Το ρεβεγιόν χορταίνει κυρίως με την αγάπη και τα λαμπερά χαμόγελα, όταν το τραπέζι γίνεται μια αγκαλιά για τους πιο αγαπημένους σας ανθρώπους. Ακόμη κι αν με την κουζίνα διατηρείτε την πιο χαλαρή σχέση, μπορείτε να ετοιμάσετε με τα χεράκια σας το ρεβεγιόν που θα μυρίσει σπιτικές γιορτές για όλη την παρέα. Και, μην ξεχνάτε, η καλή μπίρα μάς φέρνει ακόμα πιο κοντά!
Τα έξυπνα ψώνια που λύνουν τα χέρια
*Μια ποικιλία από λεπτοκομμένα αλλαντικά και τυριά σε δύο μεγάλες πιατέλες μαζί με μια έτοιμη κομμένη σαλάτα με μια ωραία βινεγκρέτ είναι ήδη το μισό ενός γιορτινού τραπεζιού. Που γίνεται πιο εντυπωσιακό αν στολίσετε τις πιατέλες με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μια μαρμελάδα κρεμμυδιού ή ντομάτας με τσίλι, που θα βρείτε έτοιμα στο σούπερ μάρκετ.
*Αγοράστε δύο τρία διαφορετικά ψωμιά, κόψτε τα σε φετούλες, ρίξτε πάνω τους λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, πάπρικα, ρίγανη και ψιλοκομμένο σκόρδο, ψήστε τα στο φούρνο για 10 λεπτά και αμέσως θα κερδίσετε τις ψωμένιες εντυπώσεις.
*Ένα ρεβεγιόν δεν θέλει πολλά για να χορτάσει: Υπολογίστε από πριν το μενού. Μια σαλάτα, μια πίτα, ένα κυρίως με το συνοδευτικό του, γλυκό, κρασί, ένα λικέρ. Τη σαλάτα, το γλυκό και ίσως ένα δεύτερο «πρώτο» θα τα ψωνίσετε έξυπνα από το σούπερ μάρκετ.
Το κυρίως του τραπεζιού
*Το έτοιμο άκοπο ζαμπόν από χοιρινό ή από γαλοπούλα από τα αλλαντικά του σούπερ μάρκετ μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό κυρίως πιάτο. Ο κατασκευαστής του έχει φροντίσει το ιδανικό ψήσιμο, οπότε εσύ αναλαμβάνεις να το μαγειρέψεις στην κατσαρόλα για μισή ώρα μέσα σε χυμό από πορτοκάλι με λίγο λευκό κρασί κι ένα ξυλάκι κανέλα, μέχρι να ζωντανέψει και να δέσει η σάλτσα του.
*Για να γλιτώσετε τον μπελά του χωριστού συνοδευτικού, καλύτερα να προτιμήσετε συνταγές που εμπεριέχουν μέσα τους το συνοδευτικό, όπως κοτόπουλο με μακαρονάδα ή χοιρινό με πατάτες.
*Τα μαγειρευτά θα πετύχουν εύκολα. Ο φούρνος χρειάζεται πείρα και μαεστρία. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει μέσα σε μια λαδόκολλα με γουρουνάκι και αν ψήσεις σκέτο το γουρουνάκι κινδυνεύει να σου αρπάξει και να ξεραθεί, πριν ψηθεί η ψυχή του.
*Ο χασάπης έχει φροντίσει για σένα αυτές τις ημέρες: όλα τα κρεοπωλεία έχουν έτοιμες τις πιο γκουρμέ συνταγές για κάθε κρέας και τις ακριβείς οδηγίες για να τις ψήσεις στο δικό σου φούρνο.
*Από τα κατεψυγμένα των σούπερ μάρκετ ή από τα τοπικά μπακάλικα, θα αγοράσεις μια κιμαδόπιτα ή μια πρασόπιτα από τον πιο άγνωστο σε σένα Γυναικείο Συνεταιρισμό ή την πιο χωριάτικη φίρμα. Θα ψηθεί στον φούρνο σου σύμφωνα με τις οδηγίες και όλοι θα νομίσουν πως άνοιξες εσύ το φύλλο.
*Αν δεν εμπιστεύεσαι το ταλέντο σου στα δύσκολα, φτιάξε μια μακαρονάδα με κιμά που θα τη μεταμορφώσεις σε γιορτινή: λιγκουίνι ή παπαρδέλες αντί για σπαγγέτι, πράσο, κονιάκ και μπόλικα μπαχαρικά στον κιμά: λίγη κανέλα, ελάχιστο γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, τριμμένο μπαχάρι και κύμινο θα κάνουν όλη τη διαφορά.
Ζητώντας τη βοήθεια του κοινού
Με την κατεψυγμένη τυρόπιτα θα τα καταφέρεις αλλά δεν αισθάνεσαι καμιά ασφάλεια με το ταλέντο σου στον λαχανοντολμά. Ζήτα από την κολλητή σου -που θα ζητήσει από τη μαμά της- να τον αναλάβει εκείνη. Και τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω πως ο φίλος σου ο Τάκης φτιάχνει εξαιρετικό κοκκινιστό. Αντί για κρασί, ζήτα του να φέρει μια κατσαρόλα κοκκινιστό.
Το γλυκό, που είναι το πιο δύσκολο
*Τα γλυκά και, μάλιστα, τα γιορτινά δεν είναι απλή υπόθεση για τον άμαθο μάγειρα. Και στο ζαχαροπλαστείο κοστίζουν ακριβά! Κάντε, λοιπόν, το τρικ ντεκόρ-από-ζάχαρη, το οποίο εφαρμόζω κι εγώ με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο. Γεμίστε κάθε γωνιά του σπιτιού με δεκάδες μικρά μπολάκια γεμάτα με καραμέλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολατένιες ελίτσες, καραμέλες, ζελεδάκια, κουφέτα, σοκοφρέτες και λοιπά γλυκά περιπτέρου σε συσκευασίες-μινιατούρα και αποξηραμένα φρούτα, παραλείποντας τα σοκολατάκια που κοστίζουν ακριβά. Οι καλεσμένοι θα τσιμπολογήσουν ζαχαρομπουκιές μέχρι τελικής πτώσης ξεχνώντας πως παραλείψατε το γλυκό.
*Η βασιλόπιτα έξω κοστίζει ακριβά και εσύ μπορείς να κλέψεις τις εντυπώσεις με το πιο απλό κέικ πορτοκαλιού. Θα βρεις τη συνταγή σε κάθε συσκευασία με αλεύρι, θα το ψήσεις σε ταψάκι και θα παίξεις με το ντεκόρ: θα το αχνίσεις με ζάχαρη άχνη, θα το στολίσεις με γκι από το δέντρο και όλοι θα ζητήσουν τη συνταγή της δικής σου βασιλόπιτας.
Το μάτι κερδίζει τις εντυπώσεις
Ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών το «φάτε μάτια ψάρια» ισχύει περισσότερο από ποτέ. Ένα ζεστό, στολισμένο σπίτι θα κερδίσει τις εντυπώσεις από το ψητό που σου «άρπαξε» λιγάκι παραπάνω. Γέμισε τα βάζα με χριστουγεννιάτικες πρασινάδες και φωτάκια, στόλισε το τραπέζι με χρώμα, βάλε διαφορετικά ποτήρια και πιάτα, ένα μικρό κατιτίς-δωράκι στο πιάτο για τον καθένα, βάλε ωραίες μουσικές. Ακόμη και το πιο μικρό «τίποτα» άμα το σερβίρεις σε μεγάλες, ωραίες πιατέλες, θα γίνει πιο νόστιμο.