Τα κάστανα βρίσκονται πλέον στην καλύτερή τους φάση, τώρα που έχει αρχίσει να ψυχραίνει ο καιρός και να έρχεται σιγά σιγά ο χειμώνας! Τρώγονται είτε σκέτα, αφού τα βράσετε ή τα ψήσετε αλλά χρησιμεύουν σε πολλές αλμυρές ή γλυκές συνταγές. Παράλληλα, είναι πολύ θρεπτικά, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σε ασβέστιο. Έχετε δοκιμάσει ωστόσο ποτέ μαρμελάδα κάστανο; Εμείς σας δίνουμε εδώ τη συνταγή για να την πετύχετε!

Εν αρχή ην το καθάρισμα…
Το καθάρισμα των καστάνων είναι κάτι αρκετά δύσκολο, που θέλει υπομονή αλλά και καλή τεχνική! Το μυστικό για να το πετύχετε σωστά, χωρίς να πετάξετε τον μισό καρπό είναι να τα καθαρίσετε όσο είναι ακόμα ζεστά. Προσοχή όμως, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην κάψετε τα χέρια σας!
Δυο είναι οι πιθανές εναλλακτικές που δουλεύουν. Όταν αποφασίσετε να τα καθαρίσετε, τα βουτάτε για 5 λεπτά σε βραστό νερό. Αφού αφαιρέσετε την πρώτη φλούδα, την πιο σκληρή, τα ξαναβουτάτε για άλλα 5 λεπτά, ώστε να μπορέσετε να αφαιρέσετε την εσωτερική, την πιο λεπτή, που ενίοτε κολλάει τόσο πολύ στο κάστανο που είναι σχεδόν αδύνατο να την αφαιρέσετε, χωρίς απώλειες!
Η άλλη εναλλακτική είναι να κάνετε κάποιες τρύπες στο κέλυφος του καρπού προτού το ψήσετε ή το βράσετε, ώστε να είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί στη συνέχεια.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τα κάστανα;
Τα κάστανα ιδανικά γίνονται σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια μεγάλη χαμηλή κατσαρόλα, για να απλωθούν καλά και να μπορέσουν να βράσουν γρήγορα. Προτού τα μαγειρέψετε, τα τρυπάτε λίγο με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία, για να διευκολύνετε το καθάρισμα στη συνέχεια. Αν μπορέσετε να τα ψήσετε στο τζάκι σας, τότε αυτό θα ήταν ο ιδανικός τρόπος. Επειδή κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, επιλέγουμε κατσαρόλα και φροντίζουμε να μην την παραγεμίσουμε, ώστε να ψηθούν σωστά και ομοιόμορφα. Για καλύτερο αποτέλεσμα και για να διατηρηθούν μαλακά στο εσωτερικό τους, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Τα κάστανα είναι έτοιμα όταν το κέλυφός τους γίνει πιο σκούρο.

Αφού ετοιμάσουμε τα κάστανα, έχει έρθει η ώρα να φτιάξουμε τη μαρμελάδα μας!

Υλικά
500 γρ. Κάστανα
400 γρ. Ζάχαρη
Βανίλια
Ρούμι

Διαδικασία
Ψήνουμε τα κάστανα σε ζεστό νερό για περίπου 30 λεπτά. Αφού τα καθαρίσουμε προσεκτικά και σωστά, ακολουθώντας και τις οδηγίες που δόθηκαν παραπάνω, έχει έρθει η ώρα για να τα λιώσουμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι το εργαλείο που φτιάχνουμε τον πουρέ ή ο μύλος λαχανικών (αν έχουμε στο σπίτι). Καλύτερα όχι στο μούλτι γιατί δεν θα έχουμε την υφή που χρειαζόμαστε! Σε αυτό το σημείο, αρωματίζουμε με βανίλια (καλύτερα με εκχύλισμα) και ρούμι.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με 10 cl νερό, ώστε να φτιάξουμε ένα σιρόπι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά τα κάστανα, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 20 λεπτά, εώς ότου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Πώς να καταναλώσετε τη συγκεκριμένη μαρμελάδα;
Αφού το κάστανο ταιριάζει αρμονικά και με αλμυρές και με γλυκές γεύσεις, η μαρμελάδα αυτή μπορεί να σταθεί ως συνοδευτικό ή ως βασικό υλικό σε πολλές και διαφορετικές συνταγές. Ο πιο απλός τρόπος να την απολαύσετε είναι πάνω στο ψωμί ή στη φρυγανιά σας, όπως κάνετε με τις υπόλοιπες μαρμελάδες.

Πέρα από τα κλασικά και αναμενόμενα, είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για ντιπ σε πλατό τυριών, αντί για chutney. Παράλληλα, μπορεί να δώσει ένα γλυκό στοιχείο σε αλμυρές συνταγές με κρεατικά. Εννοείται ότι μπορεί να γίνει και γλυκιά τάρτα, cheesecake ή και πάστα φλόρα!

Δείτε επίσης:
Κάστανα: Βραστά ή ψητά είναι το ίδιο απολαυστικά!

Πικάντικο μοσχαράκι με κάστανα και γαλομυζήθρα

Στη φουφού του καστανά