Οι Γερμανοί έχουν αδυναμία σε κάποια λαχανικά, που δεν είναι και τόσο διαδεδομένα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με άρθρο της DW, αποτελεί «πρόκληση» για τους επισκέπτες της Γερμανίας να δοκιμάσουν αυτά τα λαχανικά. Ας δούμε, λοιπόν, περί τίνος πρόκειται.
Γογγυλοκράμβη (Kohlrabi)
Ανήκει στην οικογένεια των λάχανων, έχει ήπια γεύση, είναι τραγανό και ζουμερό όταν τρώγεται ωμό, και μαλακό και κρεμώδες όταν ατμοποιείται και σερβίρεται σε πολτό, σάλτσα ή σούπα.
View this post on Instagram
Λάχανο Σαβόι
Έχει πράσινο σμαραγδένιο χρώμα και τραγανά φύλλα και περιέχει αρκετή βιταμίνη C. Το λάχανο Σαβόι είναι υπέροχο σε σούπες και στιφάδο ή στον ατμό ως πρώτο πιάτο.
View this post on Instagram
Rübstiel
Είναι πιο διαδεδομένο στη δυτική Ρηνανία και πρόκειται για ένα είδος μικρού λάχανου. Οι τρυφεροί μίσχοι ψιλοκόβονται, ψήνονται στον ατμό και αναμιγνύονται με πατάτες ή προστίθενται σε στιφάδο. Οι «Rübstiel» λάτρεις «οφείλουν» να γνωρίζουν πως υπάρχουν δύο συγκομιδές το χρόνο – την άνοιξη και το φθινόπωρο.
View this post on Instagram
Άγριο Σκόρδο (Bärlauch)
Αυτό το μέλος της οικογένειας Allium – γνωστό ως ramsons, άγριο σκόρδο ή το σκόρδο της αρκούδας – είναι συγγενής με τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο και το σκόρδο. Αναπτύσσεται στο δάσος και κάνει ένα εξαιρετικό πέστο. Μυρίζει σαν σκόρδο και έχει γεύση σαν αυτό. Στη Γερμανία είναι γνωστό ως «Bärlauch» και συνήθως χρησιμοποιείται σε σούπες και σαλάτες ή dips και τυρί.
View this post on Instagram
Μαύρο λαγόχορτο (Schwarzwurzel)
Eίναι μια μακριά, λεπτή λευκή ρίζα που καλύπτεται με ένα σκουρόχρωμο «δέρμα». Το «Schwarzwurzel» (μαύρη ρίζα) στα γερμανικά, είναι επίσης γνωστό ως «σπαράγγια του φτωχού» ή «χειμερινά σπαράγγια» και είναι ένα τυπικό χειμερινό λαχανικό. Σερβίρεται όταν τα αγαπημένα άσπρα σπαράγγια των Γερμανών δεν είναι ακόμη στην εποχή τους. Μαγειρεύεται στον ατμό με βραστές πατάτες και βούτυρο.
View this post on Instagram
Λευκά σπαράγγια
Η πράσινη ποικιλία είναι πιο δημοφιλής σε άλλες χώρες, αλλά στη Γερμανία προτιμώνται τα λευκά σπαράγγια. Η εποχή της συγκομιδής τους είναι περί τα τέλη Απριλίου.
View this post on Instagram
Ριζώδης μαϊντανός (Parsley root)
Ουσιαστικά πρόκειται για φύλλα σέλερι σε ρίζα καρότου. Ένα χειμερινό λαχανικό, που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη εδώ και αιώνες, κυρίως σε σούπες και μεικτά veggie πιάτα. Όσο μικρότερη είναι η ρίζα, τόσο πιο τρυφερό είναι, λένε οι ειδικοί. Επίσης περιέχει βιταμίνη C.
View this post on Instagram
Νταϊκόν (Radi)
Αν επισκεφθείτε ποτέ τη Βαυαρία και παραγγείλετε ένα τυπικό σνακ «Brotzeit» για να συνοδεύσετε την μπίρα σας, θα βρείτε στο πιάτο μια τραγανή λευκή γαρνιτούρα. Ονομάζεται «Radi» και είναι ένα πικάντικο λευκό ραπανάκι γεμάτο βιταμίνη C και πάντα τρώγεται ωμό. Η λέξη προέρχεται από τη λατινική για τη ρίζα, «radix». Το κλασικό ραπανάκι είναι το «Radieschen» στα γερμανικά.
View this post on Instagram