Τις καθημερινές αλλά ειδικά για το κυριακάτικο τραπέζι, που θέλουμε πιο πλούσια γεύματα, η γάστρα γίνεται η εύκολη και γευστική λύση. Το «μυστικό» της; Επιτρέπει στο φαγητό να ψηθεί αργά χωρίς να χρειάζεται να το ανακατεύετε συνέχεια, διατηρεί τη γεύση και τα αρώματα και δίνει πολύ ζουμερά κρέατα.
Σας έχουμε και 10 νόστιμες ιδέες για το κυριακάτικο τραπέζι σας, που θα απολαύσετε πολύ.
Γιουβέτσι οσομπούκο με μαυροδάφνη και πορτοκάλι
Δεν υπάρχει περίπτωση να ετοιμάσετε αυτό το φαγητό στο κυριακάτικο τραπέζι και να μην ενθουσιαστούν όλοι με τη γεύση του. Το μυστικό είναι να αφήσετε το κρέας να σιγομαγειρευτεί στη γάστρα για τουλάχιστον 2 ώρες και να μαλακώσει καλά, πριν προσθέσετε το κριθαράκι.
Μοσχαράκι στάμνας Ηπειρώτικο
Η στάμνα δεν είναι άλλο από πήλινη γάστρα που δίνει νόστιμα φαγητά φούρνου με κρέας και πατάτες. Σε αυτή τη συνταγή επιλέγουμε μοσχαράκι που συνδυάζεται και με κεφαλογραβιέρα, που το κάνει ακόμη πιο απολαυστικό.
Αρνάκι στη γάστρα
Φαγητό της γιορτής, αγαπάει τα καλέσματα, αφού το ξεχνάτε στο φούρνο και δεν ασχολείστε μαζί του. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάσετε για συνοδευτικό, αφού τα λαχανικά ψήνονται μαζί του και μελώνουν σε μια δεμένη, νόστιμη σάλτσα από το λίπος του αρνιού.
Χοιρινός λαιμός με ρέβες, πατάτες και καρότα στη γάστρα
Οι ρίζες γίνονται το καλύτερο συνοδευτικό για κρέας, όπως ένα ζουμερό κομμάτι χοιρινού λαιμού. Θα ξεκινήσετε με το κρέας, θα το βάλετε στη γάστρα να μαγειρεύεται μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά και στη συνέχεια θα ψηθούν όλα μαζί, δίνοντας ένα υπέροχο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι.
Κουνέλι στη γάστρα με δεντρολίβανο και κρασί
Ναι, μπορείτε να ψήσετε και το κουνέλι στη γάστρα! Το μαρινάρισμα σε κρασί και το αργό μαγείρεμα μπορεί να απαιτούν λίγο περισσότερο από το χρόνο σας, όμως το γευστικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Κατσικάκι στάμνας με μαστίχα και κουκουνάρι
Το κρέας που σφραγίζεται μέσα σε πήλινη γάστρα και αργοψήνεται έχει μοναδική νοστιμιά. Αν κλείσουμε μαζί του άρωμα μαστίχας, πιπεριές Φλωρίνης, ντομάτα, πατάτες, σταφίδες και κουκουναρόσπορους το αποτέλεσμα απογειώνεται.
Moσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα με κόκκινο κρασί και δεντρολίβανο
Ένα πολύ ζουμερό ψητό, με πλούσια γεύση που θα ετοιμάσετε πολύ γρήγορα και μετά θα το αφήσετε να σιγομαγειρευτεί για σχεδόν 2 ώρες στον φούρνο. Συνοδεύετε ιδανικά με πουρέ πατάτας ή πιλάφι.
Πρόβειο κεμπάπ στη γάστρα
Ένα κλασικό φαγητό με καταγωγή από τον Τύρναβο που δεν είναι άλλο από χοντρά κομμάτια προβατίνας, μαριναρισμένα υπομονετικά με μυρωδικά και κρασί και στη συνέχεια μαγειρεμένα στη γάστρα με τριμμένες ντομάτες. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές ή λευκό ρύζι.
Κρανιδιώτικο κοτόπουλο με φιρίκια
Λένε ότι το φιρίκι «κόβει» την έντονη μυρωδιά του χωριάτικου κοτόπουλου και επιπλέον δίνει μια ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό. Το κρανιδιώτικο κοτόπουλο που ψήνεται στη γάστρα, μας παραδόθηκε σαν μια από τις πιο πετυχημένες οικογενειακές συνταγές.
Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά και πετιμέζι
Μιας και είδαμε άφθονες συνταγές για κρέας στη γάστρα, ας δούμε πώς μπορούμε στο ίδιο σκεύος να ετοιμάσουμε και ένα ξεχωριστό συνοδευτικό για όλα τα παραπάνω.