Μας αρέσει η γεύση του και έχουμε μάθει πώς ωφελεί τον οργανισμό. Ευκαιρία να μάθουμε και τα πιο χρηστικά, όπως πώς το επιλέγουμε, πώς καθαρίζεται και τι μπορούμε να φτιάξουμε με ρόδι.
Σύμβολο αφθονίας και γονιμότητας, το πανέμορφο ρόδι καλωσορίζει την καινούρια χρονιά, σκορπίζοντας για γούρι τους σπόρους του στο κατώφλι των σπιτιών μας. Το ρόδι όμως δίνει και πολλές νοστιμιές που ετοιμάζουμε εύκολα και απολαμβάνουμε όλον το χρόνο.
Πώς επιλέγουμε τα ρόδια
Διαλέγετε πάντα ρόδια ώριμα, με ωραίο κοκκινωπό χρώμα και σκληρή, κρουστή και στιλπνή φλούδα. Το κάθε φρούτο πρέπει να είναι σχετικά βαρύ, γερό, χωρίς σκισίματα και ρωγμές στη φλούδα. Όταν το χτυπάτε με τα κότσια των δαχτύλων σας ο ήχος πρέπει να είναι βαθύς, μέτρια κούφιος.
Πώς τα καθαρίζουμε
Για να πάρετε τους σπόρους του ροδιού να ένα μικρό κολπάκι: Χαράζετε ελαφρά ένα ρόδι με μυτερό μαχαίρι. Μετά το ανοίγετε σε εκείνο το σημείο με τα δάχτυλά σας, ώστε το ρόδι να κοπεί στα δύο. Τα κομμάτια είναι ακανόνιστα, βέβαια, αλλά δεν έχει σημασία. Μετά, γυρίζετε ανάποδα κάθε κομμάτι, δηλαδή με τα σπόρια προς τα κάτω, πάνω από ένα μπολ. Το κρατάτε με το ένα χέρι από την κάτω μεριά και με το άλλο χέρι χτυπάτε αρκετές φορές τη φλούδα του ροδιού με τη λαβή ενός μαχαιριού. Έτσι, τα σπόρια ξεκολλάνε από τη φλούδα και τις λευκές μεμβράνες και πέφτουν στο χέρι σας και στο μπολ από κάτω.
Πώς παίρνουμε το χυμό του ροδιού
Ο χυμός από τα σπόρια του ροδιού βγαίνει με δύο τρόπους, με στύψιμο στο λεμονοστύφτη ή με στύψιμο σε ένα σουρωτήρι. Στην πρώτη περίπτωση κόβετε ένα ρόδι στη μέση, με τον τρόπο που σας περιέγραψα παραπάνω. Μετά στύβετε το κάθε κομμάτι στο λεμονοστύφτη, όπως κάνετε δηλαδή με ένα πορτοκάλι ή λεμόνι.
Ο άλλος τρόπος είναι να αφαιρέσετε τα σπόρια του ροδιού, πάλι όπως σας περιέγραψα παραπάνω, και να τα πιέσετε σε ένα λεπτό σουρωτήρι με ένα βαρύ γουδοχέρι. Ωραία στύβονται και στο εργαλείο που λιώνει τις σκελίδες σκόρδου, αλλά παίρνει περισσότερο χρόνο.
Πώς τα συντηρούμε
Τα ρόδια διατηρούνται για λίγες ημέρες εκτός ψυγείου, μακριά από πηγές θερμότητας και έντονο ηλιακό φως. Καθαρισμένα σπόρια διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Τα βάζετε σε ένα γυάλινο ταπεράκι ή σε γυάλινο μπολ, σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας και μετά με το καπάκι του. Το ίδιο καλά διατηρούνται και στην κατάψυξη, για πολλούς μήνες, τυλιγμένοι σε χαρτί κουζίνας και μετά σε νάιλον σακουλάκια.
Πώς χρησιμοποιούμε τους σπόρους ροδιού
* Σε όλες τις χειμωνιάτικες πράσινες σαλάτες, ιδιαίτερα τις γιορτινές, όπου έχει και ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα.
* Σε πιλάφια, ριζότι, κριθαρότο κ.ά., πάντα ωμό και πάντα στο τέλος.
* Σε παραδοσιακά παρασκευάσματα όπως κόλλυβα, βαρβάρα (ή ασουρέ) και μουσταλευριά. Και εδώ παίζει πολύ σημαντικό συμβολικό ρόλο.
* Σε πολλά μαγειρευτά με αρνάκι και κοτόπουλο, ιδιαίτερα της περσικής «αυτοκρατορικής» κουζίνας, όπου και χρησιμοποιείται κατά κόρον.
4 νοστιμιές με ρόδι
Λικέρ ροδιού: Βάζετε 1 κιλό σπόρους ροδιού, 750γρ. ζάχαρη και 1 αστεροειδή γλυκάνισο (ή 1 καρφάκι γαρίφαλο) σε μια μεγάλη γυάλα που να κλείνει αεροστεγώς. Κλείνετε καλά τη γυάλα και την αφήνετε για 1 μήνα μέσα στο σπίτι, σε ένα ζεστό σημείο, π.χ. κοντά στο καλοριφέρ ή τη σόμπα, σε ένα ζεστό ντουλάπι πάνω από το καλοριφέρ ή μπροστά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακινείτε δυνατά τη γυάλα για να διαλύεται η ζάχαρη.
Μόλις περάσει ο μήνας σουρώνετε καλά το μίγμα σε λεπτή σήτα, πιέζοντας όσο γίνεται τους σπόρους με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε στο υγρό 750ml βότκα ή τσίπουρο – το τσίπουρο έχει πιο βαριά μυρωδιά και γεύση, ενώ η βότκα έχει πιο ουδέτερη και ντελικάτη γεύση. Η επιλογή είναι δική σας. Αν θέλετε, βάζετε κονιάκ που δίνει πιο «ζεστή» γεύση, ωστόσο, το ποτό θα σκουρύνει αρκετά και θα χάσει το φωτεινό κόκκινο χρώμα του. Ανακατεύετε καλά και βάζετε το ποτό σε μπουκάλι. Το αφήνετε για 10 μέρες περίπου για να αναμιχθούν καλά οι γεύσεις και τα αρώματά του και το σερβίρετε.
Ξίδι ροδιού: Παίρνετε τα σπόρια από 1 μεγάλο και ώριμο ρόδι και τα βάζετε σε μια μέτρια γυάλα. Ρίχνετε 500ml ξίδι από λευκό κρασί, κλείνετε τη γυάλα, ανακινείτε και τη βάζετε για 15 μέρες σε σκιερό σημείο του σπιτιού, μακριά από ζέστη και φως. Έτοιμο το ξίδι! Το σουρώνετε, το βάζετε σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρείτε σε σχετικά δροσερό και σκοτεινό σημείο.
Πώς το σερβίρετε:
• Το ξίδι αυτό, με το λεπτό, φίνο άρωμα, είναι ιδανικό για λαδόξιδο σε πράσινες σαλάτες.
• Για να σβήνετε στο τηγάνι γαρίδες ή κοτόπουλο.
• Αν έχετε φτιάξει μεγάλη ποσότητα, το χρησιμοποιείτε σε τσάτνεϊ και σε φρούτα διατηρημένα σε ξίδι και αλκοόλ, αντικαθιστώντας το απλό ξίδι.
Πετιμέζι ροδιού: Βάζετε 1 λίτρο χυμό ροδιού σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού στάχτη από ξύλα, κοσκινισμένη σε ένα σουρωτηράκι για το τσάι. Προσοχή, παίρνετε στάχτη από τζάκι ή ξυλόσομπα ή ακόμα και από θράκα ψησταριάς που έχετε ανάψει χωρίς χημικά προσανάμματα και που δεν έχετε ψήσει κάτι, αλλιώς η στάχτη θα πάρει άσχημη μυρωδιά από το κρέας ή το ψάρι!
Ανακατεύετε καλά τη στάχτη στο χυμό, σκεπάζετε το βάζο με ένα πανάκι και αφήνετε για 8-10 ώρες. Αναποδογυρίζετε το υγρό (με προσοχή για να μην ανακινηθεί το ίζημα από τη στάχτη στον πάτο του μπολ) σε ένα ψιλό σουρωτήρι, στερεωμένο επάνω από μια κατσαρόλα. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, ξαφρίζοντας τακτικά τα πρώτα 15 λεπτά. Το πετιμέζι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει απομείνει στην κατσαρόλα το 1/3 της αρχικής ποσότητας του υγρού. Το έτοιμο πετιμέζι θα δούμε ότι βγάζει μικρές και πυκνές φουσκάλες, σαν σιρόπι. Το φυλάτε σε μικρά μπουκαλάκια, κατά προτίμηση αποστειρωμένα.
Σιρόπι ροδιού (γρεναδίνη): Η διαφορά του σιροπιού από το πετιμέζι είναι ότι εδώ προσθέτετε και ζάχαρη, ενώ στο πετιμέζι το υγρό απλώς βράζει, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο από το νερό του και να καραμελώσουν τα σάκχαρά του.
Πώς το φτιάχνετε:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού, 750γρ. ζάχαρη και 1 αστεροειδή γλυκάνισο (ή 1 ξυλάκι κανέλα ή 1 μικρό μοσχοκάρυδο, κοπανισμένο με το γουδοχέρι μέχρι να σπάσει σε 3-4 κομμάτια). Βράζετε τα υλικά μέχρι να κοχλάσουν, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί, και αφήνετε να σιγοβράζουν για όση ώρα χρειαστεί, μέχρι το μίγμα να σιροπιάσει. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο, με τον αλάνθαστο τρόπο δοκιμής του σιροπιού, δηλαδή με το πιατάκι: Ρίχνετε 1 κουταλάκι σιρόπι σε ένα μικρό άσπρο πιατάκι του καφέ, το κρυώνετε για 1 λεπτό στο ψυγείο και μετά περνάτε ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Σουρώνετε το σιρόπι από λεπτή σήτα και το μοιράζετε σε αποστειρωμένα μπουκαλάκια ή βαζάκια.
Πώς το σερβίρετε:
• Περιχύνετε παγωτό, πανακότα, γιαουρτάκι ή μους λευκής σοκολάτας.
• Σερβίρετε με το σιρόπι αυτό τηγανίτες, πανκέικς, λουκουμάδες και σβίγκους.
• Το ανακατεύετε με ξίδι (βαλσαμικό ή μηλόξιδο) σε dressing για πράσινες χειμωνιάτικες σαλάτες.
• Σαν γρεναδίνη, σε πολλά κοκτέιλ και σε παντς φρούτων, αλκοολούχα και μη.
Και 3 υπέροχες συνταγές με ρόδι:
Μοσχαράκι με ρόδια
Σαλάτα με πλιγούρι, καρύδια και ρόδι
Ζελέ με κρασί ροζέ και ρόδι
Δείτε επίσης:
10 λόγοι για να τρως ρόδι