Ο πουρές πατάτας είναι από τα αγαπημένα μας συνοδευτικά για κρέας ψητό ή κατσαρόλας με πλούσια σάλτσα. Είναι φυσικό λοιπόν να αναζητάμε τρόπους να τον κάνουμε ακόμα πιο απολαυστικό κάθε φορά.
Πρόσφατα, για παράδειγμα, ανακαλύψαμε στο Kitchn το μυστικό του Αμερικανού σεφ Tyler Florence που το δοκιμάσαμε και πραγματικά ο πουρές ήταν καλύτερος από ποτέ. Αποφασίσαμε λοιπόν να το μοιραστούμε και μαζί σας.
Στην κλασική συνταγή του πουρέ βράζουμε τις πατάτες σε νερό και στη συνέχεια, τις σουρώνουμε, τις πολτοποιούμε και τις ανακατεύουμε με κρέμα γάλακτος, βούτυρο και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Ο Tyler Florence πάλι, καινοτομεί και βράζει τις πατάτες σε κρέμα γάλακτος και βούτυρο, αντί για νερό, δύο υλικά που έτσι κι αλλιώς θα χρησιμοποιούσαμε αργότερα στη διαδικασία, δηλαδή. «Όταν βράζουμε τις πατάτες σε νερό και στη συνέχεια αυτό το νερό το σουρώνουμε και το πετάμε, μαζί του φεύγει και μέρος από τη νοστιμιά της πατάτας», εξηγεί ο σεφ.
Έτσι, ο ίδιος βάζει στην κατσαρόλα τις πατάτες να βράσουν με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια βάζει ένα σουρωτήρι μέσα σε μεγάλο μπολ και σουρώνει τις πατάτες, κρατώντας ταυτόχρονα και τα υγρά της κατσαρόλας. Επαναφέρει τις πατάτες στην κατσαρόλα, τις λιώνει με την πρέσα πουρέ και σταδιακά προσθέτει μέρος της κρέμας στην οποία έβρασαν, μέχρι να πετύχει την επιθυμητή βελούδινη υφή.
Σε αυτό το σημείο ο πουρές έχει την τέλεια υφή και με λίγο αλάτι η γεύση είναι υπέροχη, ωστόσο ο καθένας μπορεί να προσθέσει επιπλέον και ό,τι μπαχαρικά προτιμάει, όπως φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο. Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει πολύ!
Δείτε επίσης:
5 λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις πατατοσαλάτα