Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μας δίνει την ενέργεια, που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές υποχρεώσεις. Για αυτό σας δίνουμε και εμείς 3 προτάσεις για να ετοιμάσετε ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό σε λίγο χρόνο.
Vegan flapjacks
Αυτές οι μπάρες πρωινού είναι φτιαγμένες χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα με χουρμάδες και βούτυρο ξηρών καρπών. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς ξηρούς καρπούς και χρησιμοποιήστε αγαύη για τη vegan εκδοχή.
Yλικά για 15 μπάρες/ 145 θερμίδες ανά μπάρα
160 γρ. ψιλοκομμένοι μαλακοί χουρμάδες
60 γρ. λείο φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο
40 γρ.σιρόπι αγαύης (χρησιμοποιήστε μέλι για μη vegan εκδοχή)
4 κουτ. σούπας ηλιόσπορους
4 κουτ. σούπας σπόρους chia
100 γρ. ποριτζ
50 γρ.χοντροκομμένα καβουρδισμένα φιστίκια ή αμύγδαλα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τους χουρμάδες σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν κάτι σαν πάστα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό για να έχουμε πιο συμπαγές μείγμα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο των ξηρών καρπών και το μέλι ή το σιρόπι αγαύης σε ένα τηγάνι μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τους χουρμάδες σε ένα μεγάλο μπολ και μετά προσθέτουμε το μείγμα με το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά (ζυμώνοντας με τα χέρια μας για να σπάσουν οι χουρμάδες) μέχρι να κατανεμηθούν όλα ομοιόμορφα.
Στρώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψί μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα. Καλύπτουμε και αφήνουμε το να κρυώσει για 20 λεπτά, πριν το κόψουμε σε μπάρες. Διατηρούμε τις μπάρες στο ψυγείο ή σε αεροστεγές δοχείο για 3 ημέρες ή παγώνουμε και αποψύχουμε όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου.
Avocado toast με σολομό
Το αβοκάντο και ο νόστιμος σολομός είναι σκέτη απόλαυση και αυτό το πιάτο έχει λιγότερο από 300 θερμίδες που σημαίνει ότι μπορείτε να το απολαύσετε όποια στιγμή θέλετε, χωρίς ενοχές.
Υλικά για 2 άτομα/296 θερμίδες ανά μερίδα
1 αβοκάντο
2 κουτ. σούπας γιαούρτι χωρίς λιπαρά
½ χυμό λεμόνι
2 φέτες φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης
μια πρέζα πιπέρι καγιέν
75 γρ. καπνιστός σολομός
ροδέλες από ένα αγγούρι
Σάλτσα:
½ κόκκινο τσίλι ξεσποριασμένο και κομμένο σε κύβους
1 κουτ. γλυκού δυόσμος ψιλοκομμένος
½ ξύσμα από λεμόνι και χυμό
1 ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Εκτέλεση:
Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και ρίχνουμε τη σάρκα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τον χυμό λεμονιού και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Αλατοπιπερώνουμε καλά με μαύρο πιπέρι.
Μοιράζουμε το αβοκάντο στο φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι καγιέν και προσθέτουμε τον καπνιστό σολομό και το αγγούρι. Τέλος, με ένα κουτάλι μοιράζουμε ντρέσινγκ από πάνω.
Πόριτζ με μούρα και βούτυρο ξηρών καρπών
Γεμάτο με ξηρούς καρπούς, φρούτα και βρώμη, αυτό το πλούσιο μπολ είναι ιδανικό για πρωινό μετά τη γυμναστική.
Υλικά για 2 άτομα/ 467 θερμίδες ανά μερίδα
100 γρ. βρώμη
500 ml γάλα αμυγδάλου
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
2 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
100 γρ. κατεψυγμένα μούρα
2 κουτ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο
μια χούφτα αμύγαλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη βρώμη σε ένα τηγάνι με το γάλα αμυγδάλου, την κανέλα και το μέλι. Mαγειρεύουμε και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι η βρώμη να γίνει κρέμα και να ψηθεί. Ρίχνουμε μέσα τα κατεψυγμένα μούρα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν. Ανακατεύουμε με το βούτυρο αμυγδάλου, ρίχνουμε μια κουταλιά σε μπολ έπειτα προσθέτουμε ψιλοκομμένα αμύγδαλα, για να σερβίρουμε.
Δείτε επίσης:
Ιδέες για το πιο ρομαντικό πρωινό στο σπίτι
Αϊνστάιν: Τα 3 υλικά που δεν έλειπαν ποτέ από το πρωινό του
10 τροφές για πρωινό που μας φτιάχνουν τη διάθεση, σύμφωνα με τους διατροφολόγους