Μαζί με την αλλαγή του καιρού και τα άστατα καιρικά φαινόμενα, όπως η βροχή και οι καταιγίδες, έρχονται σίγουρα και οι συχνές διακοπές ρεύματος. Λογικά θα ξέρεις ήδη πού είναι οι φακοί, τα κεριά και τα σπίρτα μέσα στο σπίτι. Ξέρεις όμως τι να κάνεις με το φαγητό σε τέτοιες περιπτώσεις;
Όταν πέσει το ρεύμα:
1. Άφησε τις πόρτες του ψυγείου και της κατάψυξης όσο το δυνατόν περισσότερο κλειστές. Εάν το ψυγείο παραμείνει κλειστό μπορεί να διατηρήσει τα τρόφιμα κρύα για μέχρι και 4 ώρες, ενώ ο καταψύκτης για 48.
2. Παγοκύστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθεί το ψυγείο στην επιθυμητή θερμοκρασία. Φυσικά βέβαια θα πρέπει να έχουν αγορασθεί και “προετοιμαστεί” πολύ πριν το συμβάν.
3. Πέταξε όποιο κρέας, πουλερικό ή ψάρι έχει μείνει για πάνω από 2 ώρες σε θερμοκρασία υψηλότερη των 4, 5 βαθμών Κελσίου.
Όταν επιστρέψει το ρεύμα:
1. ‘Έλεγξε τη θερμοκρασία του καταψύκτη. Εάν είναι κάτω από 4,5 βαθμούς Κελσίου, το φαγητό είναι ασφαλές.
2. Εάν δεν έχεις κατάψυξη με θερμόμετρο, ρίξε μια ματιά στο φαγητό. Εάν έχει πάνω κρυστάλλους από πάγο, θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση τις περισσότερες φορές.
3. Δες τι ώρα είναι. Εάν έχουν περάσει πάνω 4 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το πιο πιθανό το φαγητό να έχει χαλάσει.
Tip: Όσο η κατάψυξη λειτουργεί κανονικά, βάλε μέσα μια κούπα με νερό. Ύστερα από μερικές ώρες και αφού θα έχει παγώσει, τοποθέτησε πάνω ένα κέρμα. Την επόμενη φορά που θα υπάρξει διακοπή ρεύματος, θα μπορείς να τσεκάρεις εάν τα τρόφιμα είναι σε καλή κατάσταση, ελέγχοντας εάν το κέρμα είναι στη θέση του.