Κάθε Χριστούγεννα η ίδια ιστορία: θέλεις να κάνεις το καλύτερο τραπέζι για την οικογένεια και τους φίλους σου, αλλά όσο και αν προσπαθείς πάντα κάτι γίνεται λάθος, είτε με το φαγητό είτε με την προετοιμασία γενικά. Για να μην έχεις και φέτος πρόβλημα, ετοιμάσαμε μία λίστα με τα πιο συχνά λάθη και πώς να τα αποφεύγεις.

1. Δεν ετοιμάζεις μεζεδάκια
Μπορεί να έχεις ετοιμάσει το πιο πλήρες γεύμα, με ορεκτικά, κυρίως πιάτα, σαλάτες και επιδόρπιο, αλλά για να είναι απολύτως ευχαριστημένοι όλοι, πρέπει να έχεις έτοιμα και μερικά μεζεδάκια, που θα τσιμπάνε οι καλεσμένοι σου μαζί με το κρασί τους, μέχρι να μπουν και οι τελευταίες πινελιές στο τραπέζι και να καθίσουν για το κυρίως γεύμα. Άλλωστε είναι αδύνατον να τα έχεις όλα έτοιμα, σερβιρισμένα και ζεστά πριν έρθουν όλοι ή να φτάσουν όλοι την ίδια στιγμή και να καθίσετε αμέσως στο τραπέζι, οπότε κάπως θα πρέπει να τους κρατάτε απασχολημένους. Φρόντισε λοιπόν να σκορπίσεις παντού στο σαλόνι μπολάκια με ξηρούς καρπούς, μπατόν σαλέ και εύκολα καναπεδάκια.

2. Ψήνεις τη γαλοπούλα ολόκληρη
Όσο εντυπωσιακή και αν είναι μία ολόκληρη γαλοπούλα στη μέση του γιορτινού τραπεζιού, το ψήσιμο της απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από ότι αν είχες ζητήσει από τον κρεοπώλη σου να σου την κόψει σε μερίδες. Επιπλέον, η κομμένη γαλοπούλα σερβίρεται και πιο εύκολα.

3. Άφησες τα λαχανικά για την τελευταία στιγμή
Κάθε γιορτινό γεύμα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και προαιρετικά γαρνιτούρες με βραστά λαχανικά. Καλό όμως είναι αυτά να τα έχεις προετοιμάσει έγκαιρα, για να μην χάνεις χρόνο με κοψίματα, βράσιμο ή ψήσιμο την τελευταία στιγμή. Ειδικότερα, οι σαλάτες μπορούν να έχουν ετοιμαστεί από το πρωί και να έχουν μπει στο ψυγείο, χωρίς το dressing που προσθέτεις πριν το σερβίρισμα, ενώ τα βραστά λαχανικά μπορείς να τα έχεις βράσει al dente επίσης από νωρίς και να τα ολοκληρώσεις πριν το γεύμα, έτσι θα είναι και ζεστά και δεν θα σου πάρουν πολύ χρόνο.

4. Ξεμένεις από βασικά υλικά
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό την ώρα που ετοιμάζεις ένα μεγάλο γεύμα από το να διαπιστώσεις ότι σου λείπουν βασικά υλικά, ειδικά αν αυτό γίνει τελευταία στιγμή, όταν δεν έχεις χρόνο να πας για ψώνια ή τα καταστήματα έχουν κλείσει. Η λύση; Σωστός προγραμματισμός της λίστας του super market: καταγράφεις όλα τα φαγητά και τα μεζεδάκια που θέλεις να ετοιμάσεις για το γιορτινό τραπέζι, τσεκάρεις ότι έχεις όλα τα μπαχαρικά στην κουζίνα σου και κάνεις προσεχτικά λίστα για τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης, στα μαγαζιά φροντίζεις να έχεις μαζί σου ένα μολύβι για να σβήνεις ότι μπαίνει στο καρότσι σου, ώστε όντως να μην ξεχάσεις τίποτα.

5. Δεν χρησιμοποιείς χρονόμετρο
Γιατί να κοιτάς συνέχεια ένα ρολόι και να αγχώνεσαι πότε θα κλείσεις το φούρνο, όταν μπορείς πολύ απλά να ρυθμίσεις το χρονόμετρο και να σε ειδοποιήσει πότε το φαγητό είναι έτοιμο; Για τόσο περίπλοκες περιπτώσεις όσο ένα γιορτινό γεύμα βέβαια, που έχεις π.χ. ένα φαγητό στο φούρνο και ένα στην κατσαρόλα, μπορείς να έχεις δύο χρονόμετρα, διαφορετικού χρώματος, για να μην μπερδεύεσαι και να μην χάνεις λεπτό.

6. Σερβίρεις το κρέας απευθείας από τον φούρνο
Όσο κι αν σου αρέσει το ζεστό φαγητό (και σε ποιον δεν αρέσει, δηλαδή), όταν πρόκειται για κρέας, όπως γαλοπούλα ή μοσχάρι, είναι σημαντικό να το αφήσεις για λίγη ώρα να ξεκουραστεί εκτός φούρνου, πριν ξεκινήσεις να το κόβεις για να το σερβίρεις. Άλλωστε σε κανέναν δεν αρέσει το καυτό, που πρέπει να φυσάς κάθε μπουκιά πριν σαν 4χρονο παιδάκι.

7. Ψήνεις τις πατάτες μαζί με το κρέας
Εκτός του ότι οι πατάτες και το κρέας (είτε πρόκειται για πουλερικά, είτε για μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό) έχουν διαφορετικούς χρόνους ψησίματος, οι ατμοί και οι χυμοί από το κρέας θα κάνουν τις πατάτες σου να λασπώσουν.

8. Φτιάχνεις το γλυκό την ίδια μέρα
Τα φρέσκα γλυκά μπορεί να είναι νοστιμότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν γίνει και την ίδια μέρα που θα σερβιριστούν. Άλλωστε, κάποια γλυκά όπως οι τούρτες είναι νοστιμότερα όταν μείνουν για κάποιες ώρες στο ψυγείο, οπότε καλό είναι αυτά να τα έχεις φτιάξει από την προηγούμενη για να πετύχεις και τη σωστή γεύση και να γλιτώσεις χρόνο.

9. Αφήνεις όλο το μαγείρεμα για την τελευταία μέρα
Μην προσπαθείς να τα ετοιμάσεις όλα την ίδια μέρα, γιατί είναι απλά αδύνατο! Τουλάχιστον όσον αφορά στην προετοιμασία, που μπορεί να σου πάρει και περισσότερο χρόνο από το μαγείρεμα σε κάποιες συνταγές, μπορείς να την κάνεις από την προηγούμενη. Για παράδειγμα, μία μέρα πριν μπορείς να ετοιμάσεις τις πίτες χωρίς να τις ψήσεις και να κάνεις κοψίματα και προετοιμασίες για όσα θα μαγειρέψεις ανήμερα. Από την άλλη, τα μαγειρευτά φαγητά γίνονται και από την προηγουμένη. Το πρωί εκείνης της μέρας μπορείς να προψήσεις τα φαγητά που θέλουν φούρνο, αφήνοντας το τελικό 10λεπτο για την τελευταία στιγμή, ώστε να αφήσεις άφθονο ελεύθερο αργότερα για το κρέας που τον χρειάζονται. Η γαλοπούλα ή το χοιρινό μπούτι μπορούν να μπουν στον φούρνο γύρω στις 3 το μεσημέρι.

10. Στρώνεις το τραπέζι την τελευταία στιγμή
Ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών το τραπέζι πρέπει να είναι προσεγμένο και εντυπωσιακό. Στρώσε το καλύτερο τραπεζομάντιλο σου, βάλε πετσέτες και όχι χαρτοπετσέτες και φυσικά, το καλό σερβίτσιο πιάτων και μαχαιροπίρουνων, καθώς και ένα ποτήρι για κρασί και ένα για νερό. Το τραπέζι θα πρέπει επίσης να είναι στολισμένο με κεριά, ενώ καλό είναι πάνω στην κάθε πετσέτα να έχεις τοποθετήσει από ένα δωράκι ή γούρι για τον κάθε καλεσμένο. Και επειδή όπως καταλαβαίνεις όλα αυτά απαιτούν χρόνο, μην τα αφήσεις για την τελευταία στιγμή! Ετοίμασε το τραπέζι από το πρωί ή έστω από το μεσημέρι για να ξεγνοιάσεις με τα της διακόσμησης και να αφοσιωθείς στο μαγείρεμα.

11. Πετάς τα απομεινάρια του γιορτινού φαγητού
Εντάξει, αυτό μπορεί να μην έχει να κάνει με το γεύμα των Χριστουγέννων, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις κάθε χρόνο και σου στοιχίζουν και σε χρήμα -έχεις πληρώσει ακριβά για όλα αυτά τα φαγητά που καταλήγουν στα σκουπίδια-, αλλά και σε απόλαυση, αφού ό,τι μένει από εκείνη τη μέρα γίνεται εύκολα το γεύμα της οικογένειας τουλάχιστον για τις επόμενες 3 μέρες. Ρίξε μία ματιά στα tips μας για το πώς θα αξιοποιήσεις τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού.

Το άρθρο της εβδομάδας