Το site Good Food του BBC φιλοξενεί συχνά αφιερώματα με 10 φαγητά που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει κάποιος όταν επισκεφτεί έναν προορισμό. Ανάμεσα τους η Κρήτη και η τοπική κουζίνα του νησιού, που όπως ενημερώνουν τους αναγνώστες τους είναι γνωστή για τα μοναδικά υλικά, τις γεύσεις της και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Τους συστήνουν, λοιπόν, να μη φύγουν από την Κρήτη χωρίς να έχουν δοκιμάσει:

gravieres

1. Κρητικά τυριά: Όπως σημειώνει η συντάκτρια, σχεδόν κάθε χωριό της Κρήτης μοιάζει να έχει και το δικό του τυρί, αναφέροντας ότι συνήθως φτιάχνονται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό των δύο. Προτείνει δε να δοκιμάσουν οπωσδήποτε γραβιέρα, πηχτόγαλο Χανίων και μυζήθρα.

KRHTIKOS-NTAKOS

2. Ντάκο: Ο πάντα δημοφιλής ντάκος, γνωστός σε κάποιες περιοχές της Κρήτης και ως κουκουβάγια, είναι ένας φανταστικός μεζές ή σαλάτα που πρέπει όλοι να δοκιμάσουν όταν βρεθούν στο νησί. Μάλιστα, το Good Food δίνει και τη βασική “συνταγή”, αναφέροντας ότι πρόκειται για κριθαροκουλούρα ή παξιμάδι ελαφρώς μουσκεμένο με νερό ή λάδι, σερβιρισμένο με τριμμένη φρέσκια ντομάτα και μυζήθρα, ραντισμένο με κρητικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με αλάτι, ρίγανη και πιπέρι.

xoxlioi-mpoumpouristoi

3. Τηγανητά σαλιγκάρια ή χοχλιούς μπουμπουριστούς: Δεν απολαμβάνουν μόνο οι Γάλλοι τα σαλιγκάρια αναφέρει το Good Food, αλλά και στην Κρήτη όπου τα αποκαλούν χοχλιούς και τα τηγανίζουν σε καυτό λάδι, τα σβήνουν με κρασί ή ξίδι και δημιουργούν αυτό το ξεχωριστό πιάτο, που συχνά εμπλουτίζεται και με δεντρολίβανο. Για την ιστορία, σημειώνει ότι οι γυναίκες στην Κρήτη μαζεύουν τα σαλιγκάρια στη φύση και συχνά τα μαγειρεύουν όσο είναι ακόμη ζωντανά.

PITARAKIA

4. Κρητική τυροπιτάκια (καλτσούνια): Μπορεί να μοιάζουν με τα τυροπιτάκια που θα βρει κάποιος σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο, όπως οι ίδιοι τονίζουν, τα κρητικά τυροπιτάκια ή αλλιώς καλιτσούνια είναι μοναδικά! Κάνει λόγο, λοιπόν, για τη χειροποίητη ζύμη, αλλά και τη γέμιση που ποικίλει από σπίτι σε σπίτι και τις περισσότερες φορές είναι γλυκιά, με τα πιο συχνά τυριά που μπαίνουν μέσα να είναι η μυζήθρα και η χανιώτικη μαλάκα, αλλά ποτέ φέτα. Μάλιστα, λέει ότι αυτά που τους άρεσαν περισσότερο ήταν εκείνα που είχαν και μια νότα ροδόνερου. Όσο για το κρητικό μέλι με το οποίο περιχύνονται πριν σερβιριστούν, τονίζει ότι δημιουργεί έναν απολαυστικό συνδυασμό γλυκού και αλμυρού.

arnaki-me-stamnagkathi-avgolemono-olivemagazinegr2

5. Αρνί με σταμναγκάθι: Η παραδοσιακή κρητική συνταγή για αρνάκι δεν αφήνει τελικά κανέναν ασυγκίνητο! Όσο για το σταμναγκάθι, η συντάκτρια του Good Food σημειώνει ότι πρόκειται για ένα άγριο χορταρικό που τελευταία βρίσκει τη θέση του στα μενού μεγάλων εστιατορίων.

gamopilafo145231studiopaterakis

6. Γαμοπίλαφο: Επίσης γνωστό πιάτο της κρητικής κουζίνας, το γαμοπίλαφο ή αλλιώς το ρύζι που συχνά σερβίρεται στους γάμους στο νησί, ενθουσίασε την συντάκτρια. Η ίδια σημειώνει ότι στις μέρες μας σερβίρεται και σε πολλές ταβέρνες με κρητική κουζίνα, ενώ όσον αφορά στον τρόπο παρασκευής αναφέρεται ότι είναι ένα είδος ριζότο που φτιάχνεται με ζωμό από αρνί, κατσίκι ή κόκορα και στη συνέχεια του προσθέτουν χυμό λεμονιού και στακοβούτυρο.

7. Ασκορδουλάκοι: Ως κομμάτι της μαγείας της κρητικής διατροφής χαρακτηρίζονται οι ασκορδουλάκοι, οι βολβοί, δηλαδή, που συλλέγονται για να γίνουν τουρσί συνοδεύοντας την τσικουδιά ή για να μπουν στη σαλάτα.

APAKI_87

8. Καπνιστό χοιρινό – απάκι: Δεν είναι εύκολο να φτιαχτεί εκτός Ελλάδας, μιας και πρόκειται για πολυήμερη διαδικασία, με το μαρινάρισμα του χοιρινού στο ξίδι να διαρκεί πολλές μέρες, ενώ στη συνέχεια καπνίζεται με τοπικά βότανα, όπως φασκόμηλο, δάφνη, δεντρολίβανο, που χαρίζουν στο κρέας τη χαρακτηριστική του γεύση. Γι’ αυτό ο επισκέπτης του νησιού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψει να δοκιμάσει απάκι.

sfakianes-pites-ska2

9. Σφακιανές πίτες: Με καταγωγή από τα Σφακιά, αυτές οι νόστιμες πίτες κλέβουν καρδιές! Όπως σημειώνει, μοιάζουν με pancakes με τις ομοιότητες να σταματούν στο… αλεύρι. Η ίδια αναφέρει ότι στη ζύμη προστίθενται ντόπιο ελαιόλαδο και το περίφημο κρητικό ποτό, η ρακή, ενώ γεμίζονται με μυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων και σερβίρονται συνήθως με θυμαρίσιο μέλι.

raki

10. Ρακή ή τσικουδιά: Το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών, ο επισκέπτης του νησιού συναντά σε όλη την Κρήτη τα περίφημα καζάνια όπου οι ντόπιοι κάνουν ρακή -το διάσημο τοπικό απόσταγμα που σερβίρεται και σε κάθε κρητική ταβέρνα και καφενείο, παρέα με μεζέδες, ελιές ή παξιμάδια κριθαριού. Τέλος, σημειώνει ότι σε κάποιες περιοχές της Κρήτης το αποκαλούν τσικουδιά, σημειώνοντας ότι σερβίρεται σε μικρά ποτηράκια, χωρίς την προσθήκη νερού και δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, καθώς δεν έχει γλυκάνισο ή άλλα βότανα.

Το άρθρο της εβδομάδας