Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα το πλήρες μενού για το πασχαλινό τραπέζι, σας έχουμε συγκεντρώσει 5 συνταγές που θα κάνουν το σπίτι σας να… μυρίζει Πάσχα!
Προβατίνα στη γάστρα με αμύγδαλα, ρετσίνα και φρέσκο σκόρδο
5 ώρες+ 3 ώρες Αναμονή| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
2 σπάλες προβατίνας
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 φρέσκα σκόρδα, κομμένα
20 φύλλα βασιλικό φρέσκο
2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, κομμένα
400 ml ρετσίνα
6 μέτριες πατάτες, κομμένες
κυδωνάτες
400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
(στην εποχή τους χρησιμοποιούμε τσάγαλα, ελαφρά καθαρισμένα απ’ έξω)
1 λεμόνι, τον χυμό
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τις σπάλες σε ένα πιρέξ. Τις τρυπάμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και βάζουμε αλάτι και πιπέρι στις τρύπες. Αλατίζουμε ελαφρά το κρέας και από πάνω και το αφήνουμε στο ψυγείο χωρίς να το καλύψουμε για περίπου 3 ώρες.
Σε μια γάστρα στρώνουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο σκόρδο, τα μυρωδικά και τη ρετσίνα. Από πάνω βάζουμε το κρέας και γύρω του τις πατάτες και τα τσάγαλα και στύβουμε από πάνω και τον χυμό του λεμονιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 1 ώρα με κλειστή τη γάστρα.
Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 130°C και σιγοψήνουμε για περίπου 4 ώρες. Το τελευταίο δεκάλεπτο δυναμώνουμε ξανά τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι ώστε να πάρει χρώμα το κρέας και μόλις ροδίσει το ξεφουρνίζουμε. Το αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 5΄-10΄ και σερβίρουμε αμέσως.
Ριζότο με κρόκο Κοζάνης και κοκκινιστή προβατίνα με κύμινο
2 ώρες και 15´| Μέτρια Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
Για την προβατίνα
4 κότσια προβατίνας
ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο,
ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
700 γρ. χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το ριζότο
350 γρ. ρύζι Καρολίνα
0,5 γρ. κρόκο Κοζάνης
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας,
ψιλοτριμμένο
ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Προβατίνα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο ίσα να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά το κρέας να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον πελτέ και τσιγαρίζουμε για 2΄. Προσθέτουμε την ντομάτα και την πάπρικα και σιγομαγειρεύουμε για 1,5 ώρα μέχρι να μελώσει το κρέας. Εναλλακτικά, αν η κατσαρόλα μας μπορεί να μπει στον φούρνο, τη βάζουμε με κλειστό το καπάκι στους 170°C.
Ριζότο: Ανάβουμε το μάτι και τοποθετούμε πάνω μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε σκέτο. Σβήνουμε με λίγο ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια να εξατμιστεί. Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης και σταδιακά προσθέτουμε τον ζωμό ανακατεύοντας. Μόλις χυλώσει και είναι έτοιμο το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και το δένουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πεκορίνο. Ελέγχουμε για αλάτι. Σερβίρουμε αμέσως το ριζότο βάζοντας στο κέντρο του το κρέας μαζί με τη σάλτσα του.
Προβατίνα λεμονάτη με μυρωδικά και αγκινάρες
2 ώρες και 30´| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
1,5 κιλό προβατίνα μπούτι
ε.π. ελαιόλαδο
3 πράσα λεπτοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο,
ψιλοκομμένες
10 αγκινάρες καθαρισμένες
3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε
τέταρτα
2 ματσάκια μυρώνια, κομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες,
κομμένες
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. αλεύρι
3 λεμόνια, τον χυμό
4-5 λεμονόφυλλα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια περίπου των 50 γρ. το καθένα. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρουμεκαλά το κρέας σε δόσεις για να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2΄. Προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθεί το κρέας και σιγοβράζουμε για περίπου 1,5 ώρα με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Έπειτα προσθέτουμε τους πάτους από τις αγκινάρες, τις πατάτες και σιγοβράζουμε για ακόμα 20΄. Στα τελευταία 5΄ προσθέτουμε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τον άνηθο. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα
λεμονόφυλλα. Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, αφήνουμε για 15΄ να βγάλουν το άρωμα τα λεμονόφυλλα, τα αφαιρούμε και σερβίρουμε.
Χοντρό μακαρόνι με προβατίνα, μαύρο πιπέρι και ξηρό ανθότυρο Νάξου
1 ώρα και 30´|Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
800 γρ. λαιμό προβατίνας, σε κομματάκια των 15 γρ.
ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 ml λευκό ξηρό κρασί
5 κλωνάρια μαντζουράνα
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. σούπας χοντροσπασμένο μαύρο
πιπέρι
500 γρ. χοντρά μακαρόνια Νο2
200 γρ. ξηρό ανθότυρο Νάξου
αλάτι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρέας. Σοτάρουμε καλά να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για περίπου 3΄. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και
προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθούν τα υλικά. Βάζουμε τα μυρωδικά μας και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15΄.
Περίπου 10΄ πριν μαγειρευτεί το κρέας, βράζουμε τα μακαρόνια μας να κρατάνε λίγο (al dente) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας. Μαγειρεύουμε για περίπου 2΄ μέχρι να γλασάρει το φαγητό και προσθέτουμε το πιπέρι και το μισό τυρί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί.
Προβατίνα τυλιχτή με μπόλια, αρωματικό ρύζι και σάλτσα γιαουρτιού
1 ώρα και 15´ + 60´Αναμονή| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
600 γρ. προβατίνα χοντροκομμένη
στο χέρι (σαν χοντρός κιμάς)
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμύδια,
ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο,
ψιλοκομμένες
1 αυγό
100 γρ. ρύζι Καρολίνα
400 γρ. χοιρινή μπόλια
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
250 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο,
στραγγιστό
1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
1 κουτ. γλυκού καυτερή πάστα harissa
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ το κρέας (ζητάτε από τον χασάπη να σας το κόψει) μαζί με το κύμινο, τον δυόσμο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Έπειτα προσθέτουμε στο μείγμα του κρέατος το ρύζι και το αυγό, αλάτι και πιπέρι, και ζυμώνουμε ξανά ελαφρά.
Ανοίγουμε και κόβουμε την μπόλια σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε στο κέντρο του κάθε κομματιού περίπου 80-100 γρ. από το μείγμα μας και τα τυλίγουμε. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ροδίσει η μπόλια. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο.
Σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, τη harissa, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ. Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα γιαουρτιού στο πλάι.