Δεν είναι να απορεί κανείς πώς το τσάι ιβίσκου έφτασε στην Αμερική. Όπως όλα όσα έχουν χαράξει τις παραδόσεις της, έχει και αυτό τις ρίζες του κάπου στην ιστορία της.
Το τσάι ιβίσκου είναι χαρακτηριστικό της αφρικανικής ηπείρου. Κυρίως, δυτικής και κεντρικής Αφρικής και σε πολλά σημεία και της βόρειας, όπως στο Κάιρο όπου πουλιέται από πλανόδιους στις αγορές σαν δροσιστικό.
Και έτσι, από τους σκλάβους που πέρασαν στην Αμερική, πέρασε και το τσάι ιβίσκου. Κυρίως, σε Μεξικό και Καραϊβική από όπου και η ονομασία agua de Jamaica αφού ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των aguas frescas, των δροσερών νερών κατά λέξη, των παγωμένων μη αλκοολούχων αναψυκτικών με βάση φρούτα ή λουλούδια που σερβίρονται σε όλα τα υπαίθρια μπαρ και τις καντίνες.
Και το τσάι ιβίσκου τα έχει όλα: στη γεύση μοιάζει με τσάι από κράνμπερι, το άρωμα του θυμίζει καλοκαιρινές νύχτες στη Τζαμάικα, ενώ πίνεται και ζεστό και κρύο, και με ζάχαρη ή μέλι και χωρίς. Για τους Αμερικανούς, ειδικά στις ηλιόλουστες πολιτείες του νότου, λειτουργεί κάτι σαν την μαντλέν του Προυστ αφού το τσάι ιβίσκου, πολλές φορές με την προσθήκη φρέσκου ανανά, σερβίρεται σε μεγάλα παντς στα υπαίθρια πάρτι και τα κυριακάτικα μπάρμπεκιου.
Το βαθύ κόκκινο χρώμα του δεν προέρχεται από τα άνθη του ιβίσκου όπως πιστεύεται λανθασμένα αλλά τους κάλυκες και με κάποια προσθήκη στη συνταγή και διαφορετικά ονόματα μπορεί να το βρει κανείς από την Τζαμάικα μέχρι τον Παναμά και από τη Ταϊλάνδη και τη Σενεγάλη μέχρι την Ιταλία. Στην Αϊτή, μάλιστα, προσθέτουν και λίγο τζίντζερ και μια γουλιά ρούμι παραβιάζοντας τον κανόνα περί μη αλκοολούχου ποτού.
Μπορείτε επίσης, να το αρωματίσετε με διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα, δυόσμο ή να προσθέσετε χυμό λάιμ. Υπάρχουν, τέλος, και οι πιο μοντέρνες προσεγγίσεις, όπως εξηγεί το site Taste, όπου προσθέτουν μεταλλικό νερό ή το αναμιγνύουν με χαμομήλι ή τσάι μέντας.
Παντς τσάι ιβίσκου-ανανά
Υλικά για 8 φλιτζάνια
μισό ανανά, σε κομμάτια
1 φλιτζάνι αποξηραμένους κάλυκες ιβίσκου (μπορείτε να τους βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών ή να αγοράσετε έτοιμα φακελάκια τσάι ιβίσκου)
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 λάιμ το χυμό (αντιστοιχεί σε 1 κουτ. σούπας)
8 φλιτζάνια εμφιαλωμένο νερό
Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό και τους κάλυκες του ιβίσκου. Όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για πέντε λεπτά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τον ανανά με ¼ φλιτζανιού ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό.
Όταν κρυώσει το τσάι ιβίσκου (μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο) το ρίχνουμε στο μπολ του παντς, προσθέτουμε τον πουρέ ανανά, 2 φλιτζάνια νερό, το χυμό του λάιμ και ανακατεύουμε καλά.
Αν το θέλουμε πιο γλυκό προσθέτουμε ½ φλιτζάνι αντί ¼ φλιτζανιού ζάχαρη στο μπλέντερ. Στο μπολ του παντς προσθέτουμε και κομμάτια ανανά.
Δείτε επίσης:
Τσάι με κανέλα Κεϋλάνης για γλυκά όνειρα
Τσάι τζίντζερ: 5 ροφήματα με μοναδικές ιδιότητες
Διατροφολόγος εξηγεί αν τελικά το πράσινο τσάι είναι ωφέλιμο για την υγεία μας