Για τον καθένα από εμάς οι λέξεις “υγιεινή διατροφή” σημαίνουν κάτι διαφορετικό. Άλλος είναι χορτοφάγος ή pescetarian, άλλος vegan, άλλος gluten free και paleo, ενώ άλλος αποφεύγει τους υδατάνθρακες. Όποια διατροφή και εάν ακολουθείς ή θεωρείς πιο ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, καλό είναι να ακούς όλες τις θεωρίες και να λαμβάνεις υπόψη όλες τις έρευνες προκειμένου τελικά να συγκροτήσεις τη δική σου γνώμη. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να παρακολουθήσεις μερικά (ή όλα) από τα παρακάτω ντοκιμαντέρ.

1

1.What’s With Wheat?
Η κατανάλωση υδατανθράκων και κυρίως σιτηρών αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα. Εδώ, επιστήμονες, αγρότες και διατροφολόγοι συζητούν και αναλύουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της διατροφής χωρίς γλουτένη, που έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στους πραγματικούς λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος να παρουσιάζει δυσανεξία στη συγκεκριμένη τροφή.

2

2. May I be Frank
To τρέιλερ της ταινίας αυτής θα έκανε και τον πιο άκαρδο να κλάψει. Ακολουθεί έναν υπέρβαρο 54χρονο άνδρα στο ταξίδι του προς μία ζωή που δεν θα εξαρτάται από χάπια και παχυντικά φαγητά και στην οποία κάποιος θα μπορεί να δει πέρα από τα παραπανίσια κιλά του και να τον ερωτευθεί. Η ταινία προκαλεί τόσο έντονα συναισθήματα που ο τραγουδιστής Jason Mraz τη χαρακτήρισε “θρίαμβο, όπου ο ήρωας νικά τον κακό που κρύβει μέσα του και κατακτά στο τέλος το κορίτσι”.

3

3. Forks over knives
Ίσως το πιο δημοφιλές διατροφικό ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, το οποίο αναλύει τους λόγους για τους οποίους πολλοί γιατροί και διατροφολόγοι πιστεύουν πως η κακή διατροφή μας ευθύνεται για πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Είναι σίγουρο πως εάν το παρακολουθήσεις ή θα αποφασίσεις να ακολουθήσεις απευθείας μια χορτοφαγική διατροφή ή τουλάχιστον θα κάνεις πολύ καιρό μέχρι να ξαναφάς κρέας.

4

4. Food, Inc
Το ντοκιμαντέρ αυτό καταπιάνεται με τα καλά κρυμμένα μυστικά της βιομηχανίας παραγωγής τροφίμων και το κατά πόσο αυτή έχει τη δύναμη να επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας και την κατάσταση της υγείας μας. Είναι πραγματικά σοκαριστικό!

5

5. Vegucated
Εάν σκέφτεσαι να γίνεις vegetarian ή vegan, αυτή η ταινία ίσως και να είναι το τελικό βήμα πριν πειστείς ολοκληρωτικά. Ακολουθεί τρεις Νεοϋορκέζους κρεατοφάγους, οι οποίοι αποφασίζουν για λόγους υγείας να ακολουθήσουν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή και οι οποίοι στη συνέχεια βλέπουν από κοντά τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνουν ζώα, όπως οι κότες, οι αγελάδες και τα γουρούνια, μέχρι να θανατωθούν για να βρεθούν στο πιάτο μας. Spoiler alert οι περισσότεροι δεν ξαναέφαγαν ποτέ κρέας!

6

6. That sugar film
O Damon Gameau από την Αυστραλία, ο οποίος δεν καταναλώνει επεξεργασμένη ζάχαρη, αποφασίζει να αλλάξει το διαιτολόγιό του και να ενσωματώσει σε αυτό 40 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, δηλαδή τη μέση ποσότητα για έναν πολίτη της χώρας του. Το κάνει αυτό χωρίς να καταναλώνει γλυκά, αλλά “υγιεινά” φαγητά που περιέχουν “κρυμμένη” ζάχαρη, όπως light προϊόντα και χυμούς. Το αποτέλεσμα του πειράματός του είναι σίγουρο πως θα σε εκπλήξει.

7

7. Fed up
Και αυτή η ταινία ασχολείται με τη ζάχαρη και το ρόλο που έχει στα αυξημένα ποσοστά παγκόσμιας παχυσαρκίας, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να μας αρρωστήσουν. “Αυτή η ταινία θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται για το φαγητό”, αναφέρει η κριτική της εφημερίδας USA Today.

8

8. What the health
Πρόκειται για ένα από τα πιο πρόσφατα ντοκιμαντέρ του είδους του, το οποίο μάλιστα έχει για παραγωγό τον Leonardo DiCaprio. Ασχολείται με τους τρόπους που η βιομηχανία παραγωγής κρέατος επηρεάζει το περιβάλλον και την υγεία μας, ενώ αποκαλύπτει και το πως πολλές υπηρεσίες υγείας και οργανισμοί κρύβουν την αλήθεια από τους πολίτες, καθώς συνεργάζονται με εταιρείες τροφίμων και αλυσίδες πρόχειρου φαγητού, από τις οποίες λαμβάνουν χορηγίες. Είναι μία ταινία που σίγουρα θα σε κάνει να αμφισβητήσεις αυτά που ξέρεις και να σκεφτείς λίγο παραπάνω ποιον εμπιστεύεσαι και τι επιλογές κάνεις.

p10935874_p_v8_aa

9. Cowspiracy
Αυτό το ντοκιμαντέρ, το οποίο σκηνοθετήθηκε από τους Kip Andersen και Keegan Kuhn, διερευνά τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και εξετάζει τις πολιτικές των περιβαλλοντικών οργανώσεων πάνω σε αυτό το θέμα. Πρόκειται για μία ταινία που ασχολείται περισσότερο με τους περιβαλλοντολογικούς λόγους για τους οποίους καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε μια χορτοφαγική διατροφή και όχι με τους ηθικούς ή τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας στην υγεία μας.