΄. Προσθέτουμε το ξίδι ρυζιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σούπα καυτή με κυβάκια τόφου και αποξηραμένα φύκια (φύλλα), σε λωρίδες.
Πατσάς κόκκινος (Ισπανία)
4 ώρες+ 1 ώρα αναμονή| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσια κοιλιά, καλά καθαρισμένη
1 ποδαράκι μοσχαρίσιο, καθαρισμένο
χοντρό αλάτι
1 ποτήρι του νερού ξίδι
2 λεμονόκουπες
1 πιπερίτσα τσίλι
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι
1 κρεμμύδι
5 γαρίφαλα
10 σκελίδες σκόρδο
Για τη σούπα
75 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, κομμένο
1 καρότο, κομμένο
100 γρ. χοιρινό ζαμπόν, σε κυβάκια
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
100 γρ. χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
πιπέρι καγιέν
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
200 γρ. λουκάνικο τσορίθο
Διαδικασία
Πασπαλίζουμε καλά τον πατσά και το ποδαράκι με χοντρό αλάτι και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τα τρίβουμε με μια λεμονόκουπα. Τα ξεπλένουμε. Κόβουμε τον πατσά σε κομμάτια των 4 εκ. Τα ρίχνουμε σε μπολ με το ποδαράκι και το ξίδι. Αφήνουμε για 1 ώρα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Ξεπλένουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 2 λίτρα νερό, τον πατσά και το ποδαράκι και μόλις πάρουν βράση τα ζεματάμε ξαφρίζοντας για 5΄. Σουρώνουμε.
Βάζουμε τον πατσά και το ποδαράκι σε καθαρή κατσαρόλα με φρέσκο νερό μαζί με την πιπερίτσα τσίλι, το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, το κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει τα γαρίφαλα και τις σκελίδες σκόρδο. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 3 ώρες ξαφρίζοντας αν χρειαστεί. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.
Σούπα: Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνουμε τον βρασμένο πατσά και το ποδαράκι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο, το ζαμπόν και το σκόρδο για 1΄-2΄. Προσθέτουμε το αλεύρι και την πάπρικα, την ντομάτα και 1/4 του ζωμού που κρατήσαμε. Πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι, λίγο πιπέρι καγιέν, κύμινο και αλάτι. Αδειάζουμε τα υλικά στο σκεύος με τον πατσά, το ποδαράκι κομμένο και το λουκάνικο ολόκληρο. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για 1 ώρα, συμπληρώνοντας ζωμό αν χρειαστεί. Σερβίρουμε σε πιάτα ή μπολ με το λουκάνικο από πάνω κομμένο σε ροδέλες.
Μινεστρόνε (Ιταλία)
1 ώρα+30′ + 8 ώρες μούλιασμα| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
200 γρ. φασόλια λευκά ή χάντρες, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
1 φύλλο δάφνης
1 ντομάτα, ελαφρώς σπασμένη
1 πατάτα, καθαρισμένη
ε.π. ελαιόλαδο
5 φέτες μπέικον σε κύβους
2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, σε μισοφέγγαρα
2-3 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
1/2 κεφάλι φινόκιο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
φύλλα από 2-3 κλωνάρια βασιλικού (προαιρετικά)
200 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1/2 μπρόκολο, σε μικρά κομμάτια
1-1,5 λίτρο ζωμό κρέατος
1 φλιτζ. ζυμαρικό κοντό μικρό (π.χ. μακαρονάκι κοφτό)
τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα μουλιασμένα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης, τη σπασμένη ντομάτα και την πατάτα ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους και να μαλακώσουν πιο εύκολα. Μόλις βράσουν, τα σουρώνουμε, αφαιρούμε την πατάτα, την ντομάτα, τη δάφνη (κρατάμε περίπου μισό ποτήρι από τον ζωμό) και τα αφήνουμε στην άκρη προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι. Όσο βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Σε μια μεγάλη και φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, το φινόκιο, το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα κοτσάνια βασιλικού και τα σπανάκια.
Αφήνουμε τα λαχανικά να σοταριστούν αργά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15΄ μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και στη συνέχεια αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 15΄. Συμπληρώνουμε με ζωμό αν χρειαστεί για να μη στεγνώσουν. Προσθέτουμε το μπρόκολο, τον ζωμό και τα βρασμένα φασόλια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά. Αν η σούπα παραείναι πηχτή, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να μην πήξει η σούπα και προσθέτουμε ελαιόλαδο, τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.
Μπουγιαμπέσα (Γαλλία)
1 ώρα + 20΄ | Εύκολο| Για 8 άτομα
Υλικά
3,5 κιλά ψάρια (λαβράκια, μπακαλιάρους, χριστόψαρα, πεσκανδρίτσα, σκορπίνες)
300 γρ. μύδια ζωντανά, καθαρισμένα
Για τον ζωμό
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια
2 κλωνάρια σέλερι
2 πράσα
3 σκελίδες σκόρδο
4 ώριμες ντομάτες
300 ml λευκό ξηρό κρασί
1 σφηνάκι ούζο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 πρέζα σαφράν
4 φύλλα δάφνης
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα rouille
1 μέτρια πατάτα
2 κρόκους από πολύ φρέσκα, μεγάλα αυγά (ή 3, αν είναι μικρά)
6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
350 γρ. περίπου ε.π. ελαιόλαδο με απαλή γεύση
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
φέτες ψωμιού τριμμένες με 1/2 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια και τα μύδια από το γενάκι και από τυχόν χώματα.
Ζωμός: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά κομμένα σε φέτες για 2΄-3΄. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και 3 λίτρα νερό, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι, κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για 45΄. Κατόπιν, αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, αρχίζοντας από αυτά που χρειάζονται περισσότερο βράσιμο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένα για 15΄-20΄. Προσθέτουμε τα μύδια στα τελευταία 5΄. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σάλτσα rouille: Βράζουμε την πατάτα σε νερό και την καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστή. Τη λιώνουμε με πιρούνι σε ένα βαρύ, βαθύ σκεύος προσθέτοντας το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τους κρόκους και δουλεύουμε το μείγμα να γίνει λείο. Αρχίζουμε τότε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια με τον αυγοδάρτη, όπως κάνουμε για τη μαγιονέζα, μέχρι να ενσωματωθεί και να αποκτήσει την υφή της μαγιονέζας. Λαδώνουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού -που έχουμε τρίψει με σκόρδο- και τις φρυγανίζουμε στο γκριλ. Αφαιρούμε τα ψάρια από τον ζωμό και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε σε πιάτα συνοδεύοντας με τη σάλτσα και με το φρυγανισμένο ψωμί και το τυρί χωριστά.
Η εθνική μας φασολάδα
1 ώρα + 20΄ + 8 ώρες μούλιασμα | Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
500 γρ. φασόλια λευκά, μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς
ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
3 καρότα, σε λεπτές φέτες
1/2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1 1/2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
500 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 αποξηραμένη καυτερή πιπεριά
2 φύλλα δάφνης
1/4 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο κρύο νερό, για περίπου 8 ώρες. Την επομένη, σουρώνουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα καλύπτοντάς τα με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνουμε το νερό να βράσει για 5΄ και σουρώνουμε ξανά. Ξαναρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, καλύπτουμε με ζεστό νερό (περίπου 5 εκ. πάνω από τα φασόλια) και βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για περίπου 30΄-35΄ με μισάνοιχτο καπάκι. Ξαφρίζουμε δυο τρεις φορές με τρυπητή κουτάλα και αλατίζουμε. Στο μεταξύ, σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τα καρότα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3΄-4΄ ακόμα. Προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ, σοτάρουμε για 1΄-2΄ να αρπάξει ο πελτές στον πάτο της κατσαρόλας και ξύνουμε με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, την πιπεριά και τη δάφνη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 7΄-9΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα φασόλια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη φασολάδα να σιγομαγειρευτεί για επιπλέον 30΄ χωρίς καπάκι ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το σέλινο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπας ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Κρεμμυδόσουπα (Γαλλία)
1 ώρα| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
100 γρ. βούτυρο
1 κιλό κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
50 ml λευκό ξίδι βαλσαμικό
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή ψυγείου
2 φύλλα δάφνης
10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι 1
Για το γαρνίρισμα
4 φέτες ψωμί χωριάτικο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
120 γρ. έμενταλ, τριμμένο
120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και έπειτα τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε ανακατεύοντάς τα συχνά. Μόλις τα κρεμμύδια χάσουν τα υγρά τους και μαλακώσουν αρκετά (σε περίπου 20΄), δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τη δάφνη. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα για περίπου 30΄. Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι και πιπέρι. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα με μια φέτα ψημένου ψωμιού σε κάθε πιάτο.
Γαρνίρισμα: Με ένα πινέλο αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες ώστε να αφήσει το άρωμά του. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Tις βγάζουμε από τον φούρνο και τις καλύπτουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε μαζί με τη σούπα.
Φωτογραφία: Ant Duncan, Mike English, Kitsh Kirham, Gareth Morgans, Vinny Whiteman
Δείτε επίσης:
Σούπα με dumplings μοσχαριού και μανιτάρια
Θρεπτική χειμωνιάτικη σούπα με μήλο και παστινάκη
Πικάντικη και κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού με κάρι